De (on)zin van goede voornemens

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 14:36

Het is weer zover, januari de maand van goede voornemens. Tijdens de feestdagen consumeren de meeste mensen meer en vaak ook ongezonder voedsel, en starten ze vervolgens met hun 'goede voornemens' in januari, helaas zijn deze goede voornemens vaak maar een korte tijd en vallen mensen soms terug in ongezonde gewoontes. Misschien herken jij jezelf hier wel in. Voor veel mensen is een nieuw begin van het jaar, een moment om gezonder te eten, af te vallen of meer te gaan sporten. Dit kan heel positief zijn maar het werkt niet altijd in het voordeel.. ik leg je in dit artikel uit wat de zin en onzin kan zijn van goede voornemens. 

1. Het is oké om extra te genieten tijdens de feestdagen

Misschien vind je dat je tijdens de kerstdagen iets te ver door bent geslagen met de tiramisu, of heb je tijdens oud en nieuw net wat meer oliebollen en appelflappen gegeten dan je wilde en is dit misschien ook terug te zien op de weegschaal. Ten eerste wil ik je vertellen dat het oké is om soms meer te eten, als het maar niet een gewoonte wordt. Je moet namelijk 7700 kcal boven je kcal behoefte eten om 1 kilo in vet aan te komen. Dat is dus best wel veel. Dat komt overeen met ongeveer 45 oliebollen. Daarnaast is het ook nog zo dat je lichaam meer vocht vasthoud doordat je meer gegeten hebt. Dit is dan bij veel mensen ook de reden dat zwaarder zijn na een periode van meer eten. Daardoor lijkt het soms dat iemand opeens is aangekomen terwijl dit vaak niet eens echt lichaamsvet is.

Het is dus verstandig om na de feestdagen gewoon terug te gaan naar een gezond voedingspatroon met voldoende volkoren producten, vezels, vitamine, mineralen, eiwitten en gezonde vetten. En ook is het van belang om je lichaam de tijd om weer in balans te komen. 

2. Diëten werken vaak op de korte termijn

Er zijn mensen die bijvoorbeeld een sapjeskuur gaan volgen, bepaald voeding schrappen of een heel streng laag calorisch dieet gaan volgen. Het gevolg kan zijn dat mensen snel afvallen.. op de korte termijn. Maar de kans dat je metabolisme vertraagd en je weer aankomt na zo'n streng dieet is groot. Zo'n dieet is vaak niet vol te houden voor meer dan een paar dagen of weken. Daarnaast is het helemaal niet beter of gezonder voor je lichaam. Ook kan het zijn dat je zelfs meer aankomt na het volgen van een streng dieet. Daarom zou ik persoonlijk ook meer focussen op gezond en gevarieerd eten in plaats van strenge diëten volgen die als 'Quick fix' gezien worden. Het werkt misschien voor de korte termijn, maar het is niet gezond en de effecten op de lange termijn zijn helemaal niet zo positief.  

3. Waarom een gezonde start wel positief kan uitwerken

Ondanks dat bij sommige de goede voornemens weer snel terugslaan in oude ongezonde gewoontes, kunnen goede voornemens ook goed uitpakken. Het is ook niet per se erg om na een periode van veel en ongezonder eten iets meer te letten op gezond eten. Het kan best helpen om goede en gezonde doelen voor jezelf op te stellen. Denk hierbij aan het meer eten van groente en fruit, het minderen van fastfood en te focussen op meer onbewerkte voeding te eten. Dit zijn mooie doelen om een jaar te beginnen, maar je kunt hier natuurlijk op elk moment mee beginnen 

4. Vind een goede balans

Hoewel gezond eten goed is, is het wel verstandig om te kijken wat voor jou werkt, Iedereen heeft een ander lichaam en vind andere dingen lekker. Stel dat jij bijvoorbeeld verzot bent op chocolade maar je jezelf dit gaat verbieden, is de kans groot dat je hier alleen maar meer naar gaat verlangen. Sta jezelf daarom toe om  zo af en toe iets te eten wat misschien niet het meest gezondste is maar wat je wel erg lekker vind. Op deze manier kan je voorkomen dat je misschien op een bepaald moment er in door slaat en in plaats van een stukje opeen 3 repen chocola gaat eten. Verbied jezelf dus niks qua voeding maar probeer wel bewust te eten. Denk bij jezelf bijvoorbeeld ook na of je iets uit puur uit verveling of dat je ergens echt optimaal van geniet. 

5. Stel realistische doelen

Of het nou gaat om voeding, beweging of sport. Dit is iets wat per persoon gewoon verschilt. Voor de een kan 3 x sporten per week een normale routine zijn terwijl dit voor een ander een grote uitdaging kan zijn. En dat is ook prima. Als je doelen wil opstellen, kijk dan naar wat voor JOU haalbaar is en vergelijk niet wat de doelen van anderen zijn. Probeer deze langzaam op te bouwen en zorg ervoor dat het ook leuk blijft voor jezelf. Nu zijn er misschien nog minder mogelijkheden doordat er veel sportgelegenheden dicht zijn. Maar probeer creatief te zijn, vind jij het fijn om bijvoorbeeld te fietsen plan dit dan voor jezelf een aantal keer per week in. Of misschien vind jij wandelen wel heel fijn, probeer dan bijvoorbeeld elke dag een halfuurtje naar buiten te gaan. Lees hier ook wat tips over sporten en bewegen tijdens in corona tijd. 

Ook voor voeding is het een idee om je voeding aantrekkelijk voor jou te maken. Heb je vragen over gezonde voeding dan kan je me altijd een berichtje sturen via mijn website of op Instagram. Belangrijk is dat je wel dingen eet die jij ook lust en probeer het ook aantrekkelijker eruit te laten zien. Dan is de kans dat j een gezond voedingspatroon volhoud ook groter. Probeer voor jezelf ook het doel te hebben dat gezond eten niet voor maar een paar weken is Maar iets wat je je hele leven kan doen, met hier en daar een keer iets wat misschien minder gezond is. Ook is het echt niet zo dat gezond voeding 'niet lekker' kan zijn. Kijk voor wat inspiratie bijvoorbeeld is op mijn recepten pagina voor een aantal gezonde, voedzame en lekker recepten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.