5 x gezondheidsvoordelen van havermout

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 12:55

Al eeuwen lang wordt havermout gebruikt om te verwerken in maaltijden. Dat ik zelf fan ben van havermout is wel af te leiden aan de vele overheerlijk recepten die ik ermee maak. Ook is het voordeel dat havermout relatief goedkoop is, en je daarom voor veel recepten kan gebruiken. Zo kan je natuurlijk een lekkere klassieke havermout pap maken, maar ook kun je er makkelijk koekjes mee bakken en andere heerlijke recepten mee bereiden.

Naast dat havermout  heel lekker is, biedt havermout ook meerdere gezondheidsvoordelen op voor mensen. Daarom zal ik hier 5 gezondheidsvoordelen van havermout bespreken. En wellicht zit jij ook snel weer aan de havermout!

1. HAVERMOUT VERZADIGD GOED

Havermout draagt bij aan een verzadig gevoel doordat het een redelijke portie aan vezels bevat. Namelijk 9 gram per 100 gram. Deze vezels zorgen voor een verzadigend gevoel doordat ze vocht absorberen waardoor er langer een verzadigend gevoel aanwezig is. Hierdoor is de kans dat je gaat snacken of overeet minder groot. Ook heeft havermout een lagere glycemische index dan bijvoorbeeld wit brood. Waardoor je minder snel een hoge stijging in de bloedsuikerspiegel krijgt waardoor je ook minder snel weer trek krijgt. Vooral als je havermout combineert met een goede bron van vet (bijv. noten) en eiwit (kwark, melk, plantaardige yoghurt) dan is het zeker een gezonde, verzadigende maaltijd.

2. Het verlaagd het cholesterol

In havermout zit een type vezel genaamd bèta glucanen. Uit onderzoek blijkt dat deze vezels het cholesterol verlagen doordat ze de opname van bepaalde vetten en cholesterol remmen, doordat deze hieraan gebonden worden. Hierdoor verlaag het LDL-cholesterol wat ook wel het 'slechte' cholesterol wordt genoemd. Dit komt omdat een hoog LDL-cholesterol het risico op hart- en vaatziekten  verhoogd.

3. Havermout is glutenvrij

Gluten zijn niet per se ongezond en slecht. Maar bepaalde mensen kunnen minder goed tegen gluten. Bijvoorbeeld mensen met een glutenintolerantie en mensen met een glutenallergie. Ook mensen die het prikkelbare darm syndroom hebben kunnen baat hebben bij het weglaten van gluten. Daarom is havermout ook geschikt voor deze mensen.

4. Plantaardig eiwit

Eiwitten zijn belangrijk bouwstoffen voor het lichaam onder andere voor de opbouw van en onderhoud van spieren en botten. Daarnaast draagt eiwit ook bij een verzadigend gevoel en kan het dus voorkomen dat je snel grijpt naar andere snacks. Hoewel havermout niet zoveel eiwit bevat als vlees/vis of zuivel bevat het wel redelijk veel eiwit voor een plantaardig product. Zo bevat het per 100 gram 12,8 gram eiwit.

5. Rijk aan vitamine en mineralen

Havermout bevat een aantal belangrijk vitamine en mineralen die het lichaam nodig heeft voor bepaalde processen. Een aantal belangrijke mineralen en vitamines die havermout bevat zijn onder andere:

  • Magnesium: Wat bijdraagt aan een goede zenuwgeleiding en goede werking van de spieren.
  • Kalium: Wat bijdraagt aan het in stand houden van de bloeddruk en een rol speelt bij de zenuwgeleiding.
  • Zink: Wat bijdraagt aan de energiestofwisseling en ook de aanmaak van spieren en weefsels. Daarnaast heeft het ook een gunstig effect voor het immuunsysteem.
  • Vit. B2, B3 &B5: Wat bijdraagt aan een de energiestofwisseling.
  • Vit B6: Wat bijdraagt aan de energiestofwisseling en de huishouding van bepaalde hormonen.
  • Vit. B11: Wat bijdraagt aan groei (ook bij zwangere vrouwen) en zorgt voor de aanmaak van witte- en rode bloedcellen.

Hoevaak eet jij havermout?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.