Nieuw, Online voeding/leefstijlcoaching!

Hoe ziet 30 gram eiwit eruit?

Eiwitten zijn voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven en goed te functioneren. Ze zijn als het ware de bouwstenen voor je lichaam en zijn betrokken bij allerlei processen, zoals het aanmaken van spieren, organen, bloed en hormonen. Eiwitten zitten in veel verschillende soorten voedsel, zoals vlees, vis, eieren, melk, noten en bonen. Het is dus belangrijk dat je voldoende eiwitten eet om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. 

Lees meer »

Hoe krijg je voldoende eiwit binnen als vegan?

De laatste jaren is het aantal mensen die vegan eet gestegen. Op dit moment zijn 170.000 mensen in Nederland vegan. Twintig jaar geleden waren dit er slechts 20.000. Misschien eet je zelf wel vegan of ken je mensen om je heen die dit voedingspatroon volgen.  Een vegan voedingspatroon kan bepaalde voordelen met zich meebrengen maar heeft ook een aantal aandachtspunten. Een vegan voedingspatroon is ook niet altijd gezonder dan een voedingspatroon met dierlijke producten, uiteindelijk hangt het ook af van de keuze in voedingsmiddelen. Een van de belangrijk aandachtspunten voor vegans is de eiwitinname. Vegans hebben een hoger risico op een eiwit tekort. Dit ligt aan de samenstelling van aminozuren in plantaardige producten. 

Lees meer »

Hoe voeg je meer groente toe aan je maaltijden?

Als voedingscoach raad ik mensen aan om dagelijks voldoende groente te eten. Groenten bevatten namelijk veel voedingsstoffen en vezels die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Helaas eten veel mensen niet genoeg groente. In deze blogpost geef ik je daarom tips over hoe je meer groente kunt toevoegen aan je maaltijden gedurende de dag, zodat je gemakkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunt voldoen.

Lees meer »

Intermittent fasting: de do's en dont's

Intermittent fasting wordt de laatste jaren onder andere gebruikt als manier om gewicht te verliezen, een gezond gewicht of vanwege bepaalde gezondheidsvoordelen. Er zijn verschillende vastenmethoden om uit te kiezen, waaronder de 16/8-methode, de 5:2-methode en de Eat-Stop-Eat-methode. Kies een methode die bij jouw levensstijl past en die je kunt volhouden. De 16/8-methode is bijvoorbeeld de meest populaire methode, waarbij je gedurende 8 uur per dag eet en gedurende 16 uur vast. De 5:2-methode houdt in dat je 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week een caloriebeperking hebt. De Eat-Stop-Eat-methode houdt in dat je één of twee keer per week een 24-uursvasten doet.

Lees meer »

Drie of zes maaltijden per dag?

Een van de vragen die ik regelmatig krijg, is of het beter is om drie of zes maaltijden per dag te eten. Dit is een onderwerp waar veel controverse over bestaat en er is geen eenduidig antwoord op te geven. Natuurlijk kan je er ook tussen in zitten, maar om de verschillen goed in kaart te brengen heb ik nu drie en zes maaltijden gepakt. In deze blog zal ik de voor- en nadelen van er dieper op in gaan wat de voordelen van minder of meer maaltijden per dag zijn.

Lees meer »

Eieren: de onbekende superfoods

Door de jaren heen zijn hebben eieren voor sommige een slechte reputatie gekregen omdat ze een hoog cholesterolgehalte veroorzaken en het risico op hartaandoeningen verhogen. Hierdoor zijn mensen vaak terughoudend met het eten van ei, eigenlijk onterecht. Eieren zijn niet alleen lekker en gemakkelijk te bereiden, maar ze zijn ook rijk aan essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze algehele gezondheid. Benieuwd welke gezondheidsvoordelen eieren bevatten? Lees dan snel verder.

Lees meer »

Hoe zorg je voor gezonde darmen?

Je darmen, ook wel je 'tweede brein' genoemd. Ze hebben een belangrijke rol in hoe jij je voelt in je dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal kan het van grote invloed zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van je darmen. Voeding speelt hier een grote rol in. Zo kan wat je eet ervoor zorgen dat je wel of geen klachten ervaart. Ook andere leefstijl factoren zoals, stress en roken spelen hier een rol in. 

Lees meer »

Waarom volledig volgens de schijf van vijf niet realistisch is

'De schijf van vijf' je bent er vast wel bekend mee. De schijf van vijf is gebaseerd op diverse richtlijnen van onder andere de Gezondheidsraad en advies van verschillende deskundige. Deze richtlijnen voor een gezond voedingspatroon kunnen goede handvaten zijn voor een gezonde basis, maar zijn niet afgestemd op de individu. Ik ken dan ook niemand die volledig volgens de schijf van vijf eet. 

Lees meer »

Er is niet maar één manier om gezond te eten

Tegenwoordig wordt je overspoelt met informatie over wat gezond is. Van schokkende documentaires tot voeding labelen met 'goed' en 'slecht'. We leven in een samenleving waarin gezond eten vaak zwart-wit wordt afgeschilderd. Onterecht aangezien er niet maar één manier is om gezond te eten. Er zit daar namelijk heel veel 'kleur' tussen zwart en wit. Wat ik je hier duidelijk mee wil maken is dat je veel ruimer kan gaan denken als het gaat om gezond eten. Daarnaast is 'gezond' ook voor iedereen anders.

Lees meer »

Gevolgen van te weinig eten

Omdat overgewicht risico geeft op veel diverse klachten ziektes, kan je door af te vallen deze risico's verlagen. Veel mensen die beginnen met afvallen gaan minder eten. Op zich logisch je moet namelijk in een negatieve energiebalans zijn om af te kunnen vallen. Een veelgemaakte fout is wel dat mensen dit zo snel mogelijk willen. Als gevolg kunnen ze daardoor laag in calorieën zitten. Toch is dit vaak niet gunstig voor de gezondheid. Te weinig eten kan ook nadelig werken op het lichaam. Zo kan iemand die overgewicht heeft toch ondervoed zijn. Nu vraag je je misschien af hoe dat kan? Welke gevolgen er kunnen optreden lees je in dit artikel. 

Lees meer »

Weet jij wat er in je drinken zit?

Veel mensen hebben moeite met het drinken van voldoende water, terwijl andere dranken er zo in gaan. Denk hierbij aan frisdranken, sappen, ijskoffie's of energydrink. Voor af en toe is zo'n drankje helemaal niet erg en kun je best een keer daarvan genieten. Op dagelijkse basis is het een minder gezond keuze, aangezien veel dranken relatief veel calorieën en suiker bevatten. Zie hier onder een overzicht hoeveel kcal en suiker er in deze drankjes zit. 

Lees meer »

Omgaan met sociale druk en gezond eten

'Ach waarom neem je niet gewoon een stukje taart'... Misschien heb je het ooit wel voorbij horen komen op een verjaardag. Je bent net 3 weken goed bezig en hebt helemaal geen zin dat stuk taart. Toch laat je je over halen omdat dit 'normaal' is om te doen. Achteraf heb je er spijt van en heb je misschien niet eens genoten van je stuk taart.

Lees meer »