6 x food swaps

Gepubliceerd op 23 februari 2020 om 20:01

Soms denken we bij gezonder eten alleen maar aan groene blaadjes en appels. En hoewel deze dingen erg gezond zijn, kan je niet alleen daarop leven. We willen vaak wel gevarieerd en lekker blijven eten, maar weten soms niet hoe. Ik heb daarom een aantal food swaps gemaakt die een gezonder alternatief bevatten voor de 'ongezonde' variant. Natuurlijk moet je gevarieerd eten en sommige producten met mate eten maar zo af en toe iets 'ongezonds' eet hoeft dat niet meteen schadelijk te zijn. Wel kunnen deze food swipes je helpen als je wat gezonder wilt eten of op je gewicht wil letten maar ook wil genieten van lekker eten. De 'gezondere' varianten bevatten minder kcal en suiker, waardoor je dus minder snel teveel binnen krijgt. Ook bevatten ze minder verzadigde vetten. Een teveel aan verzadigde vetten kan op lange termijn risico's met zich mee brengen als en verhoogd cholesterol en hart- en vaatziektes. Het is bijna onvermijdelijk om geen verzadigd vet binnen te krijgen, maar proberen om de iname te verlagen is zeker mogelijk. 

1. Magnum almond → Oppo vanilla and almond

De Magnum almond is een favoriet van vele. Ik zelf ben dol op deze ijsjes, maar weet ook dat ze niet heel gezond zijn. Afgelopen jaar kwam ik de vanilla and almond ijsjes van Oppo. Ik was meteen enthousiast toen ik zag dat de voedingswaarde een stuk beter was dan die van Magnum. Daarnaast zijn ze ook nog een super lekker! Een magnum Almond bevat zo'n 272 kcal en een oppo vanille & almond ijsje maar 120 kcal.! Daarnaast bevat de Magnum 9,9g verzadigde vetten en suiker 21g suiker per ijsje terwijl Oppo slechts 4g verzadigde vetten en 4,3g suiker per ijsje bevat. Dat scheelt dus een hoop!

2. Casa di mama → Magioni ultra thin salami

Soms heb je geen tijd om een hele maaltijd te bereiden en gooi snel een pizza in de oven. Wel lekker, helaas niet zo gezond. Zo bevat een Casa di mama salami van dr. Oetker wel 908 kcal en veel verzadigde vetten (18g) En wel meer dan 4g zout. Omdat een pizza zo af en toe toch wel lekker is zou je ook kunnen kiezen voor de Magioni Thin ultra thin salami, deze pizza heeft een bodem die deels van groente gemaakt is. Daarnaast bevat deze pizza slechts 529 kcal, en minder dan de helft aan verzadigde vetten (6,9g) van de dr. Oetker pizza.

3. Rundergehakt → Rundertartaar

Spaghetti bolognese, chili con carne of gehaktballen. Rundergehakt is iets wat in veel gerechten gebruikt wordt. Veel mensen weten niet dat er een andere variant is waarmee je dezelfde gerechten kan maken maar dan gezonder! Namelijk met rundertartaar. Rundergehakt bevat rond de 230 kcal/100g en bevat 7g verzadigd vet/100g. Terwijl rundertartaar 130kcal/100g bevat met 2g verzadigd vet/100g. 

4. Gevulde koek → volkoren eierkoek

Een koek bij de koffie, voor vele is het een gewoonte. Afhankelijk wat je neemt kan dit nog flink aantikken. Zo bevat een gevulde koek rond de 375 kcal per stuk met wel bijna 30g suiker! Als je dan toch lekkere trek hebt, kies dan voor bijvoorbeeld een volkoren eierkoek. Deze bevatten 143 kcal per stuk met 17g suiker. Niet het aller gezondste maar wel een beter alternatief dan de gevulde koek, als je het bij eentje houd tenminste ;)

5. Spekreepjes → hamblokjes

Zelf eet ik nooit spekjes, maar ik weet dat het door veel mensen wordt gebruikt, in stampotten, pasta of salades. Het is een smaakmaker maar wel eentje die erg veel vet bevat, zo'n 9g/100g, daarnaast is het ook nog eens hoog in kcal 280kcal/100g. Wil je toch wat soortgelijks toevoegen aan je gerechten? Kies dan voor hamblokjes. Deze bevatten 150 kcal/100 gram en maar 3,5g aan verzadigde vetten per 100g. 

6. Danone Danio vanille → Optimel Magere kwark vanille

Een lekker toetje, of voor tussendoor, mager kwark is dan een goed optie. Alleen is het wel verstandig dat je kijkt naar welke variant je kiest. Zo bevat de magere kwark vanille van Danone, 113kcal/100g met bijna 15g suiker/100g. Terwijl de kwark van Optimel slechts 49kcal/100g bevat met 4,9g suiker/100g. Wel is deze gezoet met zoetstof. Maar zolang je niet meerdere bakken per dag ervan eet is dit een prima vervanger!

Zou jij meer van deze food swaps willen zien?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.