5 x kant-en-klaarmaaltijden

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 07:20

Hoewel ik voorstander ben van zelf koken komt een kant-en-klaarmaaltijd op sommige momenten in mijn en misschien ook jouw drukke leven beter uit. Ik zal ook zeker niet aanraden om elke dag kant-en-klaarmaaltijden te eten, aangezien veel kant-en-klaarmaaltijden niet heel gezond zijn doordat ze vaak veel zout en natrium bevatten. Te veel zout en natrium kan de kans op een hoge bloeddruk en daarmee de kans op hart en vaatziekten verhogen (1). Ook bevatten de maaltijden vaak niet heel veel groente en vaak veel (verzadigd) vet.

Wel wil ik je inzicht geven in de verschillen qua ingrediënten, voedingswaarde en prijs in diverse kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt om je een beeld te geven wat er nou precies inzit. Daarom heb ik hier 5 verschillende kant-en-klaarmaaltijden onderzocht en vergeleken.

1. Lasagne bolognese (Albert Heijn)

Ingrediënten: water, 24% varkensvlees, durum tarwegriesmeel, groente (ui, wortel), tomatenconcentraat, volle melk, tarwebloem, gemodificeerd maïszetmeel, mageremelkpoeder, zout, basilicum, plantaardige olie (koolzaad, kokos), knoflook, weipoeder, vrije-uitloopeipoeder, specerijen, aardappelzetmeel, zuursel, stremsel.

Waarvan toegevoegde suikers 0g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.55g per 100 gram

Prijs: 1,75

Voedingswaarde

Dit is één van de goedkoopste kant-en-klaarmaaltijden. Voor een laag prijsje schuif je zo een portie lasgne in de oven. Maar hoe gezond is deze maaltijd nu? Als je naar de ingrediënten kijkt zitten er geen hele rare dingen in. Eigenlijk vooral ingrediënten die je in veel lasagne gerechten tegenkomt. Wel is het zo dat deze lasagne veel toegevoegd zout bevat. Ook is  aan de voedingswaarde te zien dat deze lasagne ook veel vet waarvan 10,4g verzadigd vet bevat en dat is best wel veel. Er zit niet heel veel groente in en daarom bevat de lasagne weinig vezels. Zelf zou je een gezondere lasagne kunnen maken, bijvoorbeeld deze vegetarische geitenkaas lasagne.  

2. Jumbo Indonesische Rijsttafel (Jumbo)

Ingrediënten: Gekookte rijst 23,3% (rijst, water), sperziebonen 22,6%, gegaard kippendijvlees 16,7%, maïs 6,4%

sojabonen 5,3%, water, kokosmelk 3,4%, raapzaadolie, sambal oelek , pinda's, suiker, rode paprika, ketjap  azijn, specerijen , knoflookpuree, palmsuiker, tomatenpuree, groentenbouillonpoeder, zout, bouillonpoeder , gember, rijstazijn, citroengras, citroenblad, limoenblad, citroen, gemodificeerd maïszetmeel, garnalenpasta (maïszetmeel, zout, garnalen, salamblad, verdikkingsmiddel: E415, pandanblad, laos

Prijs: 5,19

Voedingswaarde:

Voor 5,19 een complete Indonesische rijsttafel? Dat klinkt niet verkeerd toch? Deze maaltijd is redelijk divers en bevat ook wel wat groente: in totaal 156g dus dat is nog niet de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200g (1). Maar oké het is beter dan helemaal geen groenten. Qua ingrediënten bestaat het voornamelijk uit rijst, sperziebonen, kip en daarnaast veel sausjes die ervoor zorgen dat er best veel suiker en zout in zit. Zo zit er wel 20g suiker in! Ook bevat deze maaltijd veel zout 3,6g! Er wordt aangeraden om maximaal 6g zout te nuttigen dus met deze maaltijd zou je wel meer dan de helft daarvan binnen krijgen (1). Daarnaast bevat deze maaltijd ook redelijk veel kcal en is de maaltijd hoog in vet. Wel bevat de maaltijd een goede portie eiwit door kip die erin zit en is het wel een gerecht met veel diverse smaken.

3. Hollandse stamppot boerenkool (Albert Heijn)

Ingrediënten: 49% aardappel, 38% boerenkool, gerehydrateerde volle melk, water, 1,5% aardappelvlok, roomboter, koolzaadolie, rijstzetmeel, zout, dieetzout (kaliumchloride), zeezout, specerijen, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), antioxidant (natriumwaterstofsulfiet [E222]). Rookworst in jus: water, 43% varkensvleesª, maïszetmeel (sulfiet), natuurlijke aroma's (melk, tarwe, soja, selderij, sulfiet), rundercollageen, voedingszuur (citroenzuur [E330]), specerijen (sulfiet), zout, azijn, dieetzout (kaliumchloride), geroosterd gerstemoutextract, laurier, aroma's, stabilisator (polyfosfaat [E452], difosfaat [E450]), antioxidant (natriumascorbaat [E301]), conserveermiddel (natriumnitriet [E250]), rookaroma, specerijenextract. ªBeter Leven keurmerk 1 ster.

Waarvan toegevoegde suikers 0g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.61g per 100 gram

Prijs: 3,29

Voedingswaarde: 

Stampot boerenkool is voor velen een gewilde maaltijd in de koude maanden. Dus waarom zelf een uur aardappels staan stampen als je het in een paar minuten op tafel kan hebben? Nou misschien valt het al op dat de ingrediëntenlijst best wel lang is en er allemaal vage namen tussen staan. Zoals je ziet bevat deze maaltijd veel E-nummers en conserveermiddelen. Uiteraard zijn deze wel gecontroleerd op veiligheid maar is het soms toch fijn om te weten wat je eet en zou een verse stampot gezonder kunnen zijn. Aan de voedingswaarde te zien bevat deze stamppot niet heel veel vezels, maar wel redelijk wat verzadigd vet en wel 4,25g zout! Ondanks dat er wel iets van groente in zit (125g), is het nog steeds niet een hele volwaardig gezonde maaltijd. 

4. Wilde zalm met zwarte rijst en zeekraal (Ekoplaza)

Ingrediënten: 25% rijst gekookt* (water, zwarte rijst*, zeezout), 21% wilde zalm (VIS), doperwten*, waspeen*, kokosMELK*, ui*, 2% zeekraal, aardappelzetmeel*, knoflookpuree*, extra vierge kokosolie*, limoensap*, olijfolie*, kerriepoeder*, zeezout, koriander*, komijnzaad*. * = Biologisch.

Prijs: 8,99

Voedingswaarde: 

Wat ik een pluspunt vind is dat je meteen aan de ingrediënten lijst ziet waaruit dit gerecht bestaat. Wel is het zo dat als een gerecht uit biologische producten bestaat het niet per definiti heel gezond is. Er zitten zeker een aantal positieve aspecten aan deze maaltijd zoals de gezonde vetten en eiwitten van de zalm, de groente en de wilde rijst die voor vezels zorgen. Ook bevat deze maaltijd relatief gezien minder zout dan veel andere kant-en-klaar-maaltijden. Wel bevat deze maaltijd 13,3g verzadigd vet wat voornamelijk door de kokosmelk komt. Dat is best veel en zelfs meer dan de goedkope lasagne van de Albert Heijn die ik hierboven beschreef. Het bevat dus zowel goede als minder goede aspecten maar opzich naast het gehalte aan verzadigd vet is het een redelijk gezonde maaltijd die wel een best hoog prijskaartje heeft vergeleken met de andere maaltijden. 

5. Stoommaaltijd scharrelkip Tandoori (Albert Heijn)

Ingrediënten: groente (10% rode paprika, 10% gele paprika, 9% rode ui, 6,5% bloemkool, 4,5% bosui, spinazie), water, 18% kipfilet, rijst, plantaardige olie (zonnebloem, raap, koolzaad), tomaat, yoghurt, ui, specerijen, suiker, zout, 0,4% verse peterselie, gemodificeerd maïszetmeel, slagroom, puree (tomaat, knoflook), natuurlijke aroma's, extract (specerijen, rozemarijn), citroensapconcentraat, knoflook, yoghurtpoeder, kruiden, voedingszuur (citroenzuur)

Prijs: 5,05

Voedingswaarde:

Ook deze maaltijd bestaat uit een normale ingrediëntenlijst. Wel bevat het een sausje maar moet ik eerlijk zeggen dat ik het suikergehalte daardoor nog niet schrikwekkend vind. Ook bevat de maaltijd 192g groente, is die laag in verzadigd vet en bevat daarnaast ook een goede portie eiwit. Dat zijn op zich allemaal goede punten. Wel mist deze maaltijd nog wat vezels en zit er nog steeds redelijk wat zout in. Maar al met al vind ik deze maaltijd niet tegenvallen. Ook eet ik deze maaltijd regelmatig als ik geen tijd heb om te koken en moet ik zeggen dat de smaak ook best goed is. 

Welke maaltijd is de beste keuze?

Het blijkt dat veel van deze maaltijden best wel veel zout bevatten en vaak weinig groente. Met geen één maaltijd wordt de dagelijkse richtlijn voor groente van 200 gram behaald (1). De lasagne Bolognese van Albert Heijn bevat het minste groente en de stoommaaltijd kip Tandoori van Albert Heijn het meeste. Het voordeel als je zelf kookt is dat je dit zelf in de hand hebt en daarom een maaltijd kan bereiden die meer nuttige voedingstoffen bevat. Wel valt het bij de meeste van deze maaltijden mee hoeveel 'gekke' onbekende ingrediënten er inzitten en is dit bij de meeste maaltijd op de stampot boerenkool na duidelijk af te lezen. 

Als ik van deze kant-en-klaarmaaltijd een gezonde optie moest kiezen, dan zou ik voor de maaltijd 'Wilde zalm met zwarte rijst en zeekraal' van Ekoplaza of 'Stoommaaltijd scharrelkip tandoori' van Albert Heijn kiezen.

De maaltijd van Ekoplaza is erg divers en een goede bron van eiwitten en gezonde vetten door de zalm. Daarnaast bevat deze ook het minste zout (1,47g) van deze 5 kant-en-klaarmaaltijden. Minpunten zijn wel dat er veel verzadigd vet in zit (13,3g) en daarnaast is deze maaltijd met een prijs van €8,99 relatief gezien duurder dan de rest.

De maaltijd van Albert Heijn is laag in verzadigd vet en bevat ook best veel eiwit en ook het meeste groente van deze 5 kant-en-klaarmaaltijden en is met 5.05 euro qua prijs ook lager dan die van Ekoplaza. Wel bevat deze maaltijd iets meer zout (2,25g) en niet zo heel veel vezels. Wel is dit naar mijn mening de beste keuze van deze 5 omdat ik vind dat de prijs kwaliteit verhouding hier het beste is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.