5 tips om actiever te zijn

Gepubliceerd op 29 augustus 2020 om 15:55

Beweging en sporten kan een positieve invloed hebben op mensen van alle leeftijden. Hoewel er redelijk veel mensen sporten en bewegen voldoet slechts een deel van de mensen in Nederland aan het advies van de gezondheidsraad.

Voor volwassenen is deze als volgt:

  • Minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Denk hierbij aan joggen en fietsen.
  • Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Dit is dan vooral krachttraining.
  • Voorkom veel stilzitten.

Genoeg beweging kan een positief effect hebben op de gezondheid. Zo is het goed voor de conditie, en wordt de kans op hart- en vaatziektes, diabetes en depressieve symptomen verlaagd. Veel zitten heeft juist het tegenovergestelde effect.

De redenen waarom veel menen niet aan de beweegadviezen voldoen kunnen heel divers zijn. Zo hebben mensen het druk met werk of school, of hebben ze geen zin of motivatie om te bewegen/sporten. Toch is het dus gunstig om dit wel voldoende te doen. Daarom heb ik hier x tips om actiever te zijn

1. Maak kleine stappen

In 1 keer de stap maken om elke dag in de sportschool jezelf uit te sloven? Dat zou ik persoonlijk niet aanraden. Waarom? Het kan teveel zijn. Misschien dt iemand het een week volhoud maar daarna steeds minder gaat sporten, en zo weer terug bij af is. Maak daarom kleine stappen. Begin bijvoorbeeld met 2 keer per week en plan dit ook goed waardoor je genoeg tijd hebt voor andere activiteiten. Zo is de kans dat je het volhoud veel beter. Als het goed gaat kan je het dan nog altijd opbouwen.

2. Meer bewegen gedurende de dag

Hoewel sporten goed is, is het ook belangrijk om 'gewoon' meer te bewegen. Als je vijf dagen per week een zittend beroep hebt en maar 2 uur per week sport. Is het totaal aan beweging wat je krijgt nog niet heel veel. Probeer bijvoorbeeld naar je werk te fietsen of maak een wandeling tijdens je lunchpauze, of bijvoorbeeld in de ochtend of avond. Het lijkt misschien niet veel maar op de lange termijn kan dit toch echt een gunstig effect hebben.

3. Ga na of je geen tijd of geen zin hebt

In een week zitten 168 uren. Als je na gaat is 150 minuten slechts een heel klein deel van je week. Sommige mensen zeggen dat ze geen tijd hebben terwijl ze eigenlijk geen zin hebben. Hoe kan je de wel meer zin krijgen om actiever te zijn? Ten eerste door je te realiseren dat het beter is voor je gezondheid, en ten tweede doe iets wat je leuk vind om te doen! Heb jij een hekel aan fietsen ga dan bijvoorbeeld zwemmen, tennissen of hardlopen. Er is vast wel iets wat je kan bedenken.

4. Sta wat vaker op

Zit je de hele dag achter je bureau voor school of werk. Probeer dan wat meer op te staan en te lopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om wat drinken te halen, even een rondje wandelen in een pauze of gewoon even je benen strekken. Zo strek je je benen en voorkom je dat je uren lang achter elkaar stilzit. 

5. Plannen

Zoals ik eerder al zij is het voor sommige mensen lastig om de tijd te vinden om te bewegen of te sporten. Zorg dan dat je deze momenten goed plant en er een routine van maakt. Heb jij het doordeweeks heel druk? Plan dan bijvoorbeeld dat je op sommige dagen na je werk een flink stuk wandelt en bijvoorbeeld in het weekend nog een keer sport. Belangrijk is dat je deze momenten dan ook echt hiervoor vrij houd. Zie het als een afspraak die je maakt, alleen dan met jezelf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.