Waarom ik gestopt ben met (dagelijks) calorieën tellen

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 om 22:59

Calorieën, ze lijken wel de key tot succes te zijn als het gaat om aankomen of afvallen. En dat is logisch want als je meer eet dan je verbruikt dan kom je aan en als je minder eet dan je verbruikt dan val je af. Een handige manier om je doelen te bereiken, maar toch ben ik er mee gestopt.

Als eerst wil ik duidelijk maken dat ik zeker niet tegen het tellen van calorieën of macronutrienten (koolhydraten, vetten en eiwitten) ben. In veel gevallen kan dit gunstig zijn om bepaalde persoonlijke doelen te bereiken zoals bijvoorbeeld vet verlies of spieropbouw. Wel vind ik het belangrijk om de andere kant van het verhaal bespreekbaar te maken. 

In totaal heb ik zo'n 5 jaar lang mijn calorieën dagelijks geteld. Als je mij al langer volgt dan ken je misschien mijn artikel waarin ik over mijn eetprobleem heb verteld. Calorieën tellen was hier een onderdeel van. Maar ook voor mensen die niet een ernstig eetprobleem hebben kan het soms wel impact hebben op de relatie met voeding.

Zelf ben ik gestopt met het tellen van calorieen om een aantal redenen. 

1. Ik heb mijn kennis ontwikkeld over voeding

Na jaren lang voeding analyseren, weet ik bijna uit mijn hoofd wat en hoeveel kcal en macronutrienten er in voedingsmiddelen zitten, de vraag is dan ook heeft het zin om dit dan nog een keer extra op te schrijven als ik dit al weet? Het antwoord is nee niet per se. Als je bewust met voeding om gaat en weet wat je lichaam nodig is, dan hoef je dit niet overal op te schrijven of te registreren. Als je nog weinig kennis hebt over het lezen van etiketten en voedingsmiddelen kan het zeker wel handig zijn om hier naar te kijken, maar weet je dat al redelijk uit je hoofd dan is het soms ook een beetje overbodig. 

2. Het is mentaal vermoeiend

Dag in dag uit je voeding bijhouden vond ik soms mentaal vermoeiend. Daarnaast ging ik bepaalde voeding als 'slecht' zien en probeerde ik dit compleet te vermijden. Het kon me dan stress geven dat ik soms te weinig of te veel at of de 'verkeerde' producten. Het gevolg hiervan was dat ik meet ging eten naar de hoeveelheid kcal die werd aanbevolen dan dat ik luisterde naar mijn lichaam. Tegenwoordig is dat wel anders, ik ben van mening dat voeding niet 'goed' of 'slecht' is. Uiteraard is het belangrijk voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar af en toe jezelf iets lekkers gunnen wat minder voedzaam is  betekent niet meteen het einde van de wereld.

3. Elke dag is anders

Stel je dagelijkse behoefte ligt rond de 2000 kcal, betekent dit dan dat je elke dag precies dit moet eten? Nee, elke dag is anders en er spelen meerdere factoren een rol bij wat je nodig hebt. Misschien heb je de ene dag een hele intense workout en de andere dag lig je misschien de hele dag series te kijken op op de bank. Maar ook factoren als de menstruatiecyclus spelen een rol bij de energie behoefte, dat verklaard ook waarom vrouwen meer trek hebben als ze ongesteld zijn. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het wel belangrijk is om niet extreem meer of minder te eten dan wat je behoefte is, maar dat het ook niet beter is om alleen te kijken naar enkel een berekening van een formule.   

4.  Een gevoel van vrijheid

Luisteren naar je lichaam is niet hetzelfde als 'ik denk aan taart dus ik ga meteen een hele taart eten'. Wel is het in mijn ogen dat je eet wat goed voelt voor je lichaam, waar krijg je energie van? En zit je lekker in je vel? Aangezien je naast voldoende kcal ook je vitamines en mineralen nodig hebt, zal dat niet alleen uit 'ongezonde' voeding bestaan. Als je namelijk te weinig voedingstoffen binnenkrijgt zul je dit ook fysiek en mentaal merken omdat je systeem minder goed werkt.

Wel voel ik me vrijer door niet constant met kcal bezig te zijn, omdat ik het leven ook als iets zie waar je van mag genieten. En soms is dat met een frisse salade en soms met een lekker ijsje. Uiteindelijk gaat het om een goede balans waarbij zowel lichaam als geest zich goed voelen. Nu ik gestopt ben met geforceerd kcal tellen heb ik ook minder moeite om soms spontaan een keer te gaan uiteten. Ik hoef niet meer te kijken of dat wel of niet in mijn kcal behoefte past maar ik ga gewoon omdat ik geniet van het samen zijn met andere mensen en het lekkere eten. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.