Leefstijl in de blue zones: Okinawa, Japan

Gepubliceerd op 7 juni 2022 om 17:52

Okinawa is een eiland in Japan. Op Okinawa worden vrouwen gemiddeld ouder dan op andere plekken op aarde, daarnaast hebben de mensen hier 3 keer zoveel kan om de honderd jaar te halen als mensen uit de VS. Dit is deels te danken aan hun gezonde eet- en leefgewoontes. Diverse factoren spelen hier een rol in. Welke dat zijn daar vertel ik je meer over in dit artikel.

Voeding

De mensen in Okinawa zijn bewust bezig met wat ze eten. Voeding word ook wel kusuimum genoemd wat medicijn betekent. Eigenlijk heel interessant als je erover nadenkt. In de Westerse wereld worden er veel medicijnen genomen tegen allerlei kwalen terwijl voeding de bron van wat je in je lichaam stopt misschien wel een beter medicijn kan zijn, je kijkt dus naar wat je in je lichaam stopt in plaats van dat je klachten bestrijd met farmaceutische producten. 

Maar wat eten ze dan precies in Okinawa? Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt aan voeding die hoog is in nutriënten en relatief arm in calorieën, in veel voedingspatronen elders in de wereld is het juist het tegenovergestelde: mensen eten voeding die hoog is in calorieën maar weinig voedingstoffen bevatten. Ook worden er diverse 'superfoods' genuttigd. Nu kan ik niet zeggen dat als je deze dingen eet je in 1 klap gezonder bent. Maar de combinatie kan wellicht gunstig zijn. Voorbeelden van deze superfoods zijn: 

1. Bittermeloen (Goya)

Bittermeloen of ook wel 'goya' is rijk aan vitamine A en C, foliumzuur en krachtige antioxidanten die lichaamscellen mogelijk beschermen tegen schade. Het wordt gebruikt in diverse gerechten zoals bijvoorbeeld een roerbakgerecht. 

2. Kurkuma

Nu zijn is er veel onderzoeken die elkaar tegenspreken of kurkuma wel of geen bijdrage levert aan de gezondheid. Maar wat wel bekend is, is dat het veel gebruikt wordt Okinawa en dat mensen daar gemiddeld gezonder ouder worden. Zo wordt het gebruikt in thee of bouillon. Kurkuma zou mogelijk ontstekingsremmend kunnen werken wat bepaalde ziektes tegen zou kunnen gaan. Daarnaast zou het ook als antioxidant werken en vrije radicalen tegen kunnen gaan. Wel zou hier nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden om dit echt te bewijzen.

3. Mozuku

Mozuku is een bepaald zeewier wat gegeten wordt in diverse gerechten. Dit zeewier bevat fucoïdan een stof die gunstig is voor de gezondheid van je darmen en beschermt daarnaast tegen virussen en mogelijk ook bepaalde soorten van kanker. Een andere stof die dit zeewier bevat is astaxanthine, deze stof wordt in verband gebracht met het opruimen van afvalstoffen en het tegengaan van ontstekingen die leiden tot ouderdomsziekten.

Mindset

Ook mindset is een belangrijk onderwerp in Okinawa. Zo wordt er gebruik gemaakt van de term Ikigai wat je kan omschrijven als 'de waarde van het leven'. Dit is iets wat voor iedereen anders is natuurlijk maar wel wordt er door de bewoners van Okinawa betekenis gegeven aan hun leven. Daarnaast hebben ze andere bekende zinnen zoals nankuru nai sa dit betekent dat situaties uiteindelijk goed komen. 

Dit is vooral iets wat gebruikt wordt in een moeilijke of stressvolle situatie. Door de positieve mindset die ze dagelijks toepassen heeft staat dit ook in verband met alles wat ze doen. En mentale gezondheid is ook zeker een belangrijk onderdeel die samenhangt met gezond oud worden.

Community

In veel landen ga je met een bepaalde leeftijd met pensioen, wat heerlijk kan zijn begrijp me niet verkeerd. Maar in Okinawa blijven mensen bezig met wat ze doen of waar ze goed in zijn. Natuurlijk als je een kantoorbaan hebt is dit niet per se de meest gezonde baan om voor altijd te blijven doen, aangezien je veel zit en naar schermen kijkt. Maar als je bijvoorbeeld op het land werkt en dit blijft doen, blijf je in beweging en daarnaast ook onderdeel van de 'community' je participeert zoals je dat altijd hebt gedaan en stopt niet alleen maar omdat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. 

Ook hebben de mensen in Okinawa groepen die moai worden genoemd. Dit zijn eigenlijk een verbonden groep aan vrienden en/of familie waarmee mensen van jong tot oud vaak samenkomen en elkaar altijd ondersteunen op diverse gebieden, iets waar we denk ik in de Westerse wereld nog veel van kunnen leren. Wij mensen zijn sociale wezens en een goede relatie met onze mede mens is ook een van de factoren die een rol speelt bij het gezond oud worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.