12 x gezonde en goedkope producten

Gepubliceerd op 5 september 2021 om 17:19

'Gezond eten is duur' dat is iets wat ik regelmatig mensen hoor zeggen. En hoewel ik het er mee eens ben dat sommige gezonde producten inderdaad best prijzig zijn, is het soms ook even zoeken naar de juiste producten. Daarom heb ik voor jullie 12 gezonde en goedkope producten. Ik koop mijn boodschappen meestal bij de Albert Heijn, maar ook bij andere supermarkten zijn deze goedkope opties vaak aanwezig. 

1. Volkoren brood 0,99

Een heel volkoren brood van de Albert Heijn kun je al kopen voor 0,99. Volkoren brood is een goede bron van vezels en je kan er veel mee. Je kan het gewoon beleggen met je favoriete beleg. Maar je kan ook een gezonde tosti of croutons er mee maken. Mocht je nou denken 'ik krijg een heel brood niet op in een aantal dagen' wat ik me kan voorstellen. Dan raadt ik je aan om het brood in te vriezen. Op deze manier kan je het een maand lang bewaren. 

2. Volkoren havermout 0,50

De havermout van Albert Heijn betaal je 0,50 voor en dan heb je een zak van 500 gram, wat ongeveer goed is voor 12 porties havermoutpap. Daarnaast kun je met havermout heel veel doen bijvoorbeeld zelf proteïne koekjes maken of een granen ontbijt uit de oven. Havermout is een goede bron van koolhydraten en vezels en bevat daarnaast beta-glucanen dit is een type vezel die mogelijk het cholesterol kan verlagen. 

3. Sojadrink ongezoet 0,89

Voor de ongezoete sojadrink krijg je een literpak voor een aardige prijs. Ook qua voedingswaarde is deze sojadrink niet slecht. Zo krijg je per 100 ml 3,5g eiwitten binnen en is er ook calcium, vit. D en vit. B12 aan toegevoegd. Daarnaast is het een goed alternatief voor zuivel. Qua voedingswaarde maar ook voor het milieu. Zuivel staat namelijk op de tweede plaats van meest milieubelastende producten. Met de sojadrink kan je eigenlijk net als met melk aan veel toevoegen. Denk maar aan smoothies, havermout of koffie.

4. De Zaanse hoeve magere kwark €1,29

Omdat ik redelijk wat aan sport doe, probeer ik voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een goedkope optie is deze bak van een 1 kilo kwark. Hier kan je ongeveer 5-7 x een schaaltje kwark uit halen. En is het een goede manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Magere kwark bevat namelijk heel weinig vet en wel 9 gram aan eiwit per 100 gram! Je kan je schaaltje kwark verrijken met fruit, granen en noten.  Maar ook kan je het bijvoorbeeld als vervanger voor creme fraîche gebruiken in chili con carne.   

5. Conference peren 1kg bak 1,99

Als een echte fruitliefhebber zorg ik dat ik altijd fruit in huis heb. Sommige soorten fruit kunnen alleen best prijzig zijn. Regelmatig haal ik dan ook deze kilo conference peren. In zo'n kilo verpakking zit vaak 8-10 stuks peren. Dat is dus veel goedkoper dan bijvoorbeeld een bakje van 100 gram blauwe bessen voor 3 euro. Daarnaast komen conference peren vaak uit Nederland zelf waardoor dit ook een beter keuze is voor het milieu omdat er minder transport voor nodig is. 

6. Geschrapte buiten beentjes wortels 0,95

Of het nou als snack is of voor de warme maaltijd, deze buiten beentjes wortels zijn ideaal om toe te voegen in je dagelijkse voedingspatroon, ze zijn goedkoop en daarnaast leveren ze ook nog eens vitamine. Ze zijn goedkoper dan de andere wortel puur omdat ze er 'anders' uitzien, de smaak daarentegen is wel hetzelfde. Je kan ze ideaal gebruiken als gezonde snack met bijvoorbeeld een hummusdip of voeg het toe aan de warme maaltijd. 

7. Cherrytomaatjes 0,85

Cherytomaatjes vind ik ideaal als tussendoortje of om toe te voegen aan iets van een lunch gerecht. Daarnaast heb al 250 gram gram voor slechts 0,85 cent. Tomaten bevatten veel kalium wat belangrijk is voor de vochtbalans en de bloeddruk van het lichaam. Ook is speelt het een belangrijke rol bij een goede werking van de zenuwen en spieren.  

8. Biologische volkoren spaghetti 0,89

Ik denk dat ik pasta het meeste eet als avondmaaltijd. Sommige mensen hebben mij verteld dat ze pasta mijden omdat het niet goed zou zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Wel is het belangrijk om te kijken hoe grootte portie je neemt en welke pasta. Deze volkoren spaghetti is juist een goede bron van vezels en als je het combineert met veel groente heb je zo een gezonde en lekker maaltijd op tafel staan. Probeer eens mijn pasta met geitenkaas!

9. Diepvries sperziebonen 1,19

Deze diepvries sperziebonen zijn niet alleen laag in prijs maar ook nog eens erg handig. Zo heb je 750 gram aan sperziebonen die je makkelijk kan bewaren. Omdat ik zelf houd van wat afwisseling in groente en maaltijden kan ik op deze manier de sperziebonen voor een langere tijd bewaren. Daarnaast is het ook zo dat groente uit de diepvries niet per se minder vitamine en mineralen bevatten dan verse groente. Wel is het belangrijk om te kijken of de groente niet zijn bewerkt of dat er sausjes aan zijn toegevoegd.

10. Vegan rulstukjes 1,59

Een goedkope vegan optie voor eiwitten zijn deze vegan rulstukjes. Zo leveren ze per 100 gram wel 20 gram wat ongeveer evenveel is als kip. Daarnaast bevat het veel minder (verzadig) vet en is het ook nog eens goedkoper dan gehakt van rund of varken. Je kan er bijvoorbeeld vega Lasagne met geitenkaas een vega pasta Bolognese van maken of een vega lasagna. Ook voor een chili sin carne zijn deze vegan rulstukjes ideaal.

11. Witte scharreleieren 1,63

Wist je dat witte eieren goedkoper waren dan bruine eieren? De reden daarvoor is omdat mensen blijkbaar voorkeur hebben voor bruin gekleurde eieren. En dat terwijl ze qua smaak en voedingswaarde precies hetzelfde zijn. Voor 1, heb je al 10 witte scharreleieren. En het makkelijke aan eieren is dat je zowel bij het ontbijt, lunch als diner kan toevoegen als goede bron van eiwit. Regelmatig vervang ik dan mijn stukje vlees, vis of vega optie voor 2 eieren bij de warme maaltijd.

12. Cottage cheese 0,57

Ik vind cottage cheese heerlijk! Meestal gebruik ik het dan ook om op mijn volkoren boterham te doen, of om toe te voegen aan een wrap maar ook in een pastagerecht vind ik het heerlijk. Ook is het zo dat cottage cheese flink wat eiwit bevat, namelijk 12 gram per 100 gram. Een goede toevoeging aan je winkelmandje dus!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.