Obsessed met eiwitten?

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 21:10

Eiwitten, ze zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. De laatste jaren zie je dan ook steeds meer producten met eiwitten. Denk hierbij aan poeder, repen, zuivelproducten etc. Op zich niet per se slecht. Dit kan in bepaalde gevallen gunstig zijn, denk bijvoorbeeld bij mensen die veel eiwitten nodig hebben omdat ze zware krachttraining doen of om andere redenen spiermassa moeten opbouwen. Maar kun je ook te veel eiwit eten? En zitten hier nadelige effecten aan? 

Hoewel eiwitten onmisbaar zijn in ons voedingspatroon, is het ook mogelijk dat je meer eiwitten binnenkrijgt dan nodig. Zolang dit niet heel veel meer is, is dit niet per se schadelijk voor de gezondheid. Wel kunnen er nadelige effecten zijn op het moment dat er veel meer eiwit wordt gegeten dan nodig is. Benieuwd hoeveel eiwitten jij nodig hebt? Eerder schreef ik hier al een artikel over. 

1. Je krijgt meer energie binnen dan je nodig hebt

Of je het nou vet, koolhydraten of eiwitten zijn. Zodra je over je energiebehoefte heen eet. Krijg je meer kcal binnen dan nodig. Dit kan uiteindelijk resulteren in (ongewenste) gewichtstoename. Tuurlijk is het van belang dat iemand voldoende eiwitten eet. En met name met krachttraining is het belangrijk hierop te letten. Maar als je meer eiwitten eet dan je lichaam kan gebruiken dan resulteert dit niet in meer spiermassa en kan je dus ook in vet aankomen. 

2. Een tekort aan andere voedingsstoffen

Als je focust op zoveel mogelijk eiwitten, kan het zijn dat je vergeet voldoende koolhydraten en vetten binnen te krijgen. En hoewel het lichaam dit enige tijd wel aan kan is het geen pretje voor je lichaam. Complexe koolhydraten zoals volkoren producten, groente en fruit leveren vezels, vitamine en mineralen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Daarnaast zorgen de vezels ook voor een goede bijdrage aan de spijsvertering. Vetten zijn daarnaast ook onmisbaar omdat ze nodig zijn om bepaalde vitamines op te nemen en ze zijn nodig voor de aanmaak en het reguleren van bepaalde hormonen. 

3. Mogelijk hoger risico op ziektes 

Eiwitten op zich verhogen niet per se de kans op hart- en vaatziektes. Maar als eiwit gepaard gaat met het eten van veel vlees, en dan met name rood- en bewerkt vlees dan kan dit wel het risico op hart- en vaatziektes vergroten. Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de eiwitten in producten en na te gaan welke andere stoffen je binnenkrijgt.

4. Veel bewerkte producten

Geloof me, ik ben echt niet tegen een product dat bewerkt is, en ik zou dit ook niet meteen bestempelen als 'slecht'. Maar het is natuurlijk wel zo dat het niet per se gezonder is om alleen een voedingspatroon te hebben met daarin bewerkte 'high protein' producten. Vaak bevatten deze producten ook zoetstoffen, wat opzich niet slecht is maar bij overmatig gebruik wel voor buikklachten zou kunnen zorgen. Zoals ik eerder benoemde is het binnenkrijgen van groente, fruit en andere voedingsmiddelen ook van belang. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.