6 x plantaardige zuivelvervangers

Gepubliceerd op 16 januari 2021 om 20:20

Hoewel ik geen vegan ben vind ik het altijd wel leuk om nieuwe producten uit te proberen en probeer ik ook meer plantaardige producten uit. Ik ben wel iemand die dol is op bijna alle zuivelproducten, vooral kwark en kaas zijn dingen die ik regelmatig gebruik. Helaas zijn zuivelproducten niet zo goed voor het milieu en is zijn deze producten na rood vlees de grootste groep die zorgt voor broeikasgasuitstoot in Nederland. Daarom vond ik het wel eens interessant om 6 vervangende zuivelproducten uit te proberen. Zo kijk ik naar de voedingswaarde, smaak en prijs. Omdat zuivel vooral een bron van eiwitten en calcium is zal ik hier dan ook op letten bij de zuivelvervangers. Ben je hier ook benieuwd naar? Lees dan hieronder wat ik vind van de smaak, voedingswaarde en prijs.

1. Alpro plantaardige kwark

Voedingswaarde: De plantaardige kwark van Alpro is op basis van soja en bevat redelijk wat eiwitten, namelijk 5,8g per 100g. Dat is minder dan gewone kwark maar ik moet zeggen dat ik niet veel plantaardige zuivelvervanger ben tegengekomen die deze hoeveelheid bevatten. Ook ben ik erg positief over de lage hoeveelheid suiker die er in deze kwark zit, dit is slechts 2,5g per 100g

Smaak: Ik vind deze plantaardige kwark best lekker en het heeft een neutrale smaak waardoor het makkelijk te combineren is met muesli/granen maar is daarnaast ook ideaal om bijvoorbeeld aan een smoothie toe te voegen,

Prijs: 1,99 voor 400g

2. Alpro mango yoghurt

Voedingswaarde: Deze plantaardige yoghurt met mango smaak bevat geen toegevoegde suikers. Wel bevat het wat suiker door de mango die aan de yoghurt is toegevoegd hierop komt het suikergehalte neer op 5,6g per 100g. Dat is natuurlijk meer dan de variant hierboven zonder extra smaakjes. Maar ik moet zeggen dat ik het nog wel mee vind vallen hoeveel dit is. Ook is het natuurlijk de vraag hoe grote porties iemand neemt als je een beetje neemt vind ik dat deze yoghurt prima in de dagelijkse voeding past, maar is het natuurlijk ook niet per se gezond om meerdere bekers hiervan op een dag te eten,

Smaak: Ik wist niet precies wat ik moest verwachten maar ik moet zeggen dat ik positief verast was, ik vond de smaak echt lekker en deze plantaardige yoghurt staat daarom ook zeker vaker op mijn lijstje! 

Prijs: €2,05 (500g)

3. Ah sojayoghurt ongezoet

Voedingswaarde: Ik ben echt zeer tevreden over de voedingswaarde van deze soja yoghurt van Albert Heijn. Er zitten geen suikers in en de yoghurt bevat net zoveel eiwit als yoghurt van koemelk. Daarnaast is er ook extra calcium aan toegevoegd waar ik ook positief over ben. 

Smaak: Ik moet zeggen dat ik van te voren niet stond te springen om deze yoghurt te proeven, maar ik vond hem eigenlijk verassend lekker. Ik denk ook zeker dat ik mijn 'normale' yoghurt voor deze optie ga vervangen. Net als de kwark van Alpro is deze plantaardige yoghurt makkelijk te combineren met ontbijtgerechten met granen of in smoothies door de neutrale smaak.

Prijs: 1,49

4. Ah havermelk

Voedingswaarde: Deze havermelk van de Albert Heijn is ongezoet en bevat daarom geen toegevoegde suikers. Wel zitten er van nature zo'n 3g aan suikers per 100ml in maar is dit ten opzichte van melk iets minder. De havermelk bevat wel weinig eiwit maar wel toevoegde calcium, vitamine D en B en daarnaast ook weinig (verzadigd) vet. Daarom zou ik dit wel als een geschikte zuivelvervanger zien.

Smaak: Qua smaak vind ik deze melk superlekker, ik gebruik hem dan ook regelmatig om aan mijn koffie toe toevoegen. Maar ook voor bijvoorbeeld havermout is deze havermelk ideaal. 

Prijs: €1,85 voor 1L

5. Havermelk Oatly

Voedingswaarde: Omdat ik graag diverse merken havermelk wilde uitproberen, probeerde ik zo ook deze van Oatly. Hetzelfde als bij de haverdronk van Albert Heijn is dat er geen toegevoegde suikers inzitten, Ook aan deze havermelk is calcium toevoegt dus dat is een plus punt. Wel bevat deze havermelk iets meer suiker dan die van de Albert Heijn, namelijk 4,1g per 100ml wat nog steeds niet meer is dan in melk waar ongeveer 4,5g suiker per 100ml inzit. Op basis daarvan zou ik ook deze optie wel als een prima zuivelvervanger zien

Smaak: Ik moet zeggen dat ik de havermelk van Oatly wel oké vind maar minder smakelijk dan die van Albert Heijn, hij is wel neutraal maar ondanks dat er meer suiker inzit heb proeft deze havermelk dan ook minder zoet. Aangezien ik echt van zoet houd gaat mijn voorkeur uit naar de havermelk van Albert Heijn. 

Prijs: €1,99 voor 1L

6. GÜ cheesecake vanille en chocolade 

Voedingswaarde: Als afsluiter moest ik natuurlijk ook een plantaardig lekker toetje proberen. Toen ik deze cheesecake tegenkwam was ik dan ook meteen nieuwsgierig. Deze cheesecakes zijn gemaakt op basis van kokosroom en de chocolade is op basis van soja. Geheel vegan dus. 1 Cheesecake bevat rond de 311kcal waarvan 15g verzadigd vet en 22g suiker. Niet heel gezond maar wel heel lekker. Prima om af en toe als lekkernij te nemen, maar wel wil ik hiermee duidelijk maken dat niet alles wat vegan is automatisch ook super gezond is wat sommige mensen misschien denken.

Smaak: Nou zoals ik hierboven al benoemde niet heel gezond maar wel heel lekker. Ik vond de cheesecake heerlijk romig en ook de chocola is goed op smaak wel vind ik dat de vanille smaak een beetje wegvalt en dat de kokos smaak wat meer aanwezig is, dus hier moet je wel van houden

Prijs: €3,59 voor 2 cheescakes

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.