In Nederland heeft de helft van de volwassenen overgewicht en hoewel het van belang is om gezonder te gaan leven zodat bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekte worden verminderd en voorkomen, betekent niet dat diëten hier de uitkomst voor is. En dan bedoel ik met name de diëten die zich focussen op snel afvallen .Er zijn tegenwoordig talloze diëten die beweren de uitkomst te zijn voor afvallen. Hoewel je misschien wel afvalt betekent niet dat dit ook een gezonde en effectieve manier is om af te vallen.
Onrealistisch
Soms klinkt het te mooi om waar te zijn als je dingen leest als '5 kilo afvallen in 1 week' of '3 daagse sapjeskuur voor gewichtsverlies', dan kan ik je 1 ding verklappen.. als dingen te mooi klinken om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Waarom zouden er mensen jaren studeren om diëtist te worden? Niet om mensen een vaag crashdieet of een andere 'quick fix' aan te bieden die iedereen in een paar minuten zou kunnen verzinnen.
Afvallen?
Misschien is het wel zo dat iemand die zo'n dieet volgt afvalt en misschien ook snel afvalt. Maar is dat wel effectief en wat verlies je nou eigenlijk? Ten eerste is het zo dat op het moment dat iemand minder eet en vooral koolhydraten diegene veel vocht verliest, en dus bijna geen vet. Daarnaast kan het heel strikt beperken van de dagelijks kcal inname er ook voor zorgen dat mensen sneller spieren verliezen dan vet.(1) En vaak is het doel van mensen om vet te verliezen en geen spieren.
Zijn alle diëten slecht?
Nou is diëten in heel groot begrip, ik wil ook echt niet zeggen dat er geen diëten bestaan die niet effectief zijn en dat ze allemaal slecht zijn. Maar het is wel een beetje wat men onder een 'dieet' verstaat. Het is wel zo dat als mensen willen afvallen ze minder moeten eten dan ze verbruiken maar dat betekent niet dat het beter is om extreem weinig te gaan eten.
Ik zelf denk dat het aanpassen van een levensstijl de beste manier is. Als je gaat diëten met het doel om 'even snel af te vallen' en vervolgens weer naar je oude ongezonde eetpatroon te gaan, dan kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die diëten vaak weer in gewicht aankomen en soms zelf meer dan hun start gewicht. (2)
Dus ten eerste is het niet per se gezonder en ten tweede bereik je misschien niet wat je wilt en raak je hierdoor gefrustreerd.
De juiste aanpak
Ieder persoon is verschillend, ik zal ook dan nooit zeggen dat er één juiste aanpak is om gewicht te verliezen of vet te verliezen. Bij sommige mensen is het misschien niet eens nodig om per se kilo's kwijt te raken maar meer om vet te verliezen en spieren te ontwikkelen.
Om te beginnen is het maken van bewuste aanpassingen in een levensstijl van belang. Ook omdat kleine aanpassingen soms wel een grote invloed kan hebben. Als iemand bijvoorbeeld 5 glazen frisdrank per dag drinkt en dat zou vervangen voor water, thee of koffie zonder suiker, dan kan dit als 500 kcal schelen! Zo zie je maar dat je niet meteen alles hoeft aan te passen.
Daarnaast is het vinden van een juiste balans ook belangrijk, en voor iedereen is die anders. Soms heb je zin in een stuk taart, dus moet je dan voor de rest van je leven geen taart meer eten? Nee dat hoeft dus echt niet, je kan prima zo af en toe een stuk taart eten, maar er is wel een verschil of je dat eens in de zoveel tijd doet of 4 keer per week.
Wil jij balans vinden in je voeding?
Als jij een doel hebt omtrent gezond afvallen, aankomen of een gezonde balans vinden in je voeding, voel je dan vrij om contact met mij op te nemen via het contactformulier hieronder. Op deze pagina kan je zien welke coaching ik aanbied.
Reactie plaatsen
Reacties