Laatst vroeg ik op mijn Instagram of jullie feiten/fabels over voeding konden insturen. Ik heb er een aantal uitgepakt die ik in dit artikel zal bespreken en onderbouwen. Door de grote hoeveelheid aan informatie kan het zijn dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor ontstaan er veel onwaarheden en verwarring op het gebied van voeding. Daarom vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te besteden en te kijken wat er wel en niet klopt over wat voeding. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
1. Meer vitamines zijn beter (Fabel)
Vitamines, we hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren. Een goede hoeveelheid vitamines kan gehaald worden uit een gezond eetpatroon met voldoende groente, fruit, volkoren producten en gezonde bronnen van eiwit en vet. Maar meer vitamines zijn niet altijd beter. Als je namelijk heel veel vitamines bij slikt door middel van supplementen kan dit in sommige gevallen ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit geldt niet voor alle vitamines maar wel voor een aantal. Een voorbeeld is vitamine A, hiervoor is ook bovengrens gesteld door de gezondheidsraad. Zo kan er bij een teveel aan vitamine A klachten optreden als hoofdpijn, vermoeidheid en afwijkingen aan de huid, ogen en het skelet. Door voeding alleen is de kans kleiner dat je teveel vitamines binnenkrijgt. Maar ga dus niet zomaar van allemaal verschillende vitamine pillen, poeders of andere supplementen bijslikken zonder een goed advies.
2. Vezels zijn goed voor de gezondheid (Feit)
Vezels zijn zeker goed voor de gezondheid. Voor de meeste mensen geldt een advies van zo'n 30-40 gram vezels per dag. De gunstige effecten hiervan zijn:
- Het verlaagd het risico op hart- en vaatziektes, doordat het een gunstig effect heeft op de cholesterol waardes.
- Het draagt bij aan een goede darmwerking
- Het draagt bij aan een verzadigend gevoel.
Wil je meer lezen over vezels? Lees dan dit artikel.
3. Brood is een dikmaker (Fabel)
Dat brood een dikmaker is, is niet per se waar. Als jij drie hele broden per dag eet dan kan het zijn dat je gaat aankomen, maarja dat is ook het geval als jij een teveel aan appels, avocado's of welk voedingsmiddel dan ook eet. Wel is het zo dat volkoren brood een gezondere optie is dan wit brood, dit omdat het meer vezels bevat waardoor je beter verzadigd bent en je bloedsuikerspiegel minder stijgt.
4. Van maaltijdvervangers val je af (Feit/Fabel)
Het kan zijn dat je van bepaalde maaltijdvervangers afvalt. Maar dat betekent niet dat dit per se gezond is. Als jij namelijk alleen maaltijdvervangers eet en heel snel afvalt doordat je ineens veel minder kcal binnenkrijgt kan het zijn dat je ook spieren verliest. Daarnaast is de kans dat je weer aankomt als je weer terug gaat naar je oude eetpatroon er ook. Het is beter om een volwaardig eetpatroon te hebben met een goede balans en genoeg beweging. De kans dat je het dan volhoudt is ook groter. Lees hier ook waarom snel afvallen niet gezond is.
5. Vet is ongezond (Fabel)
Ik hoor het soms ook nog om me heen, 'oh daar zit veel vet in' of 'vet is ongezond'. Dit is niet helemaal waar. Er is wel een verschil in vetten. Zo heb je de onverzadigde vetten, die je nodig een bijdrage leveren aan je gezondheid. Daarnaast heb je de verzadigde vetten, waarvan je beter niet te veel van kan eten. De reden waarom je zeker wel vetten zou moeten eten is omdat je lichaam vet nodig heeft. Zo kunnen bepaalde vitamines (A, D, E & K) alleen worden opgenomen door vet. Ook spelen vetten een belangrijke rol bij hormonen. Ik heb ook een uitgebreid artikel waar ik dieper in ga op de verschillende vetten.
6. Zoetstoffen kunnen helpen bij afvallen (Feit)
Ja, zoetstoffen kunnen helpen bij het afvallen. Dat betekent niet dat het beter is om zoveel mogelijk zoetstoffen te nuttigen. Dit omdat producten die zoetstoffen bevatten vaak ook bewerkt zijn. Maar het kan zeker wel een verschil maken voor mensen die willen afvallen. Een glas standaard cola bevat bijvoorbeeld 42 kcal en 11 gram suiker per 100 ml, terwijl cola light per 100 ml 0 kcal en geen suiker bevat.
7. Suiker in fruit is niet gezonder dan suiker in koek of chocola (Feit)
Je lichaam heeft niet twee hokjes met 'suiker uit fruit' of 'suiker uit koek'. De suikers in zowel fruit als de toegevoegde producten in producten worden door het lichaam hetzelfde verwerk. Dat betekent natuurlijk niet dat koek en chocola gezonder is dan fruit. Ten eerste bevatten koek en chocola vaak meer suiker dan fruit, en daarnaast ook minder gunstige voedingstoffen als verzadigd vet. Fruit daarentegen bevat diverse vitamine en mineralen en ook vezels. Dit zijn voedingstoffen die je lichaam wel nodig heeft en daarom zal ik ook altijd aanraden om zeker fruit te blijven eten.
Reactie plaatsen
Reacties