10 x gezonde toetjes

Gepubliceerd op 8 december 2020 om 17:33

Ik ben echt een zoetekauw en ik heb vaak na de maaltijd behoefte aan een toetje. Veel toetjes uit de supermarkt zijn niet heel gezond aangezien ze vaak veel kcal, verzadigd vet en/of suiker bevatten. Een portie chocolademousse uit de supermarkt bevat al 262 kcal, 11,3g verzadigd vet en 31,5g suikers. Hoewel het echt niet erg is als je deze toetjes af en toe als nagerecht neemt, zijn er wellicht gezondere alternatieven. Daarom heb ik hier 5 toetjes die niet alleen heel lekker zijn, maar ook relatief gezond zijn ten opzichte van veel toetjes uit die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

1. Optimel mage kwark appel kaneel

Deze Optimel kwark doet mij altijd een beetje denken aan hangop met appel en kaneel die ik vroeger weleens nam. Ik ben sowieso fan van alles met appel en kaneel en vooral in de herfst en winter is dit een lekker combinatie. Het voordeel van deze kwark van Optimel is dat deze geen toegevoegde suikers bevat en ook best veel eiwit.

2. Melkunie protein pudding chocolade/salted caramel

Deze prooien pudding van melkunie is er in twee smaken chocolade en Salted karamel. Hoewel ik ze beide erg lekker vind, heeft de chocoladepudding toch echt mijn voorkeur. Deze pudding bevat geen toegevoegde suikers, is lactosevrij dus ook geschikt voor mensen die lactose minder goed kunnen verdragen. Daarnaast bevat het per toetje 20g aan eiwit. Daardoor zou het ook ideaal als maaltijd/tussendoortje voor na het genuttigd kunnen worden. Ook moet ik toegeven dat dit 1 van mijn favorieten is.

3. Halo top ijs

Halo top, misschien komt de naam je bekend voor of misschien ook niet. Halo top ijs bevat minder kcal, suiker, en verzadig vet dan veel andere ijssoorten. Halo top bevat voor een hele beker 360 kcal, 31,2g suiker en 4,3g verzadigd vetzuren. Nou raad ik je sowieso niet aan om per se een hele bak op te eten. Maar als je dit vergelijkt met een bak ben en Jerry's die 1011 kcal,  99,8g suiker en 30,8g verzadigde vetten bevat, dan zie je toch dat het verschil in voedingswaarde best wel groot is. Als je net als mij soms moeite hebt om het bij 1 bolletje ijs te houden dan is dit opzicht ideaal. Ook qua smaak vind ik ze zeker niet tegenvallen.

4. Alpro soja yoghurt mango

De Alpro soja yoghurt met mango is een geschikt toetje voor zowel mensen met een standaard voedingspatroon als veganisten. Alpro heeft verschillende plantaardige yoghurts en kwarksoorten maar sommige bevatten wel veel suiker, verzadigd vet en zijn hoog in kcal. Deze variant bevat geen toegevoegde suikers maar heeft wel een lekker smaakje doordat er mango aan is toegevoegd. 

5. AH aardbeien kwark

Veel kwarksoorten met smaakjes zijn qua voedingswaarde wat minder gezond dan de magere naturel kwark. Deze aardbeien kwark van de Albert Heijn is echter wel een prima keuze. Deze kwark bevat amper verzadigd vet en ook geen toegevoegde suikers. Doordat het eiwitgehalte wel redelijk is zorgt dit ook nog voor extra verzadiging.

6. Oppo Ice Cream Sticks vanilla & almond

Ik ben zelf fan van ijs met vanille en een coating van chocolade en amandel. Maar ik weet ook dat deze vaak niet heel gezond zijn. Afgelopen jaar kwam ik de vanilla and almond ijsjes van Oppo. Ik was meteen enthousiast toen ik zag dat de voedingswaarde een stuk beter was dan die van Magnum. Daarnaast zijn ze ook nog een super lekker! Een magnum Almond bevat zo'n 272 kcal en een oppo vanille & almond ijsje maar 120 kcal.! Daarnaast bevat de Magnum 9,9g verzadigde vetten en suiker 21g suiker per ijsje terwijl Oppo slechts 4g verzadigde vetten en 4,3g suiker per ijsje bevat. Dat scheelt dus een hoop!

7. Optimel vanille yoghurt 0% vet

Een klassieke maar toch lekker smaak. Vanille yoghurt is voor de meeste mensen in Nederland een bekend toetje, deze variant van Optimel bevat weinig verzadigd vet en ook geen toegevoegde suikers. Als je deze variant bijvoorbeeld vergelijkt met de regulier vanille yoghurt dan scheelt dat toch 17,6g aan suiker per portie! Daarnaast vind ik persoonlijk deze variant van Optimel niet minder lekker.  

8. AH plantaardig KwarQ Amandel ongezoet

Ook Albert Heijn heeft tegenwoordig plantaardig yoghurt en kwark. Zo ook deze amandel kwark ongezoet. Het is een milde smaak en je zou deze ook prima als ontbijt kunnen eten. Mocht je het zelf nou toch net iets zoeter willen maken dan kan je bijvoorbeeld iets van vers fruit toevoegen, of iets van een blokje pure chocolade fijn hakken en er doorheen mengen. 

9. Breyers spiced cookie dough 

Nu de feestmaand wee begonnen is, is het vaak ook tijd voor lekkere dessert waaronder ook ijs. Breyers ijs bevat net al halo top en oppo in verhouding minder suiker en/of verzadigd vet dan veel ijssoorten bevatten. Ook de smaak 'spied cookie dough' past goed bij de kerstsfeer en kan ik dan ook zeker aanraden als 'gezond' alternatief voor ijs.

10. Gezonde selfmade pudding

Hoewel er genoeg toetjes in de supermarkt verkrijgbaar zijn, is het soms ook leuk om zelf iets te maken. Laatst heb ik twee varianten voor een gezonde pudding gemaakt die erg goed smaakt. Ik heb een recept voor een gezonde chocolade pudding en nog een recept voor een gezonde appeltaart pudding.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.