Groente: waarom zijn ze gezond en hoe krijg je er meer van binnen?

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 08:24

Groenten zijn gezond dat weten de meeste mensen wel, toch heeft een groot deel van de Nederlanders moeite om genoeg groente binnen te krijgen. Zo blijkt dat Nederlanders gemiddeld 131 gram groente per dag eten (1), terwijl 200 gram wordt aangeraden (2). Meer dan 200 gram groente is natuurlijk nog beter. Ook blijkt dat Nederlanders rond de 83% van de groente die ze eten tijdens het diner nuttigen (3). Dus eigenlijk zou het misschien beter zijn om het tekort aan te vullen de rest van de dag. Om te beginnen zal ik even kort uitleggen wat de gezondheidsvoordelen zijn van groente, daarna heb ik nog enkel tips en ideeën om de groente inname te verhogen. 

Gezondheidsvoordelen

Omdat groente een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon zijn is het zeker belangrijk om voldoende binnen te krijgen. Ik denk dat voor de meeste mensen wel bekend is dat groente vitamine en mineralen bevatten maar wat zijn dan de uiteindelijke gezondheidsvoordelen? Hieronder heb ik een aantal op een rijtje gezet (2):

  • Een hoge consumptie van groente verlaagd het risico op coronaire hartziektes
  • Een goede inname van groente heeft een gunstig effect op de bloeddruk en verlaag hierdoor ook de kans op een beroerte 
  • Het kan het risico verlagen op ziektes als diabetes en darmkanker
  • Vitamine en mineralen zorgen voor een goede werking van het lichaam. Elke groente bevat verschillende vitamine en mineralen, dus variëren met groente is ook een aanrader. 
  • Vezels zorgen voor verzadiging en kunnen ervoor zorgen dat mensen minder overeten. Ook dragen vezels bij aan een gezonde darmwerking.
  • Het verlaagd de kans op overgewicht en obesitas (4)

Tips om meer groente binnen te krijgen:

Ik kan begrijpen als niet iedereen staat te springen als ze 200 gram kale gekookte broccoli moeten eten. Daarom heb ik een aantal tips hoe je over de gehele dag je groente inname kan verhogen. En daarmee is de eerste tip al gegeven. Als je het verspreid over de hele dag dan is het wellicht ook makkelijker om aan die aanbevolen 200 gram te komen.

  • Voeg bijvoorbeeld groente aan je ontbijt toe. Vooral bij een hartig ontbijt is dit goed te combineren. Denk bijvoorbeeld aan gebakken ei waar je groente als paprika, prei, wortel en champignons toevoegt. Of doe bijvoorbeeld avocado op je brood en voeg tomaat en andere groente toe   
  • Eet je vaak brood als lunch? Voeg dan groente toe aan je brood door bijvoorbeeld sla, komkommer en tomaat toe te voegen maar ook groente als paprika of gegrilde groente kunnen erg lekker zijn om hiermee te combineren.
  • Maak bijvoorbeeld ook een keer een salade als lunch en dan niet met alleen maar wat blaadjes sla en verdwaalde stukjes groente maar denk bijvoorbeeld aan een rijkgevulde couscoussalade met kikkererwten. 
  • Neem groente als tussendoortje! Het hoeft niet eens heel ingewikkeld te zijn denk bijvoorbeeld aan gesneden groente als komkommer, wortel of bleekselderij die je dipt in hummus of Hüttenkäse. Maar probeer bijvoorbeeld ook een keer een groente borrelplank.
  • Verwerk extra groente toe aan je avondmaaltijd, eet je normaal bijvoorbeeld pasta met tomatensaus. Voeg dan bijvoorbeeld een groentemix toe aan de saus, zo krijg je toch meer binnen en is je groente niet zo kaal.
  • Gebruik diverse groenten in 1 maaltijd. Een diversiteit aan kleur en smaak aan je bord maakt het ook aantrekkelijker om te eten.
  • Zoek naar nieuwe recepten en experimenteer hiermee, zeker nu we meer thuis zitten in deze tijd heb je misschien wel een keer tijd om iets nieuws uit te proberen. Wie weet kom je wel iets tegen wat je erg lekker vind. Zelf vind ik Leukerecepten.nl of allerhande.nl leuke websites om inspiratie op te doen, maar ook experimenteer ik zelf graag dus kijk ook even tussen mijn recepten of je misschien iets lekker tegenkomt.
  • Vind je sommige groente te duur? Dan kan je ook hier zien welke groente in het seizoen zijn en deze zijn vaak ook goedkoper. Daarnaast is dit vaak ook nog een duurzamere keuze omdat deze minder belastend voor het milieu zijn. Dit komt doordat het dan niet hoeft te worden geïmporteerd of van minder ver wordt geïmporteerd dan groente die buiten het seizoen vallen, waardoor er minder CO2 uitstoot plaatsvindt. (5)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.