Nieuw, Online voeding/leefstijlcoaching!

Welke voedingsmiddelen helpen je om beter te slapen?

Wist je dat voeding een grote impact kan hebben op je slaap? Net zoals voeding ons energie kan geven, kan het ook onze slaap ondersteunen. Voedingsstoffen, enzymen, aminozuren en hormonen spelen allemaal een rol bij het reguleren van onze slaapcycli. Sommige van deze stoffen zijn te vinden in het voedsel dat we eten, terwijl andere door het voedsel dat we eten worden geproduceerd. Ben jij benieuwd welke voeding je nachtrust kan verbeteren? Lees dan snel verder!

Lees meer »

7 Eiwitrijke tussendoortjes die je verzadigd houden

Eiwitten zijn van cruciaal belang voor het lichaam, omdat ze een belangrijke rol spelen bij het opbouwen en herstellen van weefsels. Niet alleen bevorderen ze spiergroei, maar ze zorgen er ook voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt gedurende de dag. Als je op zoek bent naar gezonde snacks die je energie geven en voorkomen dat je naar ongezonde alternatieven grijpt, ben je hier aan het juiste adres. Blijf lezen om te ontdekken welke eiwitrijke tussendoortjes je kunt toevoegen aan je voedingspatroon!

Lees meer »

Word je dik van fruit?

Als voedingscoach krijg ik regelmatig de vraag of je dik kan worden door het eten van fruit. Hoewel fruit regelmatig wordt aangeboden als een gezond alternatief voor andere producten, zijn er alsnog gedachtes dat fruit door het hoge suiker gehalte negatieve gevolgen kan hebben op het gewicht. Begrijpelijk dat het best verwarrend kan zijn als je hier verschillende geluiden over hoort. Dus laten we eens kijken of fruit echt een probleem is als het gaat om extra kilo's!

Lees meer »

Gezond de paasdagen doorkomen

De paasdagen zijn een feestelijke tijd van het jaar waarbij we vaak samen zijn met vrienden en familie. Het is een tijd waarin we genieten van lekker eten en snoepen van paaseieren en andere zoetigheden. Het is dan ook niet gek dat het voor sommige mensen een uitdaging kan zijn om de paasdagen gezond door te komen. In deze blog zal ik een aantal tips en strategieën delen om gezond de paasdagen door te komen.

Lees meer »

Hoe ziet 30 gram eiwit eruit?

Eiwitten zijn voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven en goed te functioneren. Ze zijn als het ware de bouwstenen voor je lichaam en zijn betrokken bij allerlei processen, zoals het aanmaken van spieren, organen, bloed en hormonen. Eiwitten zitten in veel verschillende soorten voedsel, zoals vlees, vis, eieren, melk, noten en bonen. Het is dus belangrijk dat je voldoende eiwitten eet om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. 

Lees meer »

Hoe krijg je voldoende eiwit binnen als vegan?

De laatste jaren is het aantal mensen die vegan eet gestegen. Op dit moment zijn 170.000 mensen in Nederland vegan. Twintig jaar geleden waren dit er slechts 20.000. Misschien eet je zelf wel vegan of ken je mensen om je heen die dit voedingspatroon volgen.  Een vegan voedingspatroon kan bepaalde voordelen met zich meebrengen maar heeft ook een aantal aandachtspunten. Een vegan voedingspatroon is ook niet altijd gezonder dan een voedingspatroon met dierlijke producten, uiteindelijk hangt het ook af van de keuze in voedingsmiddelen. Een van de belangrijk aandachtspunten voor vegans is de eiwitinname. Vegans hebben een hoger risico op een eiwit tekort. Dit ligt aan de samenstelling van aminozuren in plantaardige producten. 

Lees meer »

Hoe voeg je meer groente toe aan je maaltijden?

Als voedingscoach raad ik mensen aan om dagelijks voldoende groente te eten. Groenten bevatten namelijk veel voedingsstoffen en vezels die ons lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid. Helaas eten veel mensen niet genoeg groente. In deze blogpost geef ik je daarom tips over hoe je meer groente kunt toevoegen aan je maaltijden gedurende de dag, zodat je gemakkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunt voldoen.

Lees meer »

Intermittent fasting: de do's en dont's

Intermittent fasting wordt de laatste jaren onder andere gebruikt als manier om gewicht te verliezen, een gezond gewicht of vanwege bepaalde gezondheidsvoordelen. Er zijn verschillende vastenmethoden om uit te kiezen, waaronder de 16/8-methode, de 5:2-methode en de Eat-Stop-Eat-methode. Kies een methode die bij jouw levensstijl past en die je kunt volhouden. De 16/8-methode is bijvoorbeeld de meest populaire methode, waarbij je gedurende 8 uur per dag eet en gedurende 16 uur vast. De 5:2-methode houdt in dat je 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week een caloriebeperking hebt. De Eat-Stop-Eat-methode houdt in dat je één of twee keer per week een 24-uursvasten doet.

Lees meer »

Drie of zes maaltijden per dag?

Een van de vragen die ik regelmatig krijg, is of het beter is om drie of zes maaltijden per dag te eten. Dit is een onderwerp waar veel controverse over bestaat en er is geen eenduidig antwoord op te geven. Natuurlijk kan je er ook tussen in zitten, maar om de verschillen goed in kaart te brengen heb ik nu drie en zes maaltijden gepakt. In deze blog zal ik de voor- en nadelen van er dieper op in gaan wat de voordelen van minder of meer maaltijden per dag zijn.

Lees meer »

Eieren: de onbekende superfoods

Door de jaren heen zijn hebben eieren voor sommige een slechte reputatie gekregen omdat ze een hoog cholesterolgehalte veroorzaken en het risico op hartaandoeningen verhogen. Hierdoor zijn mensen vaak terughoudend met het eten van ei, eigenlijk onterecht. Eieren zijn niet alleen lekker en gemakkelijk te bereiden, maar ze zijn ook rijk aan essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze algehele gezondheid. Benieuwd welke gezondheidsvoordelen eieren bevatten? Lees dan snel verder.

Lees meer »

Hoe zorg je voor gezonde darmen?

Je darmen, ook wel je 'tweede brein' genoemd. Ze hebben een belangrijke rol in hoe jij je voelt in je dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal kan het van grote invloed zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van je darmen. Voeding speelt hier een grote rol in. Zo kan wat je eet ervoor zorgen dat je wel of geen klachten ervaart. Ook andere leefstijl factoren zoals, stress en roken spelen hier een rol in. 

Lees meer »

Waarom volledig volgens de schijf van vijf niet realistisch is

'De schijf van vijf' je bent er vast wel bekend mee. De schijf van vijf is gebaseerd op diverse richtlijnen van onder andere de Gezondheidsraad en advies van verschillende deskundige. Deze richtlijnen voor een gezond voedingspatroon kunnen goede handvaten zijn voor een gezonde basis, maar zijn niet afgestemd op de individu. Ik ken dan ook niemand die volledig volgens de schijf van vijf eet. 

Lees meer »