7 x gezonde tussendoortjes

Gepubliceerd op 9 september 2020 om 17:58

Tussendoortjes worden vaak genomen tussen de maaltijden door gegeten om bijvoorbeeld net even wat extra energie te hebben of omdat mensen 'lekkere' trek hebben. Veel tussendoortjes zijn hoog in kcal, verzadigd vet en suiker en bevatten weinig 'goede' voedingsstoffen zoals vitamine en mineralen. Toch kunnen tussendoortjes ook handig zijn. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om net wat meer energie te hebben en kan het voorkomen dat je bij een volgende maaltijd te snel en te veel eet. Om deze reden heb daarom hier 7 gezonde tussendoortjes voor jullie die kunnen bijdrage aan een gezond voedingspatroon. Wat 'gezond' nou precies inhoud daar kan eindeloos over gediscussieerd worden. Ik ben van mening dat een goede balans belangrijk is, als jij een keer cravings hebt naar die gevulde koek, chips of een kroket, kan je dat prima eten. Zorg alleen dat het mate is en niet een dagelijkse gewoonte wordt. Waar ik bij deze tussendoortjes rekening mee heb gehouden is dat de tussendoortje een goede bron van koolhydraten, vezels, vet en eiwit zijn.  Of dat ze essentiële vitamine/mineralen bevatten. 

1. Kwark met fruit

Kwark met fruit is niet alleen een lekkere maar ook een gezonde combinatie. Je krijgt op krijgt op deze manier veel vitamine, mineralen en vezels binnen. Daarnaast zorgt de kwark ook voor een  verzadigd gevoel doordat het veel eiwit bevat. Ook kan je eindeloos variëren met fruitsoorten. persoonlijk vind ik dat frambozen, aardbeien, en andere bosvruchten een lekker combinatie zijn.

2. Rijstwafel met hüttenkäse en kipfilet

Vaak zie ik mensen om mij heen snel een rijstwafel wegkauwen. Hoewel rijstwafels vaak laag in kcal zijn verzadig het niet echt. Doe er daarom wat hüttenkäse en kipfilet op. Beide zijn een goede brom van eiwit en zullen ervoor zorgen dat dit tussendoortje meer verzadigd. Uiteraard kun je als je vegetarisch bent de kipfilet ook weglaten aangezien hüttenkäse ook al veel eiwit bevat. 

3. Protein cookie met chocola

Mocht je een keer tijd hebben om zelf iets te bakken probeer dan dit recept voor protein cookies met chocola. Het is makkelijk te maken en het is gezonder dan veel koekjes uit de supermarkt omdat het relatief laag in verzadigd vet en suiker. Daarnaast kan ik je vertellen dat ze goed verzadigen en ook nog eens heel lekker zijn!

4. Volkorenbrood met gezond beleg

Soms hoeven tussendoortjes helemaal niet te bestaan uit ingewikkelde producten. Gewoon een snee volkorenbrood is een goede bron van koolhydraten en vezels. En met wat gezond beleg heb je een prima tussendoortje. Vraag je je af wat gezond beleg is? Enkele voorbeelden die in de schijf van vijf zitten zijn pindakaas 100% met banaan, huttenkase, 30+ kaas, rosbief, ei en avocado. Het ideale is dat je dus veel kan variëren het beleg.

5. Groente met hummus

groente met hummus is een prima snack. Je krijgt  vitamine en vezels binnen maar ook gezonde vetten die nodig zijn om bepaalde vitamines op te nemen. Let hierbij wel op dat de hummus die je koopt een variant is zonder teveel toevoegingen en voornamelijk uit kikkererwten bestaat.

6. Banaan met pure chocolade

Dit is een hele lekker combinatie en als je een beetje een zoetekauw bent. Pel de banaan en snijd hem door de helft, prik een saté stokje door de banaan. Smelt dan 1-2 blokjes pure chocolade in de magnetron en dip de banaan hierin. Vervolgens leg je hem een half uurtje in de vriezer en heb je een heerlijke zoete snack. Overigens kan je dit ook als toetje eten. De reden dat ik voor pure chocolade zou kiezen is omdat het meer cacao bevat dan melk en witte chocolade. Hierdoor bevat het ook minder toevoegingen zoals suiker. Ook zou cacao een stofje bevatten waar mensen blij van worden en bevat het enkele mineralen en vitamines. Daarom zou ik zeggen dat het samen met de banaan een geschikt tussendoortje is.

7. Een handje noten gemengd met popcorn

Noten bevatten veel goede voedingstoffen. Wel zijn ze redelijk hoog in voedingswaarde en eten mensen meer van dan ze nodig hebben. Daarom zou je een handje ongebrande noten kunnen combineren met een schaaltje popcorn. En dan bedoel ik niet de popcorn met Salted karamel of andere toegevoegde smaakjes, maar eentje die je zelf maakt een gezondere variant is bijvoorbeeld de biologische popcorn mais van de Albert Heijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.