Hoeveel zout?!

Gepubliceerd op 11 april 2021 om 11:37

Eerder schreef ik al een aantal artikelen over 'hoeveel suiker' er in onze voeding zit. Maar naast suiker wordt er ook aan veel voedingsmiddelen zout toegevoegd. Zo wordt zout gebruikt als smaakmaker of om producten te conserveren. Het nadeel is alleen dat veel zout niet goed is voor gezondheid. In Nederland wordt er namelijk gemiddeld al te veel zout gegeten. Nederlandse volwassenen eten namelijk gemiddeld 7,8 gram aan zout per dag. Dit terwijl de bovengrens opgesteld door de Gezondheidsraad 6 gram is. Zo kan te veel zout het risico verhogen op:

  • Een hogere bloeddruk
  • Hart- en vaatziektes
  • Nierziektes
  • Botontkalking

De 5 grootste bronnen van zout zijn:

  • Brood, granen, rijst en pasta
  • Vlees(producten)
  • Zuivel
  • Sauzen en smaakmakers
  • Bouillon

Af en toe te veel zout zal niet meteen ervoor zorgen dat mensen klachten krijgen, maar als er te veel zout op de lange termijn wordt gebruikt kan dit wel nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Lees ook 5 tips hier hoe je minder zout kan eten.

Om een beter beeld te schetsen hoeveel zout er in bepaalde voeding zit, heb ik hier 10 voorbeelden. De hoeveelheid heb ik afgestemd voor ongeveer een portie voor 1 persoon. Het is dus niet zo dat als je één van deze producten eet meteen te veel zout binnen hebt, maar belangrijk is om te beseffen dat de optelsom van de voeding die je eet op een dag er voor kan zorgen dat je over de aanvaardbare bovengrens van 6 gram komt.

1. Eetlepel sojasaus (15 ml)

2. Kip kruiden (5g)

3. Paprika chips (100g)

4. Bruine pistolet 1 stuk (75g)

5. Kaas 1 plak (32g)

6. Gerookte zalm (100g)

7. Hamburger 1 stuk (100g)

8. Kipschnitzel 1 stuk (125g)

9. Kant- en klaarmaaltijd bami goreng (300g)

10. Big American pizza (455g)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.