Wat is de glycemische index van voeding?

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 12:55

Misschien dat je ooit wel hebt gehoord van 'de glycemische index' van voeding, maar weet je misschien niet precies wat dit inhoudt. De glycemische index geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van 50 gram koolhydraten van een specifiek voedingsmiddel. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid glucose in het bloed. Glucose is een belangrijk energiebron voor het lichaam en gaat via het bloed naar cellen en weefsels, hierdoor ontstaat er energie. Maar als er teveel of te weinig glucose in het bloed zit kan dit klachten geven. 

De glycemische index geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van 50 gram koolhydraten van een specifiek voedingsmiddel. Hoe hoger de glycemische index hoe sneller de bloedsuiker zal stijgen. De glycemische index wordt ingedeeld in 3 categorieën:

  • Laag: <55 
  • Matig: 55-70
  • Hoog: >70

Maar waarom is het van belang om dit te weten? Als de bloedsuikerspiegel snel stijgt dan vormt er een soort van piek, waardoor de kans dat deze snel daalt groot is. Dit kan dus ervoor zorgen dat je een bloedsuikerspiegel krijgt die niet constant is wat voor klachten kan zorgen. Ook als je bloedsuiker snel daalt kan er een hongergevoel optreden, dit is ook een reden waarom sommige mensen dan gaan snacken terwijl ze eigenlijk als voldoende energie binnen hebben gekregen. Met name diabetes patiënten moeten erg letten op hun bloedsuikerspiegel, omdat deze sneller uit balans raak dan mensen die geen diabetes hebben.  Om je een beter beeld te geven welke voedingsmiddel een hoge, matige en lage glycemische index hebben, heb ik hieronder deze 3 categorieën uitgewerkt door enkele voorbeeld voedingsmiddelen te benoemen.

Voedingsmiddelen met een lage glycemische index <55

  • Courgette: 10
  • Tomaat: 10
  • Pinda's: 14
  • Tofu: 15
  • Pure chocolade: 22
  • Sperziebonen: 30
  • Yoghurt: 33
  • Volkoren pasta: 48

Voedingsmiddelen met een matige glycemische index 55-70

  • Banaan: 55
  • havermout: 55
  • Witte pasta: 56
  • Druiven: 59
  • Meloen: 60
  • Noodles: 62
  • Bruin brood: 65
  • Couscous: 65

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index >70

  • Wortel: 71
  • Aardappel: 78
  • Chips: 80
  • Rijstwafel: 85
  • Friet: 85
  • Popcorn: 85
  • Wit stokbrood: 95
  • Glucose: 100

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.