Word je dik van fruit?

Gepubliceerd op 23 april 2023 om 10:27

Als voedingscoach krijg ik regelmatig de vraag of je dik kan worden door het eten van fruit. Hoewel fruit regelmatig wordt aangeboden als een gezond alternatief voor andere producten, zijn er alsnog gedachtes dat fruit door het hoge suiker gehalte negatieve gevolgen kan hebben op het gewicht. Begrijpelijk dat het best verwarrend kan zijn als je hier verschillende geluiden over hoort. Dus laten we eens kijken of fruit echt een probleem is als het gaat om extra kilo's!

Suikers in fruit

Laten we beginnen met een feitje: fruit bevat suiker. Dat klopt, fruit bevat glucose en/of fructose, ook wel bekend als fruitsuiker. Maar voordat je in paniek raakt, laten we dit even in perspectief plaatsen. Het suikergehalte in fruit is vaak niet te vergelijken met het suikergehalte in snoep, frisdrank of andere suikerhoudende voedingsmiddelen. Daarnaast bevat fruit ook veel vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen die goed zijn voor onze gezondheid.

Fruit in je voedingspatroon

Fruit bevat relatief weinig calorieën in vergelijking met andere voedingsmiddelen en het kan je zelfs helpen om af te vallen. Het eten van fruit kun je een verzadigd gevoel geven en daardoor eet je minder van andere voedingsmiddelen. Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat het eten van fruit in grote hoeveelheden kan bijdragen aan een calorie-overschot en daardoor kan leiden tot gewichtstoename. Maar, dit geldt voor alle voedingsmiddelen, niet alleen fruit. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd voedingspatroon te hebben en het eten van fruit past hierbij. Het is wel zo dat bepaalde fruitsoorten wat meer kcal en suikers bevatten dan andere, hieronder zie je hoeveel kcal en suiker er in diverse fruitsoorten zit:

Fruitsoort Kcal per 100 gram Suikers per 100 gram
Dadels 63 gram 282 kcal 63 gram
Banaan 90 kcal 12 gram
Kersen 63 kcal 13 gram
Mango 60 kcal 12 gram
Druiven 69 kcal 9 gram
Ananas 50 kcal 9 gram
sinaaasappel 47 kcal 8 gram
Peer 57 kcal 10 gram
Appel 52 kcal 10 gram
Blauwe bessen 52 kcal 10 gram
Watermeloen 30 kcal 6 gram
Aardbeien 32 kcal 5 gram
Frambozen 26 kcal 5 gram

Mijn conclusie

Om de vraag te beantwoorden of je dik wordt van fruit eten: het antwoord is nee, fruit maakt je niet per se dik als je het in redelijke hoeveelheden eet als onderdeel van een gezond voedingspatroon en levensstijl. Ja het bevat wat suikers maar ook veel gezonde nutriënten zoals vezels, vitamines en mineralen.

Maar, zoals met alles in het leven, draait het allemaal om balans. Als je grote hoeveelheden fruit eet, kan dit bijdragen aan een calorieoverschot en uiteindelijk bijdragen aan gewichtstoename. Maar dit geldt voor alle voedingsmiddelen, niet alleen voor fruit. Het is belangrijk dat je een gebalanceerd voedingspatroon aan houdt te met een mix van voedingsmiddelen.

Dus, conclusie: fruit zal je niet dik maken als je het in gematigde hoeveelheden eet. Het kan zelfs helpen bij gewichtsverlies. Maar het is belangrijk om te onthouden dat balans de sleutel is. Dus, eet gerust een stuk fruit tussendoor of voeg het toe aan je maaltijden. 

Reactie plaatsen

Reacties

brepsyType
5 maanden geleden

Greetings! Explore the unvarnished reality of warfare through our Telegram channel. Experience the uncensored truth that impacts us all. Join us for exclusive content!
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky

brepsyType
5 maanden geleden

Greetings, reality explorers! Break the mold on our Telegram channel with uncut, uncensored videos presenting an alternate view. Discover the unfiltered truths shaping our world.
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky