Geen tijd om te sporten?

Gepubliceerd op 31 oktober 2021 om 16:28

Tijd.. het is een belangrijk element in de huidige maatschappij. Soms lijkt het of we drukker zijn dan ooit, met werk, studie en alles daaromheen. Hierdoor is het soms moeilijk om tijd te hebben voor sporten. Of lijkt dat maar zo? Misschien is tijd niet het probleem, maar prioriteit?

In 2020 voldeed net iets meer dan de helft van de volwassen Nederlanders (53%) aan de beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn:

· Minimaal 150 min matig intensief bewegen (wandelen/fietsen per week)

· 2 x Per week spier- en botversterkende activiteiten. 

Dit betekent dit dus dat de andere helft van de Nederlandse volwassen niet voldoende beweegt. Terwijl dit wel belangrijk is voor de gezondheid. Het verminderd bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, een beroerte, depressies, borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Ook op de kwaliteit van slaap en een gezond gewicht heeft bewegen invloed. Vandaar dat het van belang is om te kijken hoe men dit kan verbeteren.

Ik geef toe dat ook ik zo af en toe struggle om mezelf naar de sportschool te slepen, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik ben gegaan. Dit is vast voor veel mensen herkenbaar. 

Er kunnen namelijk zoveel redenen zijn om niet te sporten, je hebt een drukke dag gehad, je bent moe of je wil gewoon even lekker achter de tv kruipen. Hoewel daar helemaal niks mis mee is denk ik dat de meeste mensen wel tijd hebben om te sporten of in ieder geval te bewegen. Als ik je nu zou vragen hoeveel uur schermtijd je deze week hebt gehad, dan schrik je misschien wel.  probeer je daarnaast te realiseren dat een week 168 uur bevat en of er dan echt niet een aantal uur kan worden gebruikt om te sporten/bewegen. Waarschijnlijk wel, maar hoe? Ik geef je een paar tips.

1. Doe iets wat je leuk vind

Ben je geen fan van de sportschool? Dat is helemaal geen probleem! Probeer eens andere sporten uit zoals zeilen, paardrijden, zwemmen of dansen. Probeer ook niet alleen te kijken naar fysieke doelen als het gaat om sporten, maar ook naar de mentale voordelen die je eruit kan halen. Vaak voel je energieker en goed als je gesport hebt, vooral als je iets doet wat je ook echt leuk vind. 

2. Sport samen met anderen

Vind je het moeilijk om je zelf te motiveren, ga dan samen met een vriend of vriendin sporten! Als je hiermee afspraken maakt heb je altijd een stok achter de deur om jezelf van de bankt te krijgen. Ook kan je kijken of een teamsport iets voor jou is, voetbal, volleybal, handbal zijn hier een voorbeeld van. 

3. Sport thuis

Het kan zijn dat je een drukke baan hebt en misschien weinig tijd hebt om naar een locatie te gaan om te sporten. Probeer dan thuis te sporten. Tegenwoordig heb je allerlei apps en apparatuur om thuis te sporten. Een aantal van mijn favoriete apps zijn:

  • Workout for woman
  • Home workout - Seven
  • Nike training club

Ook kan je makkelijk buiten een rondje hardlopen of wielrennen of een hardloopband/spinningfiets aanschaffen. Houd je meer van iets rustigers? Dan kan je bijvoorbeeld ook yoga volgen via youtube.

4. Beweging is ook goed

Hoewel het advies wel is om regelmatig spier- en botversterkende oefening te doen, is 'gewoon' bewegen ook goed. Je kan beter elke dag voldoende buiten komen en wandelen of fietsen. Dan de hele week achter je bureau zitten en 1 uur heel intensief sporten. Probeer daarom regelmatig naar buiten te gaan, en probeer de auto minder te gebruiken. Loop naar de supermarkt of ga fietsend naar werk als dat mogelijk is. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.