Waarom je verder moet kijken dan alleen calorieën in voeding

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 15:16

Je hoort het tegenwoordig heel vaak: 'Een calorie is een calorie', vooral mensen die afvallen gebruiken dit om te zorgen dat ze een bepaalde energie inname per dag niet overschrijden. En hoewel een calorie een calorie is, moet ik toch zeggen dat ik denk dat het belangrijk is om verder te kijken dan het aantal calorieën in voeding. Lees verder in dit artikel waarom ik vind dat je naar meer aspecten zou moeten kijken en wat het belang hiervan is. 

Wat is een calorie?

om te beginnen is het belangrijk om te weten wat een calorie nou precies inhoudt. Calorie is een meeteenheid voor energie. Één calorie zorgt ervoor dat 1 gram water 1 graden°C stijgt. Het woord Calorie is afgeleid van het Latijnse woord Calor wat warmte betekent. Op voedingsetiketten wordt er vaak gebruikt van kcal. Één Kcal is gelijk aan 1000 calorieën. De reden waarom voor voeding vaak kcal wordt gebruikt is omdat dit makkelijker te meten is.

Kcal zitten in verschillende voedingstoffen, elke voedingstof levert kcal, het aantal kcal per gram voor de volgende voedingsstoffen zijn:

 • 1 gram koolhydraat: 4 kcal
 • 1 gram vet: 9 kcal
 • 1 gram eiwit: 4 kcal
 • 1 gram vezels: 2 kcal
 • 1 gram alcohol: 7 kcal

Alle voedingstoffen leveren dus kcal, het lichaam heeft dit nodig, als iemand kcal binnenkrijgt via voeding wordt het omgezet in energie en gebruikt voor je organen en je lichaam goed te laten werken. Iedereen heeft een bepaalde kcal behoefte en op het moment dat iemand meer kcal binnenkrijgt vanuit welke voedingstof dan ook zal dit worden opgeslagen als vet waardoor iemand kan aankomen. 

Maar waarom niet alleen op calorieën letten?

Ik hoor regelmatig mensen die bezig zijn met afvallen door op hun kcal inname te letten. Dit is opzich niet slecht. Maar wat ik vaak opmerk is dat hun voeding vaak eenzijdig is en bijvoorbeeld alleen bestaat uit brood, pasta, rijst en hier en daar wat eiwitbronnen. Of dat ze bijvoorbeeld wel fast food eten maar wel een lage kcal inname hebben. En hoewel ik niet iets tegen de voedingsmiddelen heb die ik hiervoor heb genoemd, kan het wel zo zijn dat er tekorten ontstaan omdat mensen alsnog weinig groente, fruit en ander voedingsmiddelen niet eten, waardoor ze een ongevarieerd voedingspatroon hebben. Daardoor kan het wel zo zijn dat deze mensen afvallen doordat ze minder kcal binnenkrijgen. Maar wel tekorten krijgen van mineralen en vitamines. 

Wat zijn de gevolgen

Ten eerste kan zo zijn dat iemand afvalt als ze onder hun kcal behoefte eten, voor sommige kan dit gunstig lijken. Als jij bijvoorbeeld 1 fastfoodmenu per dag eet en voor de rest niks, kan het best zo zijn dat je afvalt. Maar dit is helemaal niet zo gezond, want op het moment dat iemand tekorten krijgt aan vitamine en mineralen krijg je andere klachten. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere:

 • Vermoeidheid en een slechtere concentratie
 • onverzadigd gevoel
 • Lusteloos gevoel
 • Haaruitval, droge huid en broze nagels
 • Je metabolisme 
 • Spijsverteringsproblemen
 • Slechtere weerstand en meer risico op ziektes

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is dus daarom belangrijk om niet alleen te kijken naar hoeveel kcal je binnenkrijgt, maar ook wat je binnenkrijgt. Probeer daarom altijd een gevarieerd voedingspatroon aan te houden of je nou op wilt afvallen, op gewicht wilt blijven of aankomen. Om je lichaam goed te laten functioneren heb je nou eenmaal vitamines en mineralen nodig. Kies daarom voor voldoende groente en fruit, vezels, volkoren producten, gezonde eiwitten en vetten. En beperk bewerkt voedsel, suikerrijk voedsel en producten met veel verzadigd vet of transvetten. Op z'n tijd iets minder gezonds is niet per se slecht maar zorg wel dat je de balans houdt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.