Waarom is gezond eten zo moeilijk?

Gepubliceerd op 22 juli 2021 om 10:36

Gezond eten, het wordt aangeraden in veel situaties. Het zou goed zijn tegen bepaalde ziektes, overgewicht en de algehele gezondheid van iemand. Er zijn dan ook heel veel verschillende diëten en voedingspatronen die beweren de beste uitkomst voor de gezondheid te zijn en dat kan soms best verwarrend zijn. Want wanneer eet je nou wel of niet gezond, en welke factoren maken dit lastig?

Vele wege leiden naar Rome

Je lichaam heeft niet één standaard handleiding. Dat zou makkelijk zijn, dan waren er namelijk geen professionals nodig om mensen te helpen bij een gezonde leefstijl. Het lichaam heeft dan ook niet 2 hokjes voor 'gezond' en 'ongezond' eten. Daarom denk ik zelf ook wel eens, is het eten ongezond? Of de portiegrootes? Tuurlijk als puur qua voedingswaarde kijkt levert een stuk fruit meer belangrijke voedingsstoffen dan een stuk taart. Maar als je jezelf alles verbied wat 'ongezond' is kan dit ook weer stress opleveren wat mentaal ook niet per se goed is. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden in je voeding, en dat is voor iedereen anders.

Gezond voedingspatroon

Omdat er zoveel informatie is over wat nu het meest gezonde is kan dit soms voor veel verwarring zorgen.

Als je aan mij zou vragen wanneer iemand gezond eet dan zou ik zeggen: 'Op het moment dat iemand voldoende voedingstoffen binnenkrijgt om het lichaam goed te kunnen laten functioneren zowel fysiek als mentaal en dat voedingstoffen die een minder goede bijdrage aan de gezondheid hebben beperkt worden gegeten'. En hiermee bedoel ik voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten maar ook vitamines en mineralen

En hiermee bedoel ik voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten maar ook vitamines en mineralen. Daarnaast ook dat voorkomen wordt dat er overmatig wordt gegeten en niet te veel van alles. En dit kan iemand op zijn eigen manier doen, voor sommige mensen is dit veganistisch, voor andere vegetarisch en weer andere eten wel vlees en vis. Ik zou dan ook niet één voedingspatroon als het 'beste' willen bestempelen, want ook dit kan voor iedereen anders zijn. 

Omgeving

Nu is het dus prima om gevarieerd te eten en af en toe iets minder voedzaams als een stukje taart te eten. Maar de laatste jaren is het wel lastiger om niet te vaak naar minder voedzame voeding te grijpen. Als je om ons heen kijkt is er steeds meer aanbod van voeding. Hierdoor krijg je de situatie dat mensen te veel calorierijk voedsel eten. Zo worden porties vaak groter en de prijzen voor dit voedsel lager, wat het dus ook aantrekkelijker maakt om te kopen. 

Maar hoe kan jij hierop inspelen als deze omgeving niet veranderd? Belangrijk is om altijd stil te staan wat voor jou het beste aanvoelt. En daarmee bedoel ik niet alleen te reageren met impulsief gedrag, maar door stil te staan wat op dat moment het beste is voor jou en jouw lichaam. Heb je een keer zin een burger, dat is prima. Maar is het nodig om dit bijvoorbeeld 5 keer per week te doen?

Portiegrootte

Het belangrijkste is dus dat je naast dat je let op wat je eet vooral let op hoeveel. Een appel kan gezond zijn, maar eet je er 30 per dag dan wordt het weer een ander verhaal. Het zelfde geld voor een koekje, 1 koekje kan niet heel veel kwaad maar als jij elke dag een pak koekjes eet is dat natuurlijk minder gunstig voor je lichaam. Daarom zal ik je aanraden om vooral te kijken welke voeding bevat goede voedingstoffen en welke minder. Als je voeding bestaat uit voldoende gunstige voedingstoffen dan kan af een toe dat stukje taart of een burger geen kwaad ;).

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om erachter te komen wat voor jou nou het beste werkt, dan kan ik je helpen. Samen kunnen we kijken hoe we balans in jouw voeding vinden en wat het beste voor jou werkt. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.