Gezond de feestdagen doorkomen

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 19:27

Kerst en oud en nieuw komen er weer aan! En hoewel het misschien minder uitgebreid dan andere jaren is, ga je het misschien toch met je huishouden vieren. Dat betekent misschien dagen gevuld met kerstkransjes, gourmetten op kerstavond, kerstontbijt-, brunch, lunch en diner, oja en dat keer 2! Nieuw jaar met 1, 2 of nog meer oliebollen (en misschien nog een paar appelflappen). O ja en niet te vergeten een fles.. uh glas champagne!

En dan op 1 januari denk je misschien: 'Ik kan weer beginnen met m’n goede voornemens van afgelopen jaar!'

Je herkent het vast wel door alle gezelligheid heb je misschien iets ongezonder gedaan dan je van plan was. De feestdagen zijn een periode vol gezelligheid en je moet zeker kunnen genieten! Maar misschien niet zoveel dat je in januari weer staat de balen.  Met deze tips hoop ik dat jij de feestdagen een beetje gezond door kunt komen!

1. Let op wanneer en hoeveel je in huis haalt.

Heel verleidelijk al die kerstlekkernijen en oliebollen! Ik raad je aan om niet teveel in voorraad te kopen en misschien te wachten tot de feestdagen, als je nu al 5 pakjes kerstkransjes in huis haalt,  geniet je er dan nog wel echt van tijdens de feestdagen zelf? Daarnaast houd je misschien heel veel over en heb je na de kerst nog steeds veel snoep en snacks in huis waardoor de kans dat je er naar grijpt groter is. Als jij bijvoorbeeld heel blij wordt van een bepaalde lekkernij, hoef je jezelf dit zeker niet te verbieden. Daarom kan je best iets voor de feestdagen zelf in huis halen. Maar koop er dan ook niet teveel van zodat je echt bewust geniet van wat je eet en niet alles onbewust naar binnen gooit.

2. Maak het niet te gek!

Het is bekend dat de kerstdagen vol eetmomenten zitten. Ga bij je zelf na, moet je wel 10 croissantjes eten tijdens het ontbijt en dan s’avonds ook een 3 gangen menu nemen? Nee, absoluut niet. Als jij het kerstdiner het hoogtepunt vind van december, geniet dan volop van dat moment en houd het bijvoorbeeld iets gezond tijdens het ontbijt. Zo voorkom je dat je de dagen daarna misschien spijt hebt van de hoeveelheid die je naar binnen hebt gewerkt. 

3. 'Maar anders ben ik niet gezellig' smoes

Dit is iets wat veel mensen als excuus gebruiken. Als ik niet mee eet dan ben ik niet gezellig. Of als ik geen glaasje bubbels drink vinden ze me saai. Ga bij jezelf na of je daar zo sterk om zou moeten geven. Als jij graag gezonder wilt doen, dan heb je vast je eigen reden(en) daarvoor en dat is toch veel belangrijker? Als jij bepaalde doelen hebt, ben jij in dit geval degene die er uiteindelijk invloed op heeft door bepaalde keuzes te maken.

4. Blijf voldoende eten!

De dagen voor kerst nog even een crashdieet of een sapjeskuur doen? Niet slim! Ik zelf geloof sowieso niet in dit soort diëten omdat je het niet vol houdt voor een lange tijd, en daarnaast de kans groter is dat je tijdens kerst de hele tafel wilt leeg eten, omdat je lichaam misschien te weinig energie binnen heeft gekregen de weken daarvoor. Ik raad je aan om genoeg te eten deze maand, maar dan wel gezond. Dus veel groente, fruit, volkoren granen en gezonde vetten en eiwitten. Zo voel je fitter en ben je meer verzadigd, waardoor de kans kleiner is dat je de met de kerst alles wilt eten wat los en vast zit!

5. Beweeg!

Beweging is gezond voor velen, toch bewegen veel mensen te weinig.  Daarom is het ook deze periode belangrijk genoeg te bewegen. En nee je hoeft echt niet elke dag  2 uur op een loopband te gaan rennen. Maar er zijn genoeg dingen die je kan doen om genoeg te bewegen.  Zoals fietsen, via internet een workout volgen, of een mooie wandeling maken.

6. Vergeet niet te genieten

Wees bewust van je keuzes, maar maak je niet te druk! Geniet op de feestdagen van dingen die jij écht lekker vindt, maar eet niet alles wat je tegenkomt onbewust op. En vergeet ook niet dat de feestdagen om veel meer draait dan alleen maar eten. Geniet ook van de gezellige tijd met je familie en/of vrienden! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.