Is LDL-cholesterol daadwerkelijk 'slecht'?

Gepubliceerd op 28 juni 2022 om 14:18

Misschien heb je er wel eens over gehoord, het 'goede' en het 'slechte' cholesterol. In veel gevallen wordt LDL-cholesterol als slecht bestempeld en HDL als goed cholesterol. Maar klopt die wel. En hoe zit het met cholesterol in eten, heeft dit invloed op je cholesterol of niet? Lees het in dit artikel.

In de wereld van onderzoek is er veel discussie over dit onderwerp en hoewel ik nu al kan zeggen dat ik niet een eenduidig antwoord kan geven op de vraag of LDL-cholesterol slecht is, vind ik het wel belangrijk om dieper op dit onderwerp in te gaan.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtigstofje dat zich in alle cellen bevindt. Hoewel sommige mensen denken dat je cholesterol slecht is heeft je lichaam cholesterol nodig. Het is namelijk nodig voor:

  • De aanmaak van hormonen
  • Gunstig voor de vertering
  • Nodig om vitamine D aan te maken
  • Belangrijk voor de opbouw van cellen

Cholesterol in voeding

Het vermijden van cholesterol in voeding is niet altijd nodig, veel mensen denken dat cholesterol uit voeding komt. Het meeste cholesterol maakt je lichaam zelf aan en slechts een klein percentage cholesterol komt uit voeding en heeft weinig invloed. Op het moment dat je namelijk meer cholesterol eet zal je lichaam dit in balans brengen door minder cholesterol aan te maken.

Cholesterol zit voornamelijk in de volgende voedingsmiddelen:

  • Eieren
  • Volle zuivelproducten
  • Vlees

Je kan dus gerust voedingsmiddelen eten die cholesterol bevatten. Natuurlijk is teveel van alles slecht en is het ook beter om (ultra)bewerkte producten zo veel mogelijk te vermijden. 

Cholesterol in je lichaam

In je lichaam bevinden zich diverse soorten cholesterol. Omdat cholesterol best een ingewikkeld onderwerp is zal ik je er wat meer over uitleggen. Je hebt namelijk het  totaalcholesterol, VLDL, LDL, HDL cholesterol. Het totaal cholesterol bestaat uit HDL cholesterol, LDL cholesterol en triglycerides.

HDL-cholesterol

Een hoger HDL-cholesterol wordt geassocieerd met lagere hart- en vaatziektes en is dus mogelijk gunstig voor de gezondheid. HDL recycled als het ware het cholesterol en brengt het terug naar de lever. 

VLDL

VLDL transporteert vet naar de cellen en weefsels. VLDL bestaat uit triglycerides en cholesterol. Uiteindelijk wordt een VLDL omgezet in LDL. Op het moment dat iemand insuline resistent is dan wordt insuline niet in de cellen opgenomen. Dit veroorzaakt dat het in de bloedbaan blijft en dat de waardes stijgen.

LDL- cholesterol en hart- en vaatziektes

LDL cholesterol wordt ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd. Maar is dit wel terecht? Wat LDL doet is brengt cholesterol naar de cellen in de vaatwand aderen en een hoog LDL cholesterol wordt geassocieerd met bepaalde hart- en vaatziektes, aderverkalking en beroertes. Er is dus zeker een correlatie, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij deze ziektes. Dit zijn onder andere:

  • Insuline resistentie
  • Ontstekingen
  • Oxidatieve stress

Deze factoren worden vaak veroorzaakt door veel glucose, een verhoogd insuline, verhoogde triglycerides en een verlaagd HDL. De combinatie wordt vaak veroorzaakt door een hoe suiker inname en het eten van veel bewerkte producten.

Triglyceriden

Naast de diverse soorten cholesterol heb je ook triglyceriden, deze maakt je lichaam aan op het moment dat je meer kcal eet dan je verbruikt. Het wordt door het lichaam opgeslagen in je vetcellen. Dit kan gunstig zijn voor als je lichaam deze energie op een ander moment nodig heeft. Alleen door de beschikking tot voedsel overal hedendaags krijgen veel mensen teveel voeding binnen hierdoor worden er teveel triglycerides aangemaakt wat kan resulteren in overgewicht en een risico op aderverkalking.    

Aderverkalking

Zoals ik eerder al benoemde kunnen een te hoog triglyceride gehalte, insuline resistentie, ontstekingen en oxidatieve stress invloed hebben op het lichaam. Zo kan LDL cholesterol aangetast worden door de bovenste oorzaken. Wat er namelijk gebeurt is dat het LDL kleiner wordt en 'beschadigd' raakt. Doordat het LDL beschadigd en kleiner is kan de lever het niet meer opnemen. Dit kan er voor zorgen dat op de verkeerde plaatsen in de aders komt, macrofagen (cellen die iets opruimen) zullen proberen deze beschadigd LDL in de aderen op te ruimen. Hierdoor ontstaat een schuimcel, deze schuimcellen zorgen er uiteindelijk voor dat er plaque en daarom aderverkalking ontstaat. Op het moment dat jouw LDL cholesterol iets verhoogd is maar je HDL, insuline en triglycerides wel op een goede waarde zijn is er vaak niet een reden tot zorgen. Aangezien dit cholesterol juist gezond LDL kan zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.