7 x gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes worden vaak genomen tussen de maaltijden door gegeten om bijvoorbeeld net even wat extra energie te hebben of omdat mensen 'lekkere' trek hebben. Veel tussendoortjes zijn hoog in kcal, verzadigd vet en suiker en bevatten weinig 'goede' voedingsstoffen zoals vitamine en mineralen. Toch kunnen tussendoortjes ook handig zijn. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om net wat meer energie te hebben en kan het voorkomen dat je bij een volgende maaltijd te snel en te veel eet. Om deze reden heb daarom hier 7 gezonde tussendoortjes voor jullie die kunnen bijdrage aan een gezond voedingspatroon. Wat 'gezond' nou precies inhoud daar kan eindeloos over gediscussieerd worden. Ik ben van mening dat een goede balans belangrijk is, als jij een keer cravings hebt naar die gevulde koek, chips of een kroket, kan je dat prima eten. Zorg alleen dat het mate is en niet een dagelijkse gewoonte wordt. Waar ik bij deze tussendoortjes rekening mee heb gehouden is dat de tussendoortje een goede bron van koolhydraten, vezels, vet en eiwit zijn.  Of dat ze essentiële vitamine/mineralen bevatten. 

Lees meer »

5 tips om actiever te zijn

Beweging en sporten kan een positieve invloed hebben op mensen van alle leeftijden. Hoewel er redelijk veel mensen sporten en bewegen voldoet slechts een deel van de mensen in Nederland aan het advies van de gezondheidsraad.

Lees meer »

8 tips voor gezond(er) uit eten

Uit eten is leuk, gezellig en bovenal lekker! Soms kan het wel zo zijn dat het lastig is om gezond te eten buiten de deur. En hoewel ik een voorstander ben van optimaal genieten als je een keer gaat uiteten, kan het soms wel fijner zijn om het toch iets gezonder te houden als je met enige regelmaat gaat uit eten. Als je bijvoorbeeld 1 keer per maand gaat uit eten of 2 keer per week kan wel verschil maken als je een beetje op je gewicht wilt letten of wil voorkomen dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Als je thuis je maaltijden klaarmaakt weet je wat je erin doet en in restaurants kunnen maaltijden vaak snel aantikken en eet je al snel meer dan je nodig hebt . Daarom heb ik hier 8 tips om gezond(er) te eten buiten de deur.

Lees meer »

5 x Ontbijtgranen

Hoewel een groot deel van de mensen in Nederland met brood ontbijten, zijn er ook steeds meer mensen die ontbijten met ontbijtgranen. De laatste jaren is het aanbod in de supermarkt dan ook fors toegenomen. Op veel verpakkingen worden allerlei claims gezet waardoor het product soms gezonder lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Ook is het door het grote aanbod vaak lastig om te weten welke producten nou de beste keuze voor de gezondheid zijn. Daarom heb ik voor jullie een vergelijking gemaakt van enkele van deze producten.

Lees meer »

10 x Eiwitrijke voeding

Eiwitten, ze zijn essentieel voor ons lichaam. Ook in de supermarkt zie je steeds vaker producten waar 'high protein' op staat. Waarom eiwitten zo belangrijk zijn zal ik je uitleggen, en ook heb ik 10 producten op een rijtje gezet die veel eiwitten bevatten. Eiwitten zijn net als koolhydraten en vetten essentieel voor het lichaam. Eiwitten zorgen voor groei van bijvoorbeeld je spieren, spelen een rol bij de hormoonhuishouding en zorgen ze voor energie. Een deel van de eiwitten maakt je lichaam al zelf en een deel niet. De eiwitten die je lichaam niet zelf aanmaakt heten 'essentieel aminozuren'. Deze essentiële aminozuren moet je dus binnen krijgen via je voeding. Maar niet alle eiwitten uit voeding zijn het zelfde en neem je hetzelfde op. Daarom is het ook belangrijk om te variëren in je voeding. Zo neemt het lichaam meer eiwit op uit dierlijke voeding dan uit plantaardig voeding. Daarom is het voor vegetariërs en veganisten ook belangrijk dat ze net iets meer eiwit binnenkrijgen. Ook is het met plantaardige voeding belangrijk dat je verschillende producten combineert omdat plantaardige producten vaak niet alle essentiële aminozuren in 1 product bevatten om eiwitten aan te maken in je lichaam. Gemiddeld heeft een persoon 0,8g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Om je een beeld te geven welke producten hoog in eiwitten zijn heb ik hieronder 10 producten op een rijtje gezet.

Lees meer »

Is vet ongezond?

Vetten, er zijn veel verschillende meningen over. De één beweert dat vet ongezond en een dikmaker is, terwijl de ander zegt dat je beter ketogeen (een voedingspatroon hoog in vet) en koolhydraten moet schrappen. Om meer duidelijkheid te geven kan ik je alvast een ding vertellen. Balans is belangrijk en ieder lichaam is anders. Dus hoeveel je van iets nodig hebt hangt af van veel verschillende factoren zoals je leeftijd, leefstijl, geslacht, lengte en gewicht.

Lees meer »

5 x food swaps 3.0

Het is weer zover. Aangezien die vorige food swaps in de smaak vielen ik heb weer eens goed rond gekeken voor welke voedingsproducten er een gezonder alternatief is. Ik heb voor 5 producten die regelmatig genuttigd worden, een gezondere optie gevonden. Wat ik er wel bij wil zeggen dat balans het belangrijkste is. Op sommige momenten heb je gewoon misschien meer zin in de 'ongezondere' versie of komt het op dat moment gewoon beter uit. Wel is afwisseling belangrijk en gezond hoeft niet per se minder lekker te zijn. Ik hoop ik dat jullie de gezonde versies van deze producten ook gaan uitproberen en wie weet vind je ze wel net zo lekker! 

Lees meer »

Hoe zien 2000 kcal eruit?

Het voedingscentrum adviseert gemiddeld voor vrouwen 2000 kcal per dag en voor mannen 2500 kcal. Natuurlijk verschilt dit heel erg per persoon en hangt dit af van verschillende factoren zoals lengte, gewicht, genen en de hoeveelheid beweging die iemand krijgt. Wel is 2000 kcal een mooie richtlijn om te laten zien hoe een volwaardig voedingspatroon eruit ziet. 2000 kcal kan veel eten zijn, maar ook heel weinig. Met name door het grote aanbod aan fastfood om ons heen is het makkelijk om snel meer te eten dan je nodig hebt daarom heb ik hier een vergelijkingen gemaakt van hoe een dag met uitgebalanceerde voeding eruit ziet en hoe een dag met fast food eruit ziet. Ik wil er wel bij zeggen dat niet alle producten van de gebalanceerde dag per se super gezond zijn. Maar dat is ook de bedoeling van een balans in voeding, dat je gezond eet maar ook ruimte hebt voor af en toe iets lekkers.  

Lees meer »

Mijn 10 favorieten van dit moment

Eet jij afwisselend of neem jij vaak dezelfde vertrouwde producten? Ik een beetje van beide, ik houd van afwisseling met name in m’n avondeten maar mijn ontbijt is bijna altijd hetzelfde, dat lees je hieronder wel als je dat nog niet wist. Als ik eenmaal tevreden ben over een product dan zit deze  meestal ook standaard in mijn boodschappenmandje. Dit zijn mijn top 10 favoriete voedingsproducten van dit moment. Ze zijn niet allemaal even gezond, dat wisselt een beetje per product. Maar je kan deze producten passen zeker in een gezond voedingspatroon. Misschien dat er nog leuke producten ter inspiratie voor jullie tussenzitten en mocht je nog vragen hebben over een product, zet die dan gerust in de reacties, stuur mij een mailtje of een DM op Instagram!

Lees meer »

Hoeveel suiker?!

Suiker.. er word veel over gezegd, vaak word ook beweerd dat suiker slecht is. Opzich is dat niet per se waar. Je lichaam heeft ook suiker nodig voor energie. En de ene persoon zal wat meer suiker kunnen hebben dan de ander. Wel is het zo dat veel suiker ongezond is. De WHO  adviseert om per dag niet meer dan 10% van je kcal iname aan suiker in te nemen. Dat geldt voor alle suikers, dus toegevoegde suikers maar ook suikers die van nature aanwezig zijn in voeding. 10% Is ongeveer 40-50 gram suiker per dag voor een gemiddelde volwassenen. Een paar redenen waarom veel suiker slecht is zijn:

Lees meer »

5 x food swaps 2.0

Het is weer zover! Ik ben terug met 5 food swaps! Eerder poste ik al een artikel over food swaps, en die werd door veel mensen goed ontvangen. Opnieuw heb ik voor 7 producten een gezond(er) alternatief gezocht. De gezondere varianten bevatten minder kcal en minder verzadigd vet (het vet wat je zoveel mogelijk moet beperken). Daarbij wil ik wel zeggen dat het niet per se beter is om 3 keer zoveel van de gezondere variant te nemen. Juist als je op je op gewicht wil blijven of wit afvallen is het beter om de producten als vervanging te gebruiken in plaats van er 3 x zoveel van te nemen. Maar tuurlijk is het echt niet erg als je een keer niet voor deze gezondere varianten kiest, probeer het alleen te beperken en niet een dagelijkse gewoonte te maken!

Lees meer »

Verveling? Probeer dit uit!

Heb je het gevoel dat elke dag hetzelfde is of ben je opzoek naar nieuwe inspiratie? Dan heb ik een leuke en handige tip! Het leven is afgelopen weken natuurlijk heel anders dan je gewend bent, maar je kan deze tijd ook gebruiken om nieuw en leuke dingen te proberen. Waaronder nieuwe recepten! Ik zelf vind het heerlijk om nieuwe recepten te proberen of om zelf een recept te bedenken. Maar soms weet je niet waar je precies moet beginnen. Daarom heb ik een idee om je vast een duwtje in je rug te geven. Je kan dit uitproberen voor zowel jezelf of samen met je familie/huisgenoten uitvoeren als je samen met meer mensen woont.

Lees meer »