Is intermittent fasting gezond?

Intermittent fasting is iets wat de laatste jaren steeds bekender is geworden en vaker wordt gedaan. Verschillende bekende mensen doen het, in 'fitness land' is het razend populair en misschien ook wel bij mensen in de omgeving. Maar is intermittent fasting gezond? En is het wel bedoeld voor iedereen? Dat lees je in dit artikel en daarnaast deel ik ook mijn eigen ervaring met intermittent fasting. 

Lees meer »

Hoeveel zout?!

Eerder schreef ik al een aantal artikelen over 'hoeveel suiker' er in onze voeding zit. Maar naast suiker wordt er ook aan veel voedingsmiddelen zout toegevoegd. Zo wordt zout gebruikt als smaakmaker of om producten te conserveren. Het nadeel is alleen dat veel zout niet goed is voor gezondheid. In Nederland wordt er namelijk gemiddeld al te veel zout gegeten. Nederlandse volwassenen eten namelijk gemiddeld 7,8 gram aan zout per dag. Dit terwijl de bovengrens opgesteld door de Gezondheidsraad 6 gram is. Zo kan te veel zout het risico verhogen op:

Lees meer »

Waarom je verder moet kijken dan alleen calorieën in voeding

Je hoort het tegenwoordig heel vaak: 'Een calorie is een calorie', vooral mensen die afvallen gebruiken dit om te zorgen dat ze een bepaalde energie inname per dag niet overschrijden. En hoewel een calorie een calorie is, moet ik toch zeggen dat ik denk dat het belangrijk is om verder te kijken dan het aantal calorieën in voeding. Lees verder in dit artikel waarom ik vind dat je naar meer aspecten zou moeten kijken en wat het belang hiervan is. 

Lees meer »

Zijn koolhydraten (on)gezond?

Regelmatig hoor ik mensen om mee heen zeggen: 'Ik probeer koolhydraten te vermijden want die zijn slecht voor mijn gezondheid of gewicht'. Maar is dit wel waar? En waar dienen koolhydraten nu voor? 

Lees meer »

7 x feiten en fabels over voeding

Laatst vroeg ik op mijn Instagram of jullie feiten/fabels over voeding konden insturen. Ik heb er een aantal uitgepakt die ik in dit artikel zal bespreken en onderbouwen. Door de grote hoeveelheid aan informatie kan het zijn dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor ontstaan er veel onwaarheden en verwarring op het gebied van voeding. Daarom vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en te kijken wat er wel en niet klopt over wat voeding. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Lees meer »

Wat is de glycemische index van voeding?

Misschien dat je ooit wel hebt gehoord van 'de glycemische index' van voeding, maar weet je misschien niet precies wat dit inhoudt. De glycemische index geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van 50 gram koolhydraten van een specifiek voedingsmiddel. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid glucose in het bloed. Glucose is een belangrijk energiebron voor het lichaam en gaat via het bloed naar cellen en weefsels, hierdoor ontstaat er energie. Maar als er teveel of te weinig glucose in het bloed zit kan dit klachten geven. 

Lees meer »

5 tips om minder zout te eten

In Nederland wordt gemiddeld teveel zout gegeten. Zo consumeert de gemiddelde Nederlandse volwassene ruim 7,8 gram aan zout per dag (1), terwijl het advies is om niet meer dan 6 gram aan zout per dag te eten. Maar waarom is het nou ongezond om te veel zout te nuttigen? 

Lees meer »

5 x gezondheidsvoordelen van havermout

Al eeuwen lang wordt havermout gebruikt om te verwerken in maaltijden. Dat ik zelf fan ben van havermout is wel af te leiden aan de vele overheerlijk recepten die ik ermee maak. Ook is het voordeel dat havermout relatief goedkoop is, en je daarom voor veel recepten kan gebruiken. Zo kan je natuurlijk een lekkere klassieke havermout pap maken, maar ook kun je er makkelijk koekjes mee bakken en andere heerlijke recepten mee bereiden.

Lees meer »

6 x plantaardige zuivelvervangers

Hoewel ik geen vegan ben vind ik het altijd wel leuk om nieuwe producten uit te proberen en probeer ik ook meer plantaardige producten uit. Ik ben wel iemand die dol is op bijna alle zuivelproducten, vooral kwark en kaas zijn dingen die ik regelmatig gebruik. Helaas zijn zuivelproducten niet zo goed voor het milieu en is zijn deze producten na rood vlees de grootste groep die zorgt voor broeikasgasuitstoot in Nederland. Daarom vond ik het wel eens interessant om 6 vervangende zuivelproducten uit te proberen. Zo kijk ik naar de voedingswaarde, smaak en prijs. Omdat zuivel vooral een bron van eiwitten en calcium is zal ik hier dan ook op letten bij de zuivelvervangers. Ben je hier ook benieuwd naar? Lees dan hieronder wat ik vind van de smaak, voedingswaarde en prijs.

Lees meer »

De (on)zin van goede voornemens

Het is weer zover, januari de maand van goede voornemens. Tijdens de feestdagen consumeren de meeste mensen meer en vaak ook ongezonder voedsel, en starten ze vervolgens met hun 'goede voornemens' in januari, helaas zijn deze goede voornemens vaak maar een korte tijd en vallen mensen soms terug in ongezonde gewoontes. Misschien herken jij jezelf hier wel in. Voor veel mensen is een nieuw begin van het jaar, een moment om gezonder te eten, af te vallen of meer te gaan sporten. Dit kan heel positief zijn maar het werkt niet altijd in het voordeel.. ik leg je in dit artikel uit wat de zin en onzin kan zijn van goede voornemens. 

Lees meer »