De functies van de vetoplosbare vitamines

Gepubliceerd op 23 mei 2021 om 11:08

Misschien heb je er weleens van gehoord, vetoplosbare vitamines. Maar wat zijn dit nou? En welke vitamines zijn dit? Eerder heb ik het hier wel over gehad in mijn artikel over vet en zal ik in dit artikel er verder op ingaan. 

De vetoplosbare vitamines zijn de vitamine A, D, E en K. Ze worden samen met vet via een micel opgenomen. Het vet in onze voeding wordt in de een micel geplaatst om zo door de darmen te worden opgenomen. In deze micel bevinden zich ook de vetoplosbare vitamines. Met te weinig vet is er een grotere kans op een tekort aan deze vitamines. Omdat vet als het ware een soort van transportmiddel is voor deze vitamines. Je zou het dus kunnen vergelijken met mensen die met de bus naar een bestemming moeten reizen. Op het moment dat de bussen niet rijden kunnen deze mensen niet op hun bestemming komen. Met het vet en deze vitamines is het een beetje hetzelfde, zonder het transport komen ze niet aan op hun 'bestemming'. 

Wat de functies zijn van deze vitamines daar vertel ik je hieronder meer over.

Vitamine A

Vitamine A is onder andere goed voor de groei van het lichaam, een goed gezichtsvermogen en draagt bij aan de weerstand. Bij een tekort kunnen er dan ook klachten ontstaan als een minder goede afweer, nachtblindheid en huid- en haarproblemen Vitamine A komt voor in zowel dierlijke als plantaardige producten. Wel is het zo dat dierlijke producten vaak meer vitamine A bevatten. Zo komt het voor in:

  • Lever en ander orgaanvlees
  • Eieren
  • Yoghurt
  • Halvarine
  • Wortels
  • Sinaasappel
  • Bloemkool

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de calcium opname in het lichaam, calcium is een belangrijk mineraal voor de stevigheid van de botten en tanden.

Vitamine D wordt voornamelijk door zonlicht aangemaakt. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan. Vooral in de winter is er een grotere kans op een tekort aan vitamine D. Verder bevatten bepaalde voedingsmiddelen vitamine D zoals eieren en vette vis. Ook wordt het soms toegevoegd aan smeer- en bereidingsvetten zoals margarine of halvarine.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant wat wil zeggen dat ze het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen genaamd vrije radicalen. Zo zorgt het voor bescherming van de organen, weefsels, cellen en bloedvaten in het lichaam. Ook speelt vitamine E een rol bij de stofwisseling in de cellen. Vitamine E komt onder andere voor in:

  • Plantaardige oliën (olijf, zonnebloem, arachide)
  • Halvarine en margarine
  • Walnoten
  • Pinda's
  • Volkoren granen
  • Spinazie
  • Paprika
  • Mango

Vitamine K

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en de opbouw en het in stand houden van gezonde botten. Vitamine K wordt door bepaalde darmbacteriën in het lichaam aangemaakt en komt binnen via de voeding. Vitamine K komt voor in verschillende vormen, zo heb je vitamine K1 welk vooral in plantaardig voeding als bladgroente zoals spinazie en boerenkool, maar ook in groenten zoals spruitjes en broccoli. Vitamine K2 komt vooral voor in (vette) vis, lever, eieren en boter. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.