Hoeveel suiker? 2.0

Gepubliceerd op 19 oktober 2020 om 23:15

Eerder plaatste ik al een artikel over hoeveel suiker er in diverse producten zat. Ik zal nog even kort herhalen wat ik over suiker kwijt wil. Over suiker wordt veel gezegd, ook hoor ik regelmatig dat suiker slecht is. Opzich hoeft dat niet altijd in elke situatie zo te zijn. Je lichaam heeft soms ook suiker nodig voor energie. En de ene persoon zal wat meer suiker kunnen hebben dan de ander, dat kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Wel is het zo dat (te)véél suiker ongezond is. En in Nederland eten we gemiddeld 128 gram suiker per dag (1) .De WHO adviseert om per dag niet meer dan 10% van je kcal iname aan suiker in te nemen. Dat geldt voor alle suikers, dus toegevoegde suikers maar ook suikers die van nature aanwezig zijn in voeding. 10% Is ongeveer 40-50 gram suiker per dag voor een gemiddelde volwassenen, dat is dus meer dan de helft minder dan dat er gemiddeld in Nederland gegeten wordt.

Een aantal redenen waarom veel suiker slecht is zijn:

  • Veel suiker geeft pieken in je bloedsuiker. Wanneer je bloedsuiker weer daalt krijg je trek. Hoe meer pieken, hoe meer trek je hebt wat kan leiden tot overeten en overgewicht. Daarnaast kan je zodra je suikerspiegel daalt je ook futloos gaan voelen.
  • Veel mensen krijgen meer 'zoete' trek als ze meer suiker eten. 
  • Suiker levert wel kcal maar geen vitamine, mineralen of vezels (Gunstige stoffen voor je lichaam)
  • Het is slecht voor je tanden.

Veel fabrikanten doen suiker in hun producten zodat het 'lekkerder' smaakt. Sommige producten bevatten weinig andere voedingsstoffen naast suiker, waardoor je minder snel een verzadig gevoel hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je misschien meer eet dan je nodig hebt. Fabrikanten proberen soms te maskeren dat hun product veel suiker bevat door teksten als 'bevat volkoren granen' of 'bron van eiwit' op hun product te plaatsen. En ook al is wat ze beweren wel waar dan kan een product nog steeds ongemerkt meer suiker bevatten dan je denkt.

Om je een beter beeld te geven hoeveel suiker er in diverse producten zit heb ik een collage gemaakt waarbij ik laat zien hoeveel suikerklontjes 20 verschillende voedingsmiddelen bevatten. De producten lopen steeds verder op in de hoeveelheid suiker. Van sommige producten verwacht je misschien dat het veel suiker bevat en van andere ben je misschien verras hoeveel suiker het bevat. 1 Suiker klontje is 4g. Het advies van de WHO voor de gemiddelde volwassenen is dus zo'n 10-12 suikerklontjes. Overschrijd jij dit advies?

1. Quaker oats express kaneel (per zakje 33g)

2. Rijstwafels pure chocolade (per wafel)

3. Mcdonalds Big Mac

4. Borstplaat (per stuk)

5. Pakje sultana bosvruchten (3 koekjes)

6. Elstar appel

7. Servero Appelmoes (per kuipje 100g)

8. Knorr maaltijdmix chili con carne (per portie)

9. Krentenbol (per stuk)

10. Bolletje kruidnoten (per zakje)

11. Wijko satésaus (120g)

12. Albert Heijn stoommaaltijd Oosterse beef

13. Eat natural fruit & nut bars pure chocolate (per reep)

14. Chocomel (glas 200ml)

15. Mona toetje mini (per stuk)

16. Appeltaartpunt

17. Albert Heijn maaltijdsalade zachte geitenkaas

18. Albert Heijn smoothie appel-banaan-framboos 

19. Albert Heijn verse woksaus (150 ml)

20. Starbucks pumpkin spiced latte (tall)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.