'Volume' voeding, gunstig of juist niet?

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 22:34

Misschien heb je ooit wel ervan gehoord, het eten van voeding met veel volume en weinig calorieën. Vooral mensen die willen afvallen maken hier gebruik van, omdat ze zo een verzadigd gevoel ervaren. Maar is deze manier van eten altijd zo gunstig of zitten er ook keerzijdes aan?

Maar hoe doen mensen dat eten met veel volume? Nou ik zal je een voorbeeld geven. Als je 100 gram kaas hebt of 100 gram spinazie, dan bevat kaas 375 kcal en spinazie 26 kcal. Het gewicht is dan hetzelfde maar als jij 100 gram rauwe spinazie eet dan is dit in volume veel groter. Het eten van voeding met veel volume waaronder vooral producten als groente en vezelrijke producten vallen kan er voor zorgen dat je maag vol zit en zo niet meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt.

Voordelen

De voordelen van deze manier van eten zijn onder andere:

  1. Je krijgt niet teveel energie (Kcal) binnen: Doordat je zorgt dat je vullende porties die niet al te hoog zijn in energie kan dit ervoor zorgen dat je niet meer kcal binnenkrijgt dan je verbruikt. Dit kan resulteren in gewichtsbeheersing of afvallen. 
  2. Verzadigd gevoel: Voeding als groente, fruit, vezelrijke producten en bepaalde eiwitten zijn laag in kcal maar kunnen wel vullend zijn. Doordat je door de energiewaarde de porties relatief groot kan maken kan het zijn dat je meer een 'verzadigd' gevoel ervaart.
  3. Voldoende vitamines en mineralen: omdat bij deze manier van eten de focus op groente fruit etc. ligt krijg je meer vitamines en mineralen binnen.

Nadelen

  1. Te weinig voeding: Doordat je constant een verzadigd gevoel hebt. Als je wilt afvallen lijkt dit misschien voordelig, maar ook dan is het belangrijk om wel voldoende voeding en energie binnen te krijgen omdat je lichaam ook een minimale hoeveelheid nodig heeft om goed te kunnen functioneren. 
  2. Te weinig vetten: Doordat het eten van voeding met veel volume zich vooral beperkt tot bepaalde producten zoals groente en fruit, die heel gezond zijn, kan het er wel voor zorgen dat er onvoldoende producten met vetten worden genuttigd omdat deze juist vaak een hoge energie waarde hebben. Als deze compleet vermeden worden is dit ook niet gezond. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig om bepaalde vitamines op te nemen en voor het reguleren van hormonen. Zo is het ook dat vetten juist een verzadigd gevoel kunnen geven, niet omdat ze vullen door de grote van de portie maar door de hormonen die worden afgegeven. Deze geven een seintje aan de hersens dat er voldoende energie binnen is gekomen. Vaak duurt dit alleen wel even, en eten mensen die vette producten snel eten vaak meer dan nodig is. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.