Hoe je onbewust meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 09:52

Elke dag eten we meerdere maaltijden per dag, de ene keer iets gezonder dan de andere keer. Daarnaast drinken we ook nog en wordt ook daar een keuze gemaakt tussen water of toch een gezoete drank?

Vaak zijn we ons niet bewust van wat we allemaal binnenkrijgen en kan het best zo zijn dat er meer geconsumeerd wordt dan verwacht. Aangezien overgewicht de laatste jaren alleen maar stijgt is het belangrijk dat mensen zich bewuster worden hoe ze dit kunnen voorkomen of verminderen. Daarom beschrijf ik in dit artikel 5 oorzaken waardoor mensen onbewust meer calorieën binnenkrijgen dan ze denken, en hoe je hier op kunt letten. 

Ten eerste wil ik benoemen dat dit zowel 'gezonde' als minder 'gezonde' producten kunnen zijn en dat beide een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Het voedingscentrum raadt gemiddeld 2000 kcal per dag voor vrouwen aan en 2500 kcal voor mannen. Belangrijk om te weten is dat dit per persoon heel erg kan verschillen. Factoren die hier een rol in spelen zijn onder andere: Beweging, lengte, gewicht en genen.

Ik gebruik bij mijn uitleg kcal in plaats van calorieën omdat de energie in voeding vaak in kcal wordt uitgedrukt. Eén kcal staat gelijk aan 1000 calorieën. Wil je meer weten over calorieën? Dan kun je dat ook in dit artikel lezen. 

Suiker/melk in koffie of thee

Hoewel een latte macchiato op z'n tijd heerlijk is, kan het wel snel aantikken als je er meerdere per dag drinkt. Zo bevat een latte macchiato 128 kcal en is ook relatief hoog in verzadigd vet. Voeg je daar nog 2 klontjes suiker aan toe dan komt daar nog zo'n 32 kcal bij. Als je er dan 4 per dag drinkt dan krijg je al 500 kcal extra binnen op een dag.

Zwarte koffie daarentegen bevat vrijwel geen kcal, verzadigd vet of suiker, daarom zou ik zeggen dat dit een gezondere keuze is. Mocht je toch graag koffie of thee met melk en/of suiker drinken? Probeer dan een scheutje halfvolle melk of plantaardige melk en zoet het met een zoetje.

Bereidingsvetten

Hoe bak jij je vlees, ei of vegaburger? Waarschijnlijk in boter of olie. Nu moet ik zeggen dat een beetje boter niet per se slecht is. Maar gebruik je veel boter of olie dan tikt de hoeveelheid kcal wel snel aan. Een eetlepel olijfolie bevat zo'n 115 kcal, giet je nou onbewust heel veel olie in de pan dan worden dit er snel meer, en voor boter geldt hetzelfde. Wel wil ik benadrukken dat plantaardige olies zoals olijf-, zonnebloem en arachideolie passen in een gezond voedingspatroon vanwege essentiële vetzuren. Ik zou dan ook aanraden om deze gewoon te blijven gebruiken maar om meer op te letten op de hoeveelheid. 

Broodbeleg

Regelmatig hoor ik om mij heen dat brood ongezond zou zijn. Daar ben ik het ten eerste niet mee eens, volkoren brood past als je het mij vraagt prima in een gezond voedingspatroon. Waar mensen zich vaak minder bewust van zijn is het beleg. Dit kan namelijk wel bepalen hoe gezond je boterham wordt. Misschien smeer je onbewust heel veel halvarine of boter op je brood en kies je misschien voor broodbeleg dat hoog is in kcal. Het kan bijvoorbeeld al uitmaken wat voor soort kaas je op je brood doet, een plak voorgesneden 48+ kaas bevat 111 kcal, terwijl een plak voorgesneden 30+ kaas 83 kcal bevat en wel even veel eiwit levert. Probeer daarom een goede keuze te maken hoeveel en waarmee je je brood belegt. Ook heb ik hier een artikel over. 

Suikerdranken

Een zoete drank voor de afwisseling kan lekker zijn. Maar vaak wordt het zo naar binnen gegoten zonder er bij na te denken. Een halve liter cola per dag levert al zo'n 210 kcal extra waarvan 50g aan suiker. Hierdoor krijg je dus ook nog kans op een suikerpiek waardoor de kans is dat je sneller een dipje krijgt en grijpt naar meer voedsel. Ook vruchtensappen zijn niet per se gezonder, sinaasappelsap bevat bijna net zoveel kcal en suiker als cola en is zeker geen vervanging voor een stuk fruit. Ik zou je dan aanraden als je zin hebt in een zoete drank voor een light variant te gaan zonder suiker. Wat de vruchtensappen betreft, zou ik zeggend dat het beter is om je fruit gewoon te eten, op deze manier krijg je meer vitamine, mineralen en vezels binnen, en verzadigd het ook meer. 

Sauzen en dressings

Eerlijk is eerlijk, als ik saus bij mijn maaltijd neem, dan is dat vaak meer dan de portiegrootte van die op de verpakking staat. En ja saus is nou eenmaal een smaakmaker voor gerechten, denk aan sauzen bij de aardappel, een roomsausje over de groente en nog een ruime scheut dressing door de salade. Hierdoor kan het zijn dat je onbewust meer toevoegt aan je maaltijd dan je denkt. Als je een portie mayonaise hebt van 15ml dan is dit zo'n 111 kcal. Dus als je dan 3 keer zoveel neemt dan krijg je al meer dan 300 kcal extra binnen, wat ongeveer gelijk staat aan 4 boterhammen. Probeer daarom of om op je portiegrootte te letten of kies bijvoorbeeld voor een light variant met minder kcal, suiker en zout.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.