6 Tips om minder suiker te consumeren

Gepubliceerd op 17 december 2021 om 11:01

Suikers leveren energie aan het lichaam, ik zou daarom ook nooit zeggen dat je het niet nodig hebt. Maar over het algemeen eten mensen meer suiker dan nodig. Koolhydraten worden in het lichaam ook afgebroken tot suikers. Maar toch is er verschil in het soort koolhydraten. Suikers worden namelijk snel opgenomen en kunnen daardoor voor een snel stijging in de bloedsuikerspiegel zorgen. Als gevolg hiervan kan de bloedsuikerspiegel daarna snel dalen en kan er een hongergevoel optreden. Omdat suikers snel worden opgenomen en de drang naar meer eten kan verhogen kan het een rol spelen bij het ontwikkelen van overgewicht. Het WHO advies is daarom max. 10% van de totale energie inname per dag. Dit komt neer op 40-50g suikers per dag voor volwassenen. Dat geldt voor alle vrije suikers, dus toegevoegde suikers maar ook suikers die van nature aanwezig zijn in voeding. De enige uitzonderingen zijn. En in Nederland eten we gemiddeld 128 gram suiker per dag. Daarom is het beperken van he hoeveelheid suikers een aandachtspuntje. Lees hier dan 6 tips om je suikerinname te verminderen. 

1. Lees etiketten

Etiketten kan je terugvinden op verpakking van de producten. Door het lezen van etiketten kan je inzicht krijgen hoeveel suiker in een product zit. Neem bijvoorbeeld het etiket van hagelslag hiernaast. Onder de koolhydraten zie je 'waarvan suikers' staan. Hier kan je dan ook aflezen hoeveel suikers er per 100 gram in zit. Bij hagelslag is dit dus relatief hoog terwijl dit voor andere producten zoals havermout of andere volkoren granen een stuk lager is.

2. Vervang frisdranken met suiker voor frisdrank zoetstof

Een glas cola bevat als snel rond de 30 gram aan suikers en 115 kcal. Kies je bijvoorbeeld voor cola light dan krijg je en minder kcal en geen suiker binnen. Natuurlijk is water, thee en koffie zonder suiker gezonder. Maar heb je een keer zin in een glaasje fris neem dan de light variant. 

3. Probeer veel zoetigheid af te bouwen

Drink je bijvoorbeeld altijd koffie met suiker? Of voeg je veel suiker toe aan je havermout of iets anders. Probeer dit dan af te bouwen. Makkelijk is het niet maar door het te verminderen wen je  na een tijdje aan de minder zoete smaak.

Probeer daarom het toevoegen van suikers aan je maaltijd of dranken steeds iets minder te doen en als je zin hebt in iets zoets, eet dit dan niet te vaak of kies bijvoorbeeld voor voedingsmiddelen die gunstige voedingstoffen bevatten zoals fruit. 

4. Let op bij smaakmakers

Kruidenmixen, sauzen bevatten regelmatig toegevoegde suikers waardoor je onbewust veel suikers binnenkrijgt. Probeer daarom te kiezen voor verse kruiden en lees zoals ik eerder benoemde de etiketten van sauzen. Je hebt tegenwoordig bijvoorbeeld sauzen die een minder hoog suiker gehalte hebben zoals ketchup met minder suiker. Ook kan je zelf natuurlijk zoeken naar een gezond recept om zelf saus te maken.

5. Eet je fruit 

Fruitsappen, ze lijkt zo gezond en makkelijk want in 1 glas heb je fruitinname binnen, toch? Helaas werkt dit niet helemaal zo. Op het moment dat van fruit sap wordt gemaakt verliest het namelijk een groot deel van zijn vitamines. Daarnaast krijg je met fruitsappen als snel veel meer suikers binnen.

Een glas sinaasappelsap bevat zo bijvoorbeeld al 20 gram suikers per glas. Daarnaast bevat een glas dus als gauw 4-5 sinaasappels. Dit is vaak al veel meer dan iemand los zou eten. Probeer daarom je fruit te eten, bijvoorbeeld als snack of bij het ontbijt. Op deze manier krijg je meer vitamines, vezels en mineralen binnen. 

6. Zoetekauw? Kijk naar vervangende producten

Zoetigheid is soms nou lekker. Ook ik neem graag een lekker zoet toetje na de maaltijd. Gelukkig wordt het aanbod van producten zonder suiker steeds uitgebreider. Zo heb je tegenwoordig al veel toetjes die minder suiker en meer eiwit bevatten. Ontbijtgranen die verlaagd zijn in suiker en mueslirepen zonder toegevoegd suiker. Zie hier onder een aantal voorbeelden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.