Mijn leven in Athene

Gepubliceerd op 1 mei 2022 om 06:08

Een nieuwe omgeving, met nieuwe indrukken en een andere leefstijl. Sinds twee weken woon ik in Athene voor een aantal maanden vanwege mijn studie. Tot nu toe een hele mooie ervaring en daar komen vast nog veel mooie ervaringen bij. Hier ga ik samen met een team werken aan de gezondheid van vluchtelingen, een mooie kans die ik niet wilde laten liggen. Ook ervaar ik zelf verandering in onder andere mijn leefstijl, structuur en voeding. In ieder geval zijn veel dingen in Griekenland anders dan Nederland. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan snel verder!

1. Het buitenleven

Ik ben iemand die erg van het warme weer houd en daarnaast ben ik ook graag actief. In Athene heb ik daar zeker geen gebrek aan gehad. Bijna elke dag schijnt hier de zon en er is daarnaast zoveel te zien. Natuurlijk in de eerste week heb ik vooral de 'toeristische' hotspots gezien zoals de Akropolis en het olympisch stadium maar nu ik hier langer ben zie je steeds meer dingen en kom je achter veel leuke plekjes zoals barretjes en restaurants en ga ik ook meer de natuur in. De diversiteit is erg aantrekkelijk want je hebt hier zee, bergen en de stad. Dat spreekt mij ook wel aan in Nederland is dit naar mijn gevoel net wat minder. Ook s'avond is het hier nog erg levendig wat mij heel erg bevalt. niet zo zeer alleen met uitgaan maar ook straatmuzikanten en veel diversiteit aan mensen. 

2. Het eten

Grieken houden van lekker eten, ik klaag dan zeker ook niet over het eten hier. Veel voeding is vers en wordt heerlijk bereid. Wat opvallend is, is dat er in verhouding veel vetten en eiwitten worden gegeten en minder koolhydraten. Ook zijn mij nog een aantal andere dingen opgemerkt zoals: 

  • Geen Nederlandse tijd: om 6 uur aan tafel? Hier niet, in Griekenland wordt er meestal pas later gegeten in de avond meestal rond 8-9 uur in de avond. Op zich moet ik zeggen dat ik hier redelijk snel aan gewend ben, ik merk dat mijn maaltijden qua tijd gewoon allemaal een beetje opschuiven naar een later moment. Wel merk ik dat ik hierdoor minder de neiging heb om tussendoor te gaan snacken.
  • Buiten de deur eten is relatief goedkoop: Uiteten in Griekenland is in vergelijking met Nederland vaak wel goedkoper. Laatst had ik een hele tafel vol besteld en waren we met drie personen zo'n 10 euro per persoon kwijt en we kregen het niet eens op. 
  • Er wordt heel veel olijfolie gebruikt: Bijna alles wat je bestelt hier bevat wel olijfolie. Olijfolie is in principe een goed product die voedingstoffen bevat zoals onverzadigde vetten wat gunstig kan zijn bij het verlagen van het LDL-cholesterol. ook bevat het vitamine E wat onder andere de cellen, bloedvaten en organen beschermd. Wel moet ik zeggen dat de hoeveelheid olijfolie soms wel erg veel is, laatst besteld ik bijvoorbeeld een portie groente en zelfs die was doordrenkt met de olijfolie.
  • Er wordt veel vlees gegeten: Hoewel ik in Nederland bijna geen vlees eet moet ik zeggen dat ik er hier nog wel moeite mee heb, ook omdat het heel lekker is maar er is ook naast kaas minder keuze in vegetarische en vegan opties dan in Nederland. In een supermarkt kom ik dan ook weinig vleesvervangers tegen en is het aanbod in vlees wel enorm.
  • Er wordt niet zuinig gedaan met kaas: Veel gerechten bevatten kaas en ze zijn hier dan ook niet zuinig mee. Het wordt toegevoegd aan salade's ovenschotels en ook veel als dip gebruikt bij brood. Vaak worden er kazen gebruikt zoals feta, geitenkaas of parmezaanse kaas. De bekende Nederlandse plakken kaas worden eigenlijk amper gebruikt. 
  • Minder voorgesneden voeding: Waar je in de supermarkt in Nederland veel zakken en pakjes tegenkomt met voorgesneden groentes/fruit of vlees wat je zo kan klaarmaken is het in Griekenland net wat anders. De meeste groentes en fruit zijn ongesneden wat wel gunstig is voor het behouden van vitamines en het vlees wordt vaak niet in pakjes verkocht en is vaak nog onbewerkt. Het vergt dan wel meer tijd om het zelf klaar te maken maar aan de andere kant bevat het hierdoor minder toevoegingen wat juist weer voordelig kan zijn voor de gezondheid.

3. De mensen

De mensen hier hebben net een ander ritme, zo wordt er meer de tijd genomen voor alles en hoeft alles niet zo snel als in Nederland. Dit is iets waar ik zelf wel soms aan moet wennen, omdat ik normaal gesproken graag snel doorwerk en dingen graag af heb. Aan de andere kant moet ik zeggen dat het me ook wel erg bevalt. Omdat mensen echt met je in gesprek willen gaan en meer de tijd voor je nemen. Hiermee wil ik niet zeggen dat dit in Nederland nooit zo is, maar toch is de werkwijze hier allemaal wat meer relaxed. Met uitzondering van het verkeer! Want daar rijd en loopt iedereen kris kras door elkaar. 

Ook zijn de mensen hier erg gastvrij wat ik ook mooi vind om te zien. Ze willen graag dat je meekomt of meedoet en zullen je met open armen ontvangen. Ze zijn wel minder direct en zullen verhalen vaak met veel context eromheen vertellen. Hier nemen ze dan ook weer de tijd voor. Dit kan soms in het begin wel wennen zijn maar je hoort hierdoor wel veel mooie en leuke verhalen.

4. Armoede

Armoede is iets wat natuurlijk overal voorkomt ook in Nederland. Maar hier in Athene zie ik wel een stuk meer armoede en daklozen. Het is heel opvallend dat juist in het centrum van Athene veel sprake is van armoede. Je ziet dan ook veel mensen bedelen of op straat slapen. In Athene kan je een hele mooie wijk hebben met prachtige huizen en als je een straat verder loopt dan lijkt het heel erg afgetakeld en armoedig. Er wordt dan ook geschat dat Athene meer dan 20.000 daklozen heeft. Ook telt Griekenland het meeste werklozen van Europa en leeft rond de 35% onder de armoede grens. 

Dit deed mij ook wel beseffen hoe goed ik het zelf heb en dat het ook belangrijk is om er bij stil te staan dat dit niet per se 'gewoon' is en dat het echt iets is om ook dankbaar voor te zijn. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.