Leefstijl in The Blue Zones: Ogliastra Sardinië

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 06:23

Geïnspireerd door conversaties die ik hier in Griekenland gehad over gezondheid en leefstijl heb ik besloten om een nieuwe serie artikelen te starten over 'The blue zones'. Misschien heb je er ooit wel van gehoord. The blue zones zijn 5 plekken op de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden dan op andere plekken in de wereld. Naast dat ze ouder worden qua leeftijd worden ze vaak ook gezonder ouder met minder ziektes en gezondheidsproblemen. Als leefstijlcoach en diëtist in opleiding vind ik dit dan ook een interessant onderwerp om te onderzoeken. Wat de reden hiervoor is? Daar is niet makkelijk een eenduidig antwoord op te geven, wel kunnen we hier dieper op in gaan. Daarom zal ik komende tijd per artikel 1 blue zone onder de aandacht te brengen. Om te beginnen Ogliastra in Sardinië.

Sardinië is een eiland wat bij Italië en staat bekend om de mooie stranden. Sardinië is de plek die als eerste een 'blue zone' werd benoemd. Gemiddeld worden hier meer mensen boven de 100 jaar en zijn er relatief minder mensen die voor hun 65 overlijden of last krijgen van ziektes zoals diabetes, kanker of hart- en vaatziektes. 

Voeding

Wat we in ons lichaam stoppen heeft invloed op onze gezondheid. Maar wat eten mensen in Sardinië? In ieder geval weinig voorverpakte pakjes of kant-en-klare voeding. Het voedingspatroon in Ogliastra bestaat voornamelijk uit vetten zoals olijfolie, boter en kaas. Daarnaast ook fruit, groente die wordt verbouwd op de lokale boerderijen. In verhouding wordt er weinig vlees gegeten en wel wat vis. En ook drinken ze regelmatig een kleine hoeveelheid van hun wij genaamd Cannonau. Dit wil echter niet zeggen dat alcohol of wijn per definitie gezond is. Wat wel te merken is, is dat er veel waarde gehecht wordt aan vers en bewust genieten van voeding. 

Beweging

Heel veel sportscholen vind je niet in Ogliastra, wel leven mensen van alle leeftijden over de dag heen actiever dan in veel andere landen. Omdat veel mensen nog werken op hun land zijn ze over de dag heen vaak in beweging. Iemand met een kantoorbaan die 8 uur per dag zit en misschien 3 keer per week een uur intensief sport kan voor zijn of haar gevoel actief zijn maar in verhouding is dit juist een stuk minder. Het is dus beter om niet de hele dag te zitten en regelmatig in beweging te zijn. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, zeker bij banen waarbij je veel zit. In dit geval kun je er in ieder geval voor zorgen om regelmatig even op te staan en een klein rondje te lopen of om tussendoor voor een paar minuten een aantal kleine kracht- of stretchoefening te doen.

Sociale relaties

In Ogliastra wordt er veel waarde gehecht aan de oude generatie en wordt deze ook altijd betrokken in het dagelijkse leven. Dat gebeurd misschien ook in andere landen, maar hedendaags wordt soms ook een beetje vergeten dat juist een oudere generatie veel kennis heeft over een gezond leven leiden. Daarnaast doen mensen van alle generatie ook veel samen. Je zult ook regelmatig oudere mensen nog aan het werk zien. Denk hierbij aan op het land werken, het huishouden doen en koken.  Juist hierdoor blijven ze zonder extreem veel te sporten in beweging. 

Daarnaast leeft familie niet ver van elkaar verwijderd en wordt er zowat elke dag een moment ingepland om bij elkaar te zijn, waardoor veel eenzaamheid voorkomen kan worden. Aangezien mentale gezondheid en sociale factoren een belangrijke rol speelt voor de gehele gezondheid kan dit ook invloed hebben hoe iemand zich fysiek voelt.  

Reactie plaatsen

Reacties

Mohamed
2 jaar geleden

Ik vind dit concept van de blue zones echt heel interessant. Ik hoop dat er nog meer van komen! Ik was er zelf niet bekend mee.