Nieuw, Online voeding/leefstijlcoaching!

Gevolgen van te weinig eten

Omdat overgewicht risico geeft op veel diverse klachten ziektes, kan je door af te vallen deze risico's verlagen. Veel mensen die beginnen met afvallen gaan minder eten. Op zich logisch je moet namelijk in een negatieve energiebalans zijn om af te kunnen vallen. Een veelgemaakte fout is wel dat mensen dit zo snel mogelijk willen. Als gevolg kunnen ze daardoor laag in calorieën zitten. Toch is dit vaak niet gunstig voor de gezondheid. Te weinig eten kan ook nadelig werken op het lichaam. Zo kan iemand die overgewicht heeft toch ondervoed zijn. Nu vraag je je misschien af hoe dat kan? Welke gevolgen er kunnen optreden lees je in dit artikel. 

Lees meer »

Weet jij wat er in je drinken zit?

Veel mensen hebben moeite met het drinken van voldoende water, terwijl andere dranken er zo in gaan. Denk hierbij aan frisdranken, sappen, ijskoffie's of energydrink. Voor af en toe is zo'n drankje helemaal niet erg en kun je best een keer daarvan genieten. Op dagelijkse basis is het een minder gezond keuze, aangezien veel dranken relatief veel calorieën en suiker bevatten. Zie hier onder een overzicht hoeveel kcal en suiker er in deze drankjes zit. 

Lees meer »

Omgaan met sociale druk en gezond eten

'Ach waarom neem je niet gewoon een stukje taart'... Misschien heb je het ooit wel voorbij horen komen op een verjaardag. Je bent net 3 weken goed bezig en hebt helemaal geen zin dat stuk taart. Toch laat je je over halen omdat dit 'normaal' is om te doen. Achteraf heb je er spijt van en heb je misschien niet eens genoten van je stuk taart.

Lees meer »

De voordelen van beweging op de mentale gezondheid

Dat beweging goed is voor de gezondheid is algemeen bekend. Zo draagt het bij aan een goed uithoudingsvermogen en het opbouwen van spieren. Wat je voor soort beweging je doet speelt daar ook een rol in. Naast de vele fysieke voordelen heeft voldoende beweging ook een gunstig effect op je mentale gezondheid. Benieuwd welke voordelen dit zijn? Lees dan snel verder!

Lees meer »

Leefstijl in de Blue Zones: Nicoya, Costa Rica

Nicoya is een schiereiland in het westen van Costa Rica. Net als in de andere blue zones worden mensen hier relatief (gezond) oud. Nicoya is de grootste van de 5 Blue Zones. In Nicoya zijn de sterftecijfers 20% lager dan in de rest van het land. Over het algemeen leven de mensen met geen tot weinig medicijnen en hebben ze weinig last van beperkingen. 

Lees meer »

Is LDL-cholesterol daadwerkelijk 'slecht'?

Misschien heb je er wel eens over gehoord, het 'goede' en het 'slechte' cholesterol. In veel gevallen wordt LDL-cholesterol als slecht bestempeld en HDL als goed cholesterol. Maar klopt die wel. En hoe zit het met cholesterol in eten, heeft dit invloed op je cholesterol of niet? Lees het in dit artikel.

Lees meer »

Is gezond eten duur?

Is gezond eten duur? Veel mensen vinden dat gezonde boodschappen duur zijn. En ik ben het er mee eens dat ik sommige prijzen uit verhouding zijn en dat het best frustrerend is als een zak chips minder dan een euro is en een bak aardbeien drie keer zoveel kost. Toch denk ik dat dit niet altijd een goed excuus is om te kiezen voor veel ultra bewerkte en ongezonde producten. In dit geval gebruik ik de term ongezond om even duidelijkheid te creëren, hiermee bedoel ik voeding die weinig gunstige voedingstoffen bevat en/of ultra bewerkt is. 

Lees meer »

Leefstijl in de blue zones: Okinawa, Japan

Okinawa is een eiland in Japan. Op Okinawa worden vrouwen gemiddeld ouder dan op andere plekken op aarde, daarnaast hebben de mensen hier 3 keer zoveel kan om de honderd jaar te halen als mensen uit de VS. Dit is deels te danken aan hun gezonde eet- en leefgewoontes. Diverse factoren spelen hier een rol in. Welke dat zijn daar vertel ik je meer over in dit artikel.

Lees meer »

Hoe ongezond is bewerkt voedsel?

In de supermarkt met wel duizenden producten, is het soms lastig om te kunnen filteren wat nou 'gezond' en 'ongezond' is. Hoewel ik zelf er achter sta dat als je mate houdt met het consumeren van bepaalde producten, is het natuurlijk wel belangrijk om er bewust van te zijn hoe voedzaam je voeding is. Dit kan soms best lastig zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.

Lees meer »

Leefstijl in The Blue Zones: Ogliastra Sardinië

Geïnspireerd door conversaties die ik hier in Griekenland gehad over gezondheid en leefstijl heb ik besloten om een nieuwe serie artikelen te starten over 'The blue zones'. Misschien heb je er ooit wel van gehoord. The blue zones zijn 5 plekken op de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden dan op andere plekken in de wereld. Naast dat ze ouder worden qua leeftijd worden ze vaak ook gezonder ouder met minder ziektes en gezondheidsproblemen. Als leefstijlcoach en diëtist in opleiding vind ik dit dan ook een interessant onderwerp om te onderzoeken. Wat de reden hiervoor is? Daar is niet makkelijk een eenduidig antwoord op te geven, wel kunnen we hier dieper op in gaan. Daarom zal ik komende tijd per artikel 1 blue zone onder de aandacht te brengen. Om te beginnen Ogliastra in Sardinië.

Lees meer »

Mijn leven in Athene

Een nieuwe omgeving, met nieuwe indrukken en een andere leefstijl. Sinds twee weken woon ik in Athene voor een aantal maanden vanwege mijn studie. Tot nu toe een hele mooie ervaring en daar komen vast nog veel mooie ervaringen bij. Hier ga ik samen met een team werken aan de gezondheid van vluchtelingen, een mooie kans die ik niet wilde laten liggen. Ook ervaar ik zelf verandering in onder andere mijn leefstijl, structuur en voeding. In ieder geval zijn veel dingen in Griekenland anders dan Nederland. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan snel verder!

Lees meer »