Waarom intuïtief eten gezonder kan zijn dan calorieën tellen

Gepubliceerd op 13 mei 2021 om 18:39

Kan je het nog herinneren dat je als kind gewoon at wanneer je daar zin in had. Ik tenminste wel, ik was nooit zo bezig met wat en hoeveel ik at maar over het algemeen was het wel vrij voedzaam met af en toe een wat minder gezonde snack. 

De afgelopen jaren is het steeds 'populairder' om je calorieën bij te houden en te tellen om bijvoorbeeld gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven. Hoewel ik hier persoonlijk niet tegen ben, omdat mensen er zeker baat bij kunnen hebben, is het niet altijd voor iedereen een fijne manier om met voeding om te gaan. Ik denk ook zeker dat het niet verkeerd is om bewust te zijn wat je in je lichaam stopt, maar misschien is het ook niet beter om altijd gefocust te zijn op calorieën.

Zo heb je ook intuïtief eten, waarbij er geen calorieën worden geteld maar mensen eten wanneer ze trek hebben en stoppen als ze verzadigd zijn. Intuïtief eten is bedacht door de diëtiste Evelyn Trible en focust zich vooral op gezond zijn (1). Hierbij wordt zowel fysieke als mentale gezondheid bedoeld. Daarom bespreek ik in dit artikel vier onderwerpen waarom intuïtief eten een goede methode kan zijn.

1. Constant calorieën bijhouden kan mentaal vermoeiend zijn.

Als je constant bezig bent met hoeveel calorieën je op een dag 'mag' eten, dan kan het lastiger zijn om af en toe wat flexibeler te zijn. Want wat als die ene vriendin je spontaan vraagt om te gaan uiteten? Moet je dan nee zeggen omdat je niet over je opgestelde calorie behoefte wilt gaan? Het is namelijk heel jammer als je daardoor veel leuke momenten zou moeten missen. En ik bedoel niet dat je geforceerd moet gaan eten tijdens sociale activiteiten, maar je ook niet alleen moet vasthouden aan hoeveel calorieën je mag eten.

Als je luistert naar waar je lichaam behoefte aan heeft dan kan je op elk moment van de dag nagaan of je wel of niet de behoefte hebt om te eten en hoeveel. Dat is niet hetzelfde als 'alles eten wat los en vast zit' maar luisteren naar waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft.

2. Elke dag is anders.

Geen dag is hetzelfde. Dus is het wel logisch om elke dag dezelfde hoeveelheid energie binnen te krijgen? Waarom zou je op een dag dat je veel trek hebt dat negeren, als dat niet hoeft. Op een dag dat je sport heb je waarschijnlijk meer energie nodig dan een dag dat je vooral zit. Het is dan eigenlijk ook logischer om per dag naar de behoeft van je lichaam te luisteren.

3. Mensen die intuïtief eten, eten vaak meer groente en fruit.

Je zal misschien denken 'als ik op gevoel eet dan eet ik alleen maar ongezond', hoewel dit per persoon misschien verschillend is toont onderzoek aan dat mensen die op gevoel eten meer groente en fruit eten. Eigenlijk is dat niet zo gek, want als je luistert naar waar je lichaam echt behoefte aan heeft, is dat niet de hele dag friet, taart en chocolade. Tuurlijk kan een stukje taart op z'n tijd best lekker zijn, denk ik dat je niet het hele jaar door op elk moment taart zou willen eten. (2)

4. Door intuïtief eten kunnen eetbuien mogelijk worden verminderd.

Gezond eten is zeker belangrijk, maar af en toegeven aan iets wat je echt lekker vind, hoeft nog niet zo slecht te zijn. Vaak is het ook zo dat als je jezelf alles verbied wat je lekker vind je op een moment dat je het eet misschien er veel meer van eet dan je eigenlijk wilt. Zo blijkt ook uit een onderzoek dat mensen die intuïtief eten minder last hebben van 'binge eating' en dus daardoor meer balans hebben in hun voeding. Ook is het zo dat bij intuïtief eten minder sprake is van een hoog gewicht dan bij mensen die diëten volgen (3).

Is intuïtief eten nou de beste manier van eten?

Dus is het nou beter om intuïtief te eten in plaats van voeding bij te houden? Als je het mij vraagt is dit per persoon verschillende. Beide manieren kunnen positieve en negatieve kanten hebben. Want hoe goed kan een persoon zijn lichaam aanvoelen als het gaat om intuïtief eten? En aan de andere kant is het heel erg vasthouden aan een bepaald aantal calorieën per dag ook niet per se gezond. Ik denk ook niet dat er één juiste manier is om met voeding om te gaan en dat ieder zijn of haar eigen balans hierin moet vinden. Bewust zijn van wat je eet is belangrijk, maar er obsessief mee bezig zijn is ook niet per se gezonder. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.