5 tips om minder zout te eten

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 16:03

In Nederland wordt gemiddeld teveel zout gegeten. Zo consumeert de gemiddelde Nederlandse volwassene ruim 7,8 gram aan zout per dag (1), terwijl het advies is om niet meer dan 6 gram aan zout per dag te eten. Maar waarom is het nou ongezond om te veel zout te nuttigen? 

Zout bevat natrium, een mineraal dat bijdraagt aan de vochtbalans in het lichaam en het regelen van de bloeddruk. Ook speelt het een rol bij de werking van zenuwen. Te veel natrium kan nadelige effecten hebben op de bloeddruk. Zo kan het de bloeddruk verhogen, wat ook het risico op hart- en vaatziektes verhoogd. Ook is het verstandig om minder zout te eten als iemand nierproblemen heeft.

Zout zit in heel veel producten uit de supermarkt. Vaak is het toegevoegd aan veel producten, zo zit het in snacks als chips en borrelnootjes. Maar ook in producten als brood en ontbijtgranen. Lees hier 5 tips hoe je je zoutinname kan verlagen.

1. Vervang kruidenmixen met zout voor zoutarme kruidenmixen.

Veel kruidenmixen bevatten toegevoegd zout, zo kunnen sommige kruidenmixen wel 50 gram zout per 100 gram bevatten. Maak dus je kruidenmixen zelf van verse kruiden zoals:

  • basilicum
  • gember
  • koriander
  • rozemarijn
  • rode peper

Of maak bijvoorbeeld gebruik van kruidenmixen zonder zout. Neem bijvoorbeeld de kruidenmixen van Euroma, deze bestaan vaak uit enkel kruiden en geven wel smaak aan je gerechten. 

2. Beperk de inname van sauzen en dressings

In veel dressing zit vaak ook veel zout. En het is echt niet een groot probleem om af een toe een sausje ergens bij te eten. Maar let wel op de portiegrootte en hoevaak je dit doet. Ook kun je kijken of je gezondere alternatieven kan gebruiken. Voor salades zou je in plaats van een dressing uit een fles ook zelf een verse dressing kunnen maken van citroen en olijfolie. Of in plaats van een pasta saus uit fles of blik zou je een saus van verse tomaten en kruiden kunnen maken.

3. Lees etiketten van producten

Lees goed de etiketten van producten. Zo kan je ook aflezen hoeveel zout een product bevat. Hieronder zie je bijvoorbeeld 2 diverse voedingswaardes. De 1e is van volkorenbrood en de 2e van een wit Turks brood. Zoals je ziet bevat volkoren brood 0,9 gram zout en Turks brood 1,3 gram. Dit verschil is misschien niet super groot, maar als je dit bij meerdere producten vergelijkt die je dagelijks eet kan dit zeker de zout inname verlagen.

4. Vervang standaard keukenzout voor natriumarme zout

Tegenwoordig bestaan er ook zoutsoorten die minder natrium bevatten. Hierbij is natrium vervangen voor mineralen die wel nuttig zijn voor het lichaam en minder schadelijk zijn voor het verhogen van de bloeddruk. Zo wordt er bij sommige zoutsoorten kalium gebruikt, een mineraal die net als natrium een rol speelt bij de bloeddruk. Kalium gaat ook het bloeddrukverhogende effect van natrium tegen. Daarom zou het zeker een idee zijn om keukenzout hiervoor te vervangen. Enkele merken die zout met minder natrium verkopen zijn: 

  • LoSalt
  • JoZo

5. Kies voor het juiste beleg op brood

In Nederland eten veel mensen brood, naast dat in brood zelf als zout zit, bevat veel beleg ook zout. Voornamelijk vleeswaren en harde kaas bevat veel zout. Maar ook in pindakaas en ander smeersels zit vaak zout toegevoegd. Beperk dit beleg daarom of kies voor gezondere alternatieven als:

  • 100% Pindakaas
  • Hüttenkäse
  • avocado
  • Ei
  • Verse hummus van kikkererwten
  • Gegrilde groente

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.