Hoe herpak je een gezonde leefstijl na de feestdagen?

Gepubliceerd op 27 december 2021 om 10:11

De feestdagen... ze staan bekend om gezelligheid, familie, vrienden en vooral ook lekker en vaak veel eten. Tijdens de feestdagen eten mensen vaak een stuk meer en daarnaast ook minder voedzaam. Niet gek want het is best verleidelijk al dat lekker eten.

Maar natuurlijk komt er ook een eind aan deze feestdagen, alleen hoe ga je dan terug naar een gezonde leefstijl en moet je van vooraf aan beginnen om de kerstkilo's kwijt te raken?

1. Ga vooral niet op de weegschaal staan

Even kijken hoeveel kilo's erbij zijn gekomen na het feestmaal van gisteravond? Geen verstandig idee. Het kan best zijn dat de weegschaal aangeeft dat je een paar kilo zwaarder bent. Betekent dit dan dat al die kilo's vet zijn? Nee, het is namelijk zo dat meerdere oorzaken voor deze gewichtstoename kunnen zorgen namelijk:

  • Zout: Heb je veel zout gegeten? Dan gaat je lichaam vocht vasthouden, veel kruidenmixen, sauzen en andere producten bevatten vaak veel zout. Probeer de dagen hierna gewoon minder zout te eten. Hoe je dat doet? Lees dat hier.
  • Hoeveelheid voeding: De kans is groot dat je gewoon meer voeding hebt binnengekregen waardoor er meer voedsel in je maag/darmen zit. Het gewicht van deze voeding zorgt automatisch dat je daarom ook zwaarder bent. Na een aantal dagen als je weer terugkeert naar een gezond voedingspatroon dan is de kans groot dat je gewicht weer stabiliseert. 
  • Koolhydraten: Koolhydraten zijn niet je vijand, maar vaak worden er wel meer koolhydraten genuttigd tijdens de feestdagen. De koolhydraten die je lichaam niet gebruikt voor energie worden opgeslagen als glycogeen reserve in je lichaam. Iedere gram glycogeen bindt zich met 3 gram aan water. Hierdoor kan het dus lijken dat je aan bent gekomen maar dit is dus vaak vocht en geen vet.

2. Ga geen gekke diëten doen 

Soms kan het lijken als je een streng dieet gaat volgen dit gunstig kan zijn om sneller gewicht te verliezen. Helaas is het niet zo makkelijk en ook niet per se gezond.

In de eerste plaats is het vaak vocht in plaats van vet wat mensen verliezen met deze 'snelle' diëten. Dit komt omdat op het moment dat een lichaam tekort krijgt overgaat naar de opgeslagen koolhydraat reserves in het lichaam uit de lever: de glycogeen opslag. Op het moment dat deze cellen worden afgebroken komt er water vrij en dat zijn vaak de kilo's die mensen snel verliezen. Daarna gaat het lichaam over op vet- maar ook spierreserves.

Mensen die heel snel afvallen, verliezen in verhouding meer spiermassa dan mensen die geleidelijk over een langere periode afvallen. Wat op de lange termijn juist nadelig kan zijn. Want spieren dragen bij aan een hoger metabolisme en geven daarnaast de kracht om bijvoorbeeld te sporten.

Daarnaast is het ook vaak vocht in plaats van vet wat mensen verliezen met deze 'snelle' diëten. Dit komt omdat op het moment dat een lichaam tekort krijgt overgaat naar de opgeslagen koolhydraat reserves in het lichaam uit de lever, 'de glycogeen opslag'. Op het moment dat deze cellen worden afgebroken komt er water vrij en verliezen mensen vaak gewicht in de vorm van vocht. 

Op het moment dat je te weinig eet kan je namelijk ook tekorten krijgen op vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Ook bestaat de kans er dat je spieren in plaats van vet verliest. Blijf dus vooral uitgebalanceerde maaltijden over de hele dag te eten en geen maaltijden over te slaan. De kans dat je op een later moment gaat snaaien is hierdoor vaak groter. Ga bijvoorbeeld ook niet een bepaalde voedingsstof compleet schrappen, maar zorg dat je maaltijden voorzien zijn van voldoende (complexe) koolhydraten, vetten en eiwitten. 

3. Verhoog je groente inname en eet voldoende vezels

Omdat groente een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon zijn is het zeker belangrijk om voldoende binnen te krijgen. Ze bevatten veel vitamines en mineralen. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vezels waardoor ze voor meer verzadiging zorgen wat de kans op overeten kan voorkomen. Probeer zo niet alleen groente tijdens de avondmaaltijd te eten maar bijvoorbeeld ook toe te voegen aan je ontbijt of lunch. Lees hier over hoe je meer groente kan binnenkrijgen. Ook andere vezelrijke producten kunnen ervoor zorgen dat je meer verzadigd bent. Vezels zitten in volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit en noten.

4. Ga bewegen/sporten!

Blijf bewegen en sporten. Niet alleen na de feestdagen maar het hele jaar! Je hoeft niet meteen elke dag uren in de sportschool te staan, maar zorg wel dat je regelmatig beweegt. Daarnaast kan krachtsoefening juist gunstig zijn om spieren op te bouwen, hiervan val je misschien niet af maar meer spiermassa kan juist gunstig zijn om meer vet te verbranden en meer kracht te hebben. 

Ondanks dat de sportscholen dicht zijn, zijn er nog genoeg manieren om te bewegen. Denk hierbij aan de volgende activiteiten:

  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Skeeleren
  • Youtube workouts 
  • Dansen

Vind je het nou moeilijk om een gezonde leefstijl zelf aan te pakken? Kijk dan ook eens op mijn diensten pagina en volg een van mijn coachingstrajecten en/of een op maat gemaakt voedingsschema.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.