Energiebehoefte berekenen: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 23 november 2020 om 20:30

Energiebehoefte de behoefte aan energie die een individu per dag nodig heeft. Vaak uitgedrukt in Kcal. Volgens het voedingscentrum hebben vrouwen gemiddeld 2000 kcal per dag nodig en mannen 2500 kcal. Wel blijven het slechts gemiddelde en is energiebehoefte iets wat per persoon heel verschillend is. Een aantal factoren die een rol spelen zijn:

 • Genen
 • Geslacht
 • Lengte
 • Leeftijd
 • Gewicht
 • Beweging
 • Spier- en vetmassa

Wat ook belangrijk is om te weten is dat iemands energiebehoefte kan verschillen per dag op een dag dat er minder bewogen word zal iemand minder kcal verbranden dan op een dag waarop iemand veel beweegt of extra sport.

Kcal en energiebalans

Kcal krijg je binnen via voeding. Voedingstoffen die kcal leveren zijn:

 • Koolhydraten 4 kcal/gram
 • Vetten 9 kcal/gram
 • Eiwitten 4 kcal/gram
 • Alcohol 7 kcal/gram
 • Vezels kunnen soms kcal bevatten maar niet altijd, daarom wordt een gemiddeld van 2 kcal/gram aangehouden.

Wanneer iemand evenveel kcal eet als die verbruikt dan is diegene in 'energiebalans'. Als voorbeeld neem ik  iemand die gemiddeld  2000 kcal verbruikt. Als diegene minder eet dan dat zal diegene afvallen. Eet diegene meer dan dat dan komt die aan. Wel is het zo dat dit pas merkbaar wordt als iemand voor een langere periode minder of meer eet dan zijn of haar energiebehoefte.

Hoe bereken je energiebehoefte?

Er zijn verschillende manieren om de energiebehoefte te berekenen. Een veel gebruike methode is de herziene Harris en Benedict- formule van Roza en Shizgal. Door middel van de onderstaande formules wordt het basaalmetabolisme in kcal berekent. Dit is hoeveel iemand verbruikt in rust en dus niks doet. Kortom wat iemand aan kcal nodig heeft om in leven te blijven, want ook in rust heeft het lichaam energie nodig om processen als ademen, hartslag en andere lichaamsprocessen door te laten gaan.

De formule is als volgt: 

 • Mannen: 88,362 + (13,397 X G) + (4,799 X H) - (5,677 X L)
 • Vrouwen: 447,593 + (9,247 X G) + (3,098 X H) - (4,33 X L)G= gewicht in kg H= Lengte L= Leeftijd in jaren

Klik hier voor een calculator

Om de totale energiebehoefte te berekenen moet het basaalmetabolisme vermenigvuldig worden met de PAL-waarde. Deze waarde wordt bepaald door de hoeveelheid lichamelijk activiteit op een dag. De verschillende PAL waarde zijn als volgt:

Dus stel dat bij iemand 1400 kcal uitkomt bij de Harris en Benedict- formule van Roza en Shizgal en diegene zittende werk afgewisseld met rondlopen als lichamelijke activiteit heeft dan moet 1400 vermenigvuldig worden met 1,6 waarop de totale energiebehoefte per dag op 2240 kcal uitkomt.

Luisteren naar je lichaam

De formule en de PAL-waarde is een goede manier om een inschatting te maken van iemands energiebehoefte, echter is het niet zo dat de waardes uit deze formule altijd daadwerkelijk zo zijn. Zoals ik eerder al benoemde zijn genen bijvoorbeeld ook een factor. Soms heb je mensen die in verhouding meer kunnen eten dan andere zonder dat ze aankomen, dit kan komen doordat diegene al een sneller stofwisseling heeft van zichzelf. Daarom raad ik iedereen ook aan niet alleen maar naar de getallen uit een formule te kijken, maar ook om te proberen te luisteren naar de signalen van je lichaam. De ene dag heb je misschien meer trek en de andere dag minder. Eet je bijvoorbeeld meer dan je energiebehoefte op een weekenddag, verjaardag of omdat je gewoon net wat meer trek hebt. Dan eet je misschien de dag daar na net iets minder dan je energiebehoefte. Waardoor je uiteindelijk niet aankomt of afvalt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.