Waarom zijn mensen vaak gefocust op het negatieve?

Gepubliceerd op 12 maart 2022 om 20:55

Je mist een week je trainingen, of je hebt de laatste maand misschien meer 'ongezonde' voeding gegeten dan je had gewild. Je voelt je hierdoor een beetje down en misschien wel minder gemotiveerd. Het gaat niet zoals je voor ogen had, wat nu?

Je herkent je vast wel in een soortgelijke situatie of dit nu op het gebied van leefstijl is of een andere situatie, je baalt misschien en je draagt misschien deze negatieve gedachtes en gevoelens met je mee. Dit terwijl er misschien heel veel dingen ook goed gaan toch is de negatieve situatie meer op de voorgrond. Waarom ik dit zo belangrijk vind om onder de aandacht te brengen is omdat het mentale welbevinden naast het fysiek een belangrijke factor is in de gezondheid. Benieuwd waardoor dit komt en of het ongewoon is dat je dit ervaart? Lees dan snel verder...

Bescherming

Dat focussen op het negatieve, waar komt dat nou vandaan? Eigenlijk kan je er misschien niet heel veel aan doen dat negatieve gevoelens aanwezig zijn, het is namelijk zo dat dit door de evolutie heen een manier is om alert te zijn op risicovolle situaties. Op het moment dat je hiervoor alert bent, kan je een volgende keer er beter op voorbereid zijn of jezelf voor je gevoel beter beschermen. 

Negative bias

Het blijkt dat wij als mens een 'negative bias' hebben. Dit houdt in dat we van nature meer reageren op negatieve situaties dan op positieve situaties. Als we namelijk onthouden wat ons een negatieve ervaring heeft gegeven dan zijn we in staat deze beter te vermijden om zo te 'overleven'. Mensen gebruiken negatieve ervaringen namelijk meer dan positieve ervaringen. Iemand die bijvoorbeeld al meerdere malen een poging tot afvallen heeft gedaan waarbij het niet gelukt is, zal misschien minder snel de motivatie hebben om weer een poging te gaan doen dan iemand die dit voor de eerste keer uitprobeert. Natuurlijk zal dit per individu ook wel verschillende zijn, maar over het algemeen is dit wel vaak hoe het gaat. 

Overprikkeling

Hoewel onze negatieve gedachtes en gevoelens ergens een functie hebben is het in deze tijd vaak erg lastig omdat we aan velen prikkels worden blootgesteld. Je kunt je misschien voorstellen dat mensen lang geleden dreigingen hadden uit de natuur zoals roofdieren die gevaarlijk waren, het fysieke gevaar was wel groter maar de frequentie van 'dreigingen' was veel kleiner. Vandaag de dag hebben we te maken met veel  onbewuste diverse dreigingen zoals:

    • Geldproblemen
    • Sociale acceptatie
    • Sociale druk
    • Oorlogen
    • Baanverlies
    • Social media
    • Welvaartsziektes

    En dit zijn slechts enkele voorbeelden. Maar je kunt je misschien wel indenken dat de hoeveelheid vele male groter is waardoor soms de fysieke en mentale gevolgen complexer zijn dan die van onze voorouders.

    Hoe kan je met deze situaties omgaan

    Het klinkt nu misschien heel wenselijk als ik zou zeggen, dat je met een paar tips opeens super positief kan zijn. En misschien moet ik je dan teleurstellen want zo makkelijk gaat dat meestal niet. Onze negatieve emoties hebben een functie, maar de manier hoe je met deze gevoelens en gedachtes omgaat kan je misschien wel helpen om een andere kijk er op te krijgen en je vooruit te helpen.

    Wees bewust van de 'taal' van je gedachtes

    Dit klinkt misschien heel zweverig maar het is iets wat je echt kan helpen. Misschien denk je wel als je een week niet gesport hebt: Ow wat ben ik slecht bezig ik heb een week niet gesport. En ja misschien baal je daar wel van. 

    Maar wat als je deze gedachte omdraait in: Ik heb deze week niet gesport, wat ik wel graag had willen doen maar in plaats daarvan heb ik wel veel tijd met vrienden en familie kunnen spenderen.

    Nog steeds kun je hier dan van balen maar de negatieve lading wordt misschien minder.

    Schrijf je gevoelens en gedachtes uit

    Dit is vast een tip die je al heel vaak voorbij hebt horen komen, maar probeer het eens. Soms kan je voor jezelf helder krijgen waar je precies van baalt en heb je beter voor ogen hoe je dit op een goede manier in de toekomst kan aanpakken.

    Accepteer het negatieve gevoel

    Bedoel ik hiermee dat je maar de hele tijd in een slechte bui moet zijn? Nee, zeker niet. En misschien denk je wel: Er zijn mensen die ergere dingen hebben waarom voel ik me dan zo? Begrijp dat dit menselijk is en dat het ook niet vanzelfsprekend is om constant elke minuut van de dag super opgewekt en vrolijk te zijn. Neem soms de rust en tijd om bij jezelf na te gaan wat maakt dat je je zo voelt, en begrijp dat het ook normaal is om dit te ervaren. Niet om er in te blijven hangen, maar wel om het te verwerken wat vaak ervoor zorgt dat je je leven(stijl) weer gezonder kan voortzetten. 

    Wees extra gefocust op de positieve dingen

    Naast het accepteren van negatieve gevoelens en gedachtes, is focussen op het positieve ook belangrijk. Hiervoor moet je vaak extra bewust zijn. Hoe je dit wilt doen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door elke dag drie dingen op te schrijven waar je blij of die je goed vond gaan. Dit kun je ook doen door deze dingen te delen met andere, ongeacht hoe klein of groot deze dingen zijn. Ik ben namelijk vaak blij met dat de zon schijnt, ik samen met vrienden of familie kan zijn of dat ik een heerlijke maaltijd heb gemaakt.

    Door hier meer bij stil te staan merk je ook dat vaak veel dingen wel goed gaan en geeft dit je ook weer kracht om door te gaan. 

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.