Hoe ongezond is bewerkt voedsel?

Gepubliceerd op 30 mei 2022 om 11:35

In de supermarkt met wel duizenden producten, is het soms lastig om te kunnen filteren wat nou 'gezond' en 'ongezond' is. Hoewel ik zelf er achter sta dat als je mate houdt met het consumeren van bepaalde producten, is het natuurlijk wel belangrijk om er bewust van te zijn hoe voedzaam je voeding is. Dit kan soms best lastig zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder.

Ultra processed food

Tegenwoordig bestaat ongeveer 70% van de producten in de supermarkt uit ultra bewerkt voedsel. Wat houdt dat in? Ultra bewerkt voeding komt uit een fabriek en bevat meer dan 5 ingrediënten volgens het voedingscentrum (1). Een andere internationale classificatie beschrijft ultra bewerkt voedsel als een combinatie van ingrediënten uit een fabriek die verschillende industrieel processen ondergaat waar veel geavanceerde apparatuur en technologie voor nodig is. (2)

Voorbeelden van bewerkt voeding zijn:

  • Chips 
  • Frituurhapjes
  • Koeken 
  • Biscuits

Je kan het misschien niet geloven maar rond de 80% van de dagelijkse inname van voeding is ultra bewerkt. Ja dat lees je goed 80%!

Is bewerkt voedsel altijd ongezond?

Nu zul je misschien denken: Bewerkt voedsel is ongezond. Dit is niet altijd het geval. Er is namelijk een verschil tussen bewerkt voedsel en ultra bewerkte voeding. Het is ook niet altijd mogelijk om voedsel iet te bewerken. Volgende de NOVA-classificatie heb je 4 groepen, dat zijn:

  1. Verse producten: Groente en fruit die onbewerkt is.
  2. Bewerkte ingrediënten: olie & olie
  3. Bewerkte producten: Kaas, yoghurt & brood
  4. Ultra bewerkte voeding: Chip & koek

Producten uit groep 2 en 3 zijn niet altijd slecht voor de gezondheid en kunnen ook gunstige voedingsstoffen leveren voor de gezondheid. Daarnaast is het soms nodig om producten te bewerken om ze beter houdbaar of geschikt voor consumptie te maken. Daarom betekent 'bewerkt' niet automatisch dat iets ongezond is. Heb je het over ultra bewerkte voeding dan is het een ander verhaal. Je krijgt met deze producten meestal niet veel gezond macro- en/of micronutriënten binnen. 

Wat zijn de nadelen van ultra bewerkte voeding?

Ultra bewerkte voeding heeft meerdere nadelen voor de gezondheid en het milieu. Daarom kun je deze producten niet te vaak kiezen. Enkele nadelen zijn:

1. Kans op overgewicht/obesitas 

Als iemand ultra bewerkte voeding eet betekent dit niet per se dat iemand overgewicht heeft of krijgt. Wel kan dit de kans daarop verhogen. Dit komt andere andere doordat ultra bewerkte voeding vaak hoog in kcal, suiker, vetten is en laag in goede eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. (3

2. Mogelijk een verhoogde kans op coronaire hartziektes & kanker:

De inname van veel ultra bewerkte voeding hangt samen met een hoger risico op bepaalde kankersoorten. Zo kan elke 50 gram portie bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten het risico op darmkanker met ongeveer 18% verhogen. (4)

3. Invloed op honger gevoel

Er zijn bevindingen dat als men onbewerkte voeding eet er minder hormonen worden afgegeven die een honger gevoel veroorzaken en juist een het hormoon wat het honger gevoel dempt juist stijgt. (5)

4. Slechter voor het milieu

Ultra bewerkte voeding moet meerdere processen doorstaan waardoor het veel energie kost om te maken. Doordat het meer ingrediënten bevat en vaak ook een verpakking heeft dit ook weer impact op de duurzaamheid. 

5. Laag in gunstige voedingstoffen

Veel ultra bewerkte voedingsmiddelen bevatten weinig vitamines, mineralen of gezonde macronutriënten. Vaak bestaan ze uit veel kcal, suikers, zout en vet. Als je dus voornamelijk deze voedingsmiddelen eet zou er een kans zijn dat je een tekort krijgt aan essentieel voedingstoffen. Daarom is het aan te raden om etiketten te lezen om te zien waar een product uit bestaat en bewust te zijn hoe bewerkt een voedingsmiddel is.

Als je af en toe iets eet wat ultra bewerkt is zoals een schaaltje chips, een stuk taart of een koekje is dat niet super erg. Maar probeer dit wel zo min mogelijk te doen en kies voor verse onbewerkte en of beperkt bewerkte producten. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.