5 tips voor een gezonde zomer

Gepubliceerd op 13 juni 2021 om 11:02

Het zomerse weer is al aanwezig, en over een paar dagen is het dan ook officieel zomer. Ik kan zeker genieten van de zomer en alles wat daar bij komt kijken. Langer licht, buiten eten of barbecueën, lange strandwandelingen en ga zo maar door. Maar soms worden we in de zomer ook verleid door de vele ijsjes, cocktails en lekker snacks. Hoewel dit niet per se verkeerd is en ik ook zeker vind dat je hiervan moet genieten, is het soms wel fijn om ook te weten hoe je wel een beetje gezond kan blijven eten en leven. Daarom heb ik voor jullie 5 tips voor een gezonde zomer.

1. Geniet, maar houdt mate

Ten eerste geniet van al het lekker eten, maar probeer mate te houden. Hoewel die ijsjes, bbq's en andere frietjes heerlijk kunnen zijn, is het natuurlijk niet gezond om dit dagelijks in grote porties te eten. Probeer daarom een balans te vinden in voedzamere producten zoals groente, fruit, volkoren producten en gezonde eiwitten en vetten samen met de heerlijke geniet momenten. Daarnaast is het natuurlijk ook niet zo dat je alleen maar kan genieten van ongezonde voeding. Want ook met gezonde voeding kan je heerlijke gerecht maken, kijk bijvoorbeeld eens op mijn recepten pagina!

2. Ijsjes in soorten en mate

Over het algemeen is wel bekend dat ijs veel suiker en veel kcal bevat. Af en toe niet erg maar omdat er zomeres meer ijs wordt gegeten, kan dit wel iets zijn om rekening mee te houden. Zo kan het ook nog best wel uitmaken wat voor soort ijs je eet. Het ene ijsje bevat misschien 6 x zoveel kcal dan het andere ijsje. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Raketje: 40 kcal
  • Perenijsje: 35 kcal
  • Bolletje halo top ijs: 50 kcal
  • Split: 65 kcal
  • Bolletje vanille ijs: 105 kcal
  • Oppo vanille met chocolade coating: 125 kcal
  • Magnum almond: 272 kcal 

Ook kan je prima zelf gezonde ijsjes maken van bijvoorbeeld yoghurt en vers fruit!

3. Blijf actief!

Soms kan het met de hitte best lastig zijn om te gaan sporten, wat begrijpelijk is. Maar probeer bijvoorbeeld s'ochtend als het nog iets koeler is een sportmoment in te plannen, of s'avonds als het iets koeler is. Daarnaast zijn zwemmen, fietsen en wandelen ook goede activiteiten om te blijven doen. Probeer alleen als de zon op z'n hoogste staat niet te veel in de zon te blijven of goede zon bescherming te dragen. 

4. Gezond barbecueën

Veel mensen maken in de zomer regelmatig gebruik van de bbq. Je kan je BBQ zelf zo gezond of ongezond maken als je wilt. Kies bijvoorbeeld in plaats van hele vette vleessoorten, zoals speklappen, worsten of ander bewerkt vlees, voor magere vleessoorten als kipfilet, biefstuk of varkenshaas. Ook is vis een goede optie om te gebruiken tijdens de bbq dus neem bijvoorbeeld een keer een stukje zalm of garnalen. Er zijn tegenwoordig ook genoeg vega opties zoals vleesvervangers, maar ook groente kan je heerlijk op de BBQ bereiden.

5. Verfrissende dranken

Niks lekkerder dan een verfrissende dorstlesser tijdens de warmte. Toch kan je ook hier keuzes maken die net wat gezonder zijn. Zo is het ten eerste een aanrader om voldoende water te drinken, als je net wat meer smaak wil kan je bijvoorbeeld citroen of ander fruit aan je water toevoegen. Daarnaast kan je frisdranken met suiker vervangen voor light varianten zonder suiker. Ook kun je zelf smoothie's maken van vers fruit en mocht je 'gezondere' cocktail willen kies dan voor iets met niet al te veel zoete toevoegingen zoals siropen en frisdranken of vraag of je deze met een variant zonder suiker kan krijgen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.