Leefstijl in de Blue Zones: Nicoya, Costa Rica

Gepubliceerd op 1 augustus 2022 om 17:11

Nicoya is een schiereiland in het westen van Costa Rica. Net als in de andere blue zones worden mensen hier relatief (gezond) oud. Nicoya is de grootste van de 5 Blue Zones. In Nicoya zijn de sterftecijfers 20% lager dan in de rest van het land. Over het algemeen leven de mensen met geen tot weinig medicijnen en hebben ze weinig last van beperkingen. 

Ben je benieuwd naar de leefstijl van de populatie in Nicoya lees dan snel verder!

Plan de vida

De mensen in Nicoya leven hebben een 'plan de vida' wat letterlijk vertaald levensplan betekent. Ongeacht de leeftijd van de mensen zijn ze onderdeel van de community en hebben ze een gevoel van verantwoordelijkheid en willen ze een bijdrage leveren. Door deze gedacht blijven mensen in contact en actief. Ook staat 'Plan de vida' dat er altijd een positieve reden is om te leven. Met deze mindset de dag in gaan is dus onderdeel van de het leven in Nicoya. Het klinkt misschien als iets ingewikkelds maar juist doordat de bevolking 'simpel' en kleinschalig leeft ervaren ze weinig stress en kunnen ze 

Dagelijks zon

Helaas in Nederland hebben we minder zon dan in Costa Rica, maar toch kan je het voorbeeld volgen van de mensen in Nicoya. Namelijk door meer de zon in te gaan! In Nicoya zorgen mensen dat ze regelmatig zon krijgen, hierdoor zijn ze automatisch ook meer buiten en in beweging. Daarnaast kan de zon een bijdrage hebben aan het aanmaken van vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor een goede gezondheid en draag bij aan:

  • Gezonde botten en tanden
  • Opname van de mineralen calcium en 
  • Een goede spierfunctie
  • Goede werking van het immuunsysteem 

Voldoende zon is daarom ook belangrijk. Ga daarom als de zon schijnt en je de mogelijkheid hebt lekker naar buiten! Bijvoorbeeld voor een wandeling of een rondje fietsen. Heb je alsnog last van een vitamine D tekort? Dan zou je dit eventueel kunnen aanvullen met supplementen.

Voeding 

In Nicoya eten de mensen een grote variatie aan groente en fruit, waaronder zwarte bonen en papaja's. Ze eten ook diverse granen zoals rijst en dierlijke producten met mate. Een ander bekend recept wat ze maken is 'nixtamal', een torilla van maismeel. Waar het op neer komt is dat ze vooral verse en niet te bewerkte producten eten. Zo eten ze bijvoorbeeld wel vlees maar niet die je in pakjes en blikken vind in onze supermarkten. Ook eten ze weinig geraffineerde suikers. Hieronder zie je een aantal eigenschappen van voeding die ze eten.

  • Papaya: Papaya's leveren diverse vitamines en mineralen. Zo bevatten ze vitamine vitamine A en C en het mineraal kalium.
  • Zwarte bonen: Zwarte bonen bevatten de mineralen magnesium, kalium en ijzer. Daarnaast zijn ze een bron van vezels, en eiwitten
  • Yam: Yam is een eetbare wortelknol die wordt geconsumeerd in Nicoya, deze wortelknol bevat onder andere vitamine C, B6 en de mineralen calcium en magnesium.
  • Runderschenkel soep: De bouillon van deze soep wordt gemaakt van de schenkel van rund, deze wordt hierin een aantal uur gekookt. Hierdoor is de soep rijk aan mineralen. 

Familie en sociale contacten

In Nicoya is familie en sociaal contact ook een prioriteit. Iets wat misschien door veel mensen onderschat wordt maar wel belangrijk is. Iedereen leeft natuurlijk zijn eigen leven maar het momenten delen en elkaar steunen is zeker iets wat ook zorgt voor mentaal bevinden. Ondanks dat mensen niet erg rijk zijn in de zin van geld, leven ze vaak een gelukkig leven omdat ze wel alles hebben wat ze nodig hebben. Ook wordt er binnen de community met elkaar gedeeld. In Nicoya wordt hier dan ook veel tijd in gestoken en zijn houden mensen zich ook bezig met bepaalde tradities. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.