De voordelen van beweging op de mentale gezondheid

Gepubliceerd op 8 augustus 2022 om 15:16

Dat beweging goed is voor de gezondheid is algemeen bekend. Zo draagt het bij aan een goed uithoudingsvermogen en het opbouwen van spieren. Wat je voor soort beweging je doet speelt daar ook een rol in. Naast de vele fysieke voordelen heeft voldoende beweging ook een gunstig effect op je mentale gezondheid. Benieuwd welke voordelen dit zijn? Lees dan snel verder!

Een goed humeur

Misschien herken je het gevoel wel.... Na een werkdag die eigenlijk te lang was kom je moe thuis, sporten is wel het laatste waar je nu zin in hebt. Je praat je zelf moed in gaat toch nog even dat uurtje sporten. Hierna voel je je een stuk zelfverzekerder en gemotiveerder. Dit is voorbeeld van hoe sporten invloed heeft op je humeur. Je bent niet alleen fysiek goed bezig maar je merkt ook dat je lekkerder in je vel zit en je zelfverzekerder voelt. 

Sporten kan daarom een goede manier zijn om je zelfvertrouwen, humeur een boost te geven en het kan je beter te laten voelen in je lichaam. 

Reguleren van stress

Beweging kan ervoor zorgen dat je stress niveau lager wordt. Het is een goede manier om je energie kwijt te raken. Er zijn associaties gezonden waarbij sporten de stresshormonen cortisol en adrenaline verlaagt. Mogelijk helpt het je niet alleen om je stress te verminderen, maar kan het kan stress in de eerste plaats helpen voorkomen.

Verbeterde nachtrust

Een goede nachtrust wordt nog weleens onderschat, terwijl dit veel invloed heeft op de algehele gezondheid. Beweging heeft een belangrijk aandeel als het gaat om een goede nachtrust. Zo kan het de slaapkwaliteit en slaapduur verbeteren. Ook zouden mensen die voldoende bewegen sneller in slaap vallen.

Goede concentratie

Ook voor je geheugen en concentratie kan beweging een positieve invloed hebben. Door regelmatig te gaan sporten kan dit je aandacht en focus verbeteren. Daarnaast zorg het er ook voor dat het cognitieve geheugen minder snel achteruit gaat. 

Dat lichaamsbeweging je concentratie verbeterd komt door meerdere factoren. Zo heeft het invloed op je bloedsuikerspiegel, die lager wordt door te bewegen en als je humeur en slaap goed is heeft dit ook weer een positief effect op je concentratie. 

Hoeveel moet je bewegen?

Hoewel er redelijk veel mensen sporten en bewegen voldoet slechts een deel van de mensen in Nederland aan het advies van de gezondheidsraad.

Voor volwassenen is deze als volgt:

  • Minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Denk hierbij aan joggen en fietsen.
  • Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Dit is dan vooral krachttraining.
  • Voorkom veel stilzitten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.