Hoe effectief is een ketodieet?

Gepubliceerd op 27 december 2020 om 11:29

Het ketodieet is iets wat de laatste jaren steeds bekender is geworden. Maar wat houdt dat nou precies in een ketodieet? 

Een ketodieet heeft de volgende eigenschappen:

  • Hoog in vetten 70/80%
  • Gemiddeld in eiwit 10/20%
  • Laag in koolhydraten 5-10% (tot 50g per dag)

Soms hoor je mensen die koolhydraten als 'slecht' bestempelen en kiezen voor een ketogeen voedingspatroon of een ketogeen dieet. Hoewel het misschien voor bepaalde mensen positief kan uitwerken, betekent het niet dat het voor iedereen verstandig en gezond is om ketogeen te eten. Vooral zonder professionele begeleiding kan een ketodieet nadelige effecten hebben, en ook om af te vallen is het niet per se effectiever dan een energiebeperkend dieet waarbij meer koolhydraten worden genuttigd. Ik zal je uitleggen waarom...

Allereerst wil ik zeggen dat ik persoonlijk niet achter veel diëten staan die één groep macronutriënten (Koolhydraten, eiwit, vet) schrappen. Omdat je lichaam deze stoffen nodig heeft en je ook meer kans op tekorten krijgt als je één van deze macronutriënten schrapt.

Terug naar het ketodieet. Hoewel het door sommige wordt aangeprezen zijn er ook nadelen aan het ketodieet. Ik heb ze hier voor jullie op een rijtje gezet. 

1. Het werkt op de korte termijn

De eerste maanden kunnen mensen relatief gezien meer gewichtverliezen dan met een dieet dat koolhydraten bevat. Maar dit komt ook grotendeels doordat je veel vocht verliest. Koolhydraten houden namelijk vocht vast, op het moment dat je stop met het eten van koolhydraten zul je misschien wel snel gewicht verliezen maar is dit grotendeels vocht en niet alleen vet. Ook blijkt uit onderzoeken dat op de lange termijn mensen niet meer gewicht verliezen dan mensen die een dieet volgen met koolhydraten. (1)

2. Het is moeilijk om altijd vol te houden

Misschien is het haalbaar om voor een tijdje ketogeen te eten. Maar het is het op de lange termijn wel haalbaar om heel beperkt te eten? Op het moment dat er weer koolhydraten aan het voedingspatroon worden toegevoegd, komen veel mensen vaak ook weer aan doordat ze meer vocht gaan vasthouden. Dit resulteert vaak dat mensen gedemotiveerd raken doordat hun moeite voor 'niks' is geweest en ze zo weer terugvallen in hun oude ongezonde voedingspatroon.  

3. Een te lage vezelinname

Doordat producten als volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst niet gegeten mogen worden. Kan het zijn dat er een tekort aan vezels optreedt. Vezels hebben veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Ze zorgen voornamelijk voor een goede darmwerking en verlagen de kans op hart- en vaatziektes. Lees hier meer over vezels.

4. Hoog in verzadigd vet

Doordat er veel vet wordt genuttigd bij een ketodieet kan het zijn dat er veel energie wordt gehaald uit producten met veel verzadigd vet. Dit zit voornamelijk in rood vlees, vette kazen, boter en volle melk. Teveel verzadigd vet kan er toe leiden dat het LDL-cholesterol in het bloed verhoogd, waardoor de kans op hart en vaatziektes groter wordt. Dit komt omdat cholesterol in de bloedvaten gaat zitten, dit kan uiteindelijk leiden tot onstekingen in de vaatwand, waardoor een ophoping genaamd plaque onstaat. Deze plaque vernauwd ook de slagaderen en dit kan leiden tot hartproblemen.

5. Vermoeidheidsklachten

Omdat het lichaam gewent is om glucose (uit koolhydraten) als energie te gebruiken, moet het nu z'n energie uit vetten halen. Deze stoffen worden ketonen genoemd. Met name de hersenen draaien vol op glucose, als glucose dus minder makkelijk te verkrijgen is, moet het draaien op ketonen. Dit kan ertoe leiden dat er een futloos, vermoeid gevoel optreed. Wat misschien ook kan resulteren tot minder beweging en inspanning wat ook belangrijk is voor de gezondheid.

Het ketodieet is dus niet per se 'beter' dan een dieet dat een gewone hoeveelheid koolhydraten bevat. Ik zou iemand die wil afvallen ook zeker aanraden om gevarieerd te eten en geen voedingsstoffen te schappen. Ook is het beter om te focussen op gezond eten om een goed voor je lichaam te zorgen in plaats van zo snel mogelijk gewichtsverlies. Snel gewichtsverlies is sowieso niet gezonder voor je lichaam. Als je daar meer over wilt weten, kan je dat in dit artikel lezen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.