Gezond de feestdagen doorkomen

Kerst en oud en nieuw komen er weer aan! En hoewel het misschien minder uitgebreid dan andere jaren is, ga je het misschien toch met je huishouden vieren. Dat betekent misschien dagen gevuld met kerstkransjes, gourmetten op kerstavond, kerstontbijt-, brunch, lunch en diner, oja en dat keer 2! Nieuw jaar met 1, 2 of nog meer oliebollen (en misschien nog een paar appelflappen). O ja en niet te vergeten een fles.. uh glas champagne!

Lees meer »

6 tips om de komende weken een gezonde leefstijl te behouden

Helaas het is weer zo ver... bijna alles zit voor de volgende weken dicht. Waaronder ook de sportfaciliteiten zoals zwembaden en sportscholen. Misschien zat je net lekker in je ritme in de sportschool of deed je een andere sport die je bezig hield. Ik snap dat dit heel vervelend is voor iedereen, maar probeer je niet uit het veld te slaan want er zijn nog steeds opties om je gezonde levensstijl te behouden de komende weken. Ook ondervind je misschien minder motivatie om gezond te eten of heb je misschien eerder last van emotie eten. 

Lees meer »

10 x gezonde toetjes

Ik ben echt een zoetekauw en ik heb vaak na de maaltijd behoefte aan een toetje. Veel toetjes uit de supermarkt zijn niet heel gezond aangezien ze vaak veel kcal, verzadigd vet en/of suiker bevatten. Een portie chocolademousse uit de supermarkt bevat al 262 kcal, 11,3g verzadigd vet en 31,5g suikers. Hoewel het echt niet erg is als je deze toetjes af en toe als nagerecht neemt, zijn er wellicht gezondere alternatieven. Daarom heb ik hier 5 toetjes die niet alleen heel lekker zijn, maar ook relatief gezond zijn ten opzichte van veel toetjes uit die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

Lees meer »

Energiebehoefte berekenen: hoe doe je dat?

Energiebehoefte de behoefte aan energie die een individu per dag nodig heeft. Vaak uitgedrukt in Kcal. Volgens het voedingscentrum hebben vrouwen gemiddeld 2000 kcal per dag nodig en mannen 2500 kcal. Wel blijven het slechts gemiddelde en is energiebehoefte iets wat per persoon heel verschillend is. Een aantal factoren die een rol spelen zijn:

Lees meer »

Mijn 11 favorieten van dit moment

Eerder dit jaar heb ik al een artikel geschreven over een aantal van mijn favorieten producten. Nog steeds gebruik ik de producten die ik daar benoem nog regelmatig maar heb ik ondertussen ook een aantal nieuwe producten aan mijn favorietenlijstje toegevoegd. Deze producten zijn zeker niet allemaal de meest gezonde keuze, hoewel het ook niet per se hele ongezond producten zijn. Hieronder zal ik mijn 11 favorieten van dit moment toelichten en waarvoor ik ze gebruik. Misschien kende je er al een aantal of misschien word je wel nieuwsgierig om ze zelf uit te proberen!

Lees meer »

5 x kant-en-klaarmaaltijden

Hoewel ik voorstander ben van zelf koken komt een kant-en-klaarmaaltijd op sommige momenten in mijn en misschien ook jouw drukke leven beter uit. Ik zal ook zeker niet aanraden om elke dag kant-en-klaarmaaltijden te eten, aangezien veel kant-en-klaarmaaltijden niet heel gezond zijn doordat ze vaak veel zout en natrium bevatten. Te veel zout en natrium kan de kans op een hoge bloeddruk en daarmee de kans op hart en vaatziekten verhogen (1). Ook bevatten de maaltijden vaak niet heel veel groente en vaak veel (verzadigd) vet.

Lees meer »

Vezels: gezondheidsvoordelen en hoe krijg je voldoende binnen?

Vezels zijn een belangrijke voedingstof voor mensen. Hoewel dit al vaak gezegd wordt krijgen we in Nederland toch te weinig vezels binnen. De Gezondheidsraad adviseert 30-40 gram vezels per dag (1). Op dit moment krijgen Nederlandse volwassenen gemiddeld 20 gram vezels binnen, dit is dus te weinig (2). Maar waarom zijn vezels van belang? Daar zal ik in de artikel verder op ingaan. Daarnaast geef ik je nog een beeld hoe een dag met een goede vezel inname eruitziet en enkele tips om je vezelinname te verhogen.

Lees meer »

Hoeveel suiker? 2.0

Eerder plaatste ik al een artikel over hoeveel suiker er in diverse producten zat. Ik zal nog even kort herhalen wat ik over suiker kwijt wil. Over suiker wordt veel gezegd, ook hoor ik regelmatig dat suiker slecht is. Opzich hoeft dat niet altijd in elke situatie zo te zijn. Je lichaam heeft soms ook suiker nodig voor energie. En de ene persoon zal wat meer suiker kunnen hebben dan de ander, dat kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Wel is het zo dat (te)véél suiker ongezond is. En in Nederland eten we gemiddeld 128 gram suiker per dag (1) .De WHO adviseert om per dag niet meer dan 10% van je kcal iname aan suiker in te nemen. Dat geldt voor alle suikers, dus toegevoegde suikers maar ook suikers die van nature aanwezig zijn in voeding. 10% Is ongeveer 40-50 gram suiker per dag voor een gemiddelde volwassenen, dat is dus meer dan de helft minder dan dat er gemiddeld in Nederland gegeten wordt.

Lees meer »

Groente: waarom zijn ze gezond en hoe krijg je er meer van binnen?

Groenten zijn gezond dat weten de meeste mensen wel, toch heeft een groot deel van de Nederlanders moeite om genoeg groente binnen te krijgen. Zo blijkt dat Nederlanders gemiddeld 131 gram groente per dag eten (1), terwijl 200 gram wordt aangeraden (2). Meer dan 200 gram groente is natuurlijk nog beter. Ook blijkt dat Nederlanders rond de 83% van de groente die ze eten tijdens het diner nuttigen (3). Dus eigenlijk zou het misschien beter zijn om het tekort aan te vullen de rest van de dag. Om te beginnen zal ik even kort uitleggen wat de gezondheidsvoordelen zijn van groente, daarna heb ik nog enkel tips en ideeën om de groente inname te verhogen. 

Lees meer »

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Eiwitten zijn laatste jaren een groot dingen geworden. Shakes, bars, eiwit dit en eiwit dat, op veel producten wordt een focus gelegd op hoeveel eiwit erin zit. Op zich is dit niet verkeerd want eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Ze zijn onder ander bouwstoffen voor cellen en weefsels, enzymen en hormonen. Maar.. kan je er ook teveel van binnenkrijgen, en wat is het gevolg hier dan van? En hoe weet je hoeveel eiwit je nodig hebt? Ik zal het je uitleggen. 

Lees meer »

Mijn 5 favoriete vleesvervangers

Vleesvervangers... ze zijn er steeds meer soorten en dat zal de komende jaren waarschijnlijk nog meer uitbreiden. Aangezien ik zelf probeer zo min mogelijk vlees te eten neem ik daarom ook regelmatig een vleesvervanger. Daarom deel ik mijn 5 favoriete vleesvervangers met jullie. Ik wil wel benadrukken dat deze niet allemaal de 'gezondste' optie zijn. De ene vleesvervanger is wel redelijk gezond en bevat ook redelijk wat vitamine B12 ,ijzer en eiwit terwijl de ander maar 1 of 2 van deze voedingsstoffen bevat. Dit zijn voedingsstoffen die normaal in vlees zitten en essentieel zijn voor een goede gezondheid. Toch kan je prima afwisselen met vleesvervangers en andere producten zodat je toch genoeg van alles binnenkrijgt. Wel kan ik zeggen dat ik deze vleesvervangers lekker van smaak vindt!

Lees meer »