Is brood een dikmaker?

Gepubliceerd op 16 februari 2020 om 21:06

‘Brood is slecht’, ‘Van brood word je dik’. Dit zijn slechts enkel uitspraken die je de laatste jaren veel hoort. Er zijn mensen en media die beweren dat brood een ongezond product is en dat het allerlei negatieve effecten heeft op je gezondheid of gewicht.

Om de vraag ‘Is brood dikmaker?’ te beantwoorden, zou ik zeggen nee niet per se. Om te beginnen is het belangrijk dat we wat breder kijken naar brood. Brood is een brede productgroep, zo heb je wit-, bruin- en volkorenbrood maar ook croissantjes, melkbroodjes en suikerbrood.

Om te beginnen zou ik je sowieso afraden om de laatste 3 op dagelijks basis te eten. Dit omdat deze producten hoger in verzadigd vet zijn en/of omdat er veel suiker aan is toegevoegd. Omdat we over het algemeen al veel van deze voedingstoffen binnenkrijgen kan een teveel hiervan tot gezondheidsrisico’s of ongewenste gewichtstoename leiden. ook bevatten deze relatief veel kcal waardoor de kans dat je ervan aankomt groter is.

Dan hebben we nog de witte, bruine en volkoren sneetjes brood. Meeste mensen weten wel dat wit minder gezond is dan bruin of volkorenbrood, maar niet iedereen weet waarom.

Hieronder heb ik een vergelijking van een snee wit, bruin en volkorenbrood.

Zoals je ziet bevatten alle 3 bijna evenveel kcal. Wel is het opvallend dat volkorenbrood meer gunstige voedingstoffen bevat dat wit en bruinbrood. Zo bevat volkorenbrood meer eiwitten die dienen als bouwstoffen voor je lichaam en vezels die zorgen voor verzadiging en gunstig zijn voor je darmen. Mijn advies zou dan ook zijn als je brood eet om voor volkoren te kiezen ondanks dat ze alle 3 bijna evenveel kcal bevatten.

Volkorenbrood heeft dus wel enigszins voordelen voor je gezondheid maar ik wil er wel bij zeggen dat ook volkorenbrood voor een groot deel uit koolhydraten bestaat. Daarom is het belangrijk om het wel te combineren met eiwitten en gezonde vetten. Ook is het verstandig om brood te variëren met andere koolhydraatrijke voeding dit omdat volkorenbrood relatief snel je bloedsuikerspiegel doet stijgen t.o.v producten als volkorenpasta of peulvruchten. Waardoor de kans groter is dat je een piek in je bloedsuikerspiegel krijgt waardoor je meer trek krijgt.

Dus als jij van brood houdt kan vooral volkorenbrood prima onderdeel zijn van je dagelijkse voedingspatroon! Ook is zo af een toe wit of bruinbrood echt geen probleem. Zolang je er niet te veel van eet hoeft het dus echt geen dikmaker te zijn. Wel is het verstandig het te combineren met gezonde eiwitten en vetten zodat je meerdere voedingstoffen binnenkrijgt en eiwitten en vetten kunnen bijdrage aan een verzadigd gevoel. Als brood je nou toch merkt dat brood jou niet snel verzadigd en je vaak nog trek hebt na het eten van brood, is het misschien verstandig om voor iets anders te kiezen of af te wisselen. Zo kan je ook te variëren met andere koolhydraten zoals peulvruchten, havermout, Brinta of volkorenpasta.

Eet jij elke dag brood?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.