8 tips voor gezond(er) uit eten

Gepubliceerd op 28 juli 2020 om 21:50

Uit eten is leuk, gezellig en bovenal lekker! Soms kan het wel zo zijn dat het lastig is om gezond te eten buiten de deur. En hoewel ik een voorstander ben van optimaal genieten als je een keer gaat uiteten, kan het soms wel fijner zijn om het toch iets gezonder te houden als je met enige regelmaat gaat uit eten. Als je bijvoorbeeld 1 keer per maand gaat uit eten of 2 keer per week kan wel verschil maken als je een beetje op je gewicht wilt letten of wil voorkomen dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Als je thuis je maaltijden klaarmaakt weet je wat je erin doet en in restaurants kunnen maaltijden vaak snel aantikken en eet je al snel meer dan je nodig hebt . Daarom heb ik hier 8 tips om gezond(er) te eten buiten de deur.

Tip 1 Vermijd All-you-can-eat

Voor zo af en toe is een all you can eat restaurant echt niet erg. Maar ik denk dat het gros van de mensen zoveel mogelijk eruit willen halen en na afloop vaak overvol zitten en eigenlijk meer hebben gegeten dan nodig was. Wat begrijpelijk is want eten is gewoon lekker. Probeer daarom niet al te vaak naar deze restaurants te gaan. Mocht je wel een keer gaan, eet dan wel bewust en geniet er ook echt van maar schrok alles niet te snel weg. 

Tip 2 Sla het brood over

Soms kan het wel verleidelijk zijn om een half stokbrood te eten als je nog moet wachten op je maaltijd, maar heel eerlijk dit is vaak niet het lekkerste van de maaltijden in een restaurant. Daarnaast is het vaak wit brood en bestaat het uit snelle koolhydraten die pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Kijk daarom meer naar de gerechten die wel iets van een combinatie hebben van koolhydraten, eiwitten en vetten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vis met groenten en aardappel of rijst met een kip/groente curry.

Tip 3 Let op wat je drinkt

Uiteten gaat vaak samen gepaard met een glaasje of meer glazen alcohol. Probeer het aantal glazen alcohol een beetje te beperken door bijvoorbeeld af te wisselen met water. Of kies voor dranken als cola zero/light, spa rood, rivella. Deze bevatten geen tot weinig kcal en suiker. Mocht je toch een glaasje alcohol willen kies dan niet voor de superboete mixdrankje maar ga voor bijvoorbeeld een glaasje wijn of een biertje. Om een beter beeld te geven, een glas rode wijn bevat rond de 85 kcal terwijl een Pina Colada cocktail wel 230 kcal bevat. Als je veel en vaak drinkt kan dit dus redelijk wat verschil maken in wat je binnenkrijgt.

Tip 4 Zorg dat je de rest van de dag voldoende eet

Soms kan het verleidelijk zijn om eerder op de dag minder te eten zodat je s'avonds kan aanvallen als je gaat uit eten. Toch kan ik je adviseren dit niet te doen. Wat kan gebeuren is dat je s'avonds in een keer veel meer gaat eten en de rest van de dag constant trek hebt. Maaltijden overslaan is dus niet verstandig als je wilt voorkomen dat je overeet tijdens het uiteten.

Tip 5 Wees bewust dat salades niet per se gezonder zijn

Maaltijdsalades kunnen vaak gezond lijken, en soms is dat ook wel zo maar vaak bevatten deze 'maaltijdsalades' in restaurant veel gebakken producten, andere toevoegingen en kcal rijke dressings waardoor het niet altijd 'gezonder' is dan een ander gerecht. Mocht je toch voor een salade gaan omdat je dit ook lekker vind vraag dan bijvoorbeeld of ze de dressing apart kunnen serveren zodat je dit zelf nog een beetje kan doseren.

Tip 6 Kies voor onbewerkt mager vlees of vis

Kies bijvoorbeeld voor een biefstukje, kip of een stukje vis zoals zeebaars, kabeljauw ,zalm of tonijn. Natuurlijk kan het zijn dat deze wel bereid zijn met meer vet en sausjes bevatten. Maar toch kan dit wel invloed hebben op je totale inname of welke voedingsstoffen je binnekrijgt. Om een voorbeeld te geven spareribs bevatten 2 keer zoveel kcal en meer verzadigd vet dan biefstuk. Zalm bevat ten opzichte van bijvoorbeeld tonijn of zeebaars wel meer kcal maar bevat wel goede vitamine en gezonde vetten.

Tip 7 Kies groente als bijgerecht

Bij sommige restaurants kan je kiezen uit verschillende bijgerechten. Mocht het mogelijk zijn om groente als bijgerecht te kiezen in plaats van friet of andere gefrituurde bijgerechten, overweeg dan om dit te doen. Zo krijg je ook nog gelijk wat vitamine binnen!

Tip 8 Geniet van je eten

Ga bij jezelf na waar je nu echt zin in hebt. Heb je een keer zin in friet of dat geweldige dessert, is het oké om dat te nemen. Als je iets echt graag wilt neem het dan en geniet er dan ook zeker van, dit kan je ook een mentale boost geven wat natuurlijk ook goed is! Als je echt ergens zin in hebt en je het jezelf maar blijft onthouden is de kans groot dat je uiteindelijk erop los eet als je 'per ongeluk' hier wel aan toegeeft. Probeer gewoon voor jezelf na te gaan of je er echt zin in hebt en probeer mate te houden met 'ongezondere' opties. Maar ga niet heel geforceerd een drie gangen menu naar binnen forceren als je eigenlijk weet dat dat teveel is. Ik snap dat dit verleidelijk kan zijn omdat dit vaak goedkoper is. Maar je hebt er niks aan als je je daarna overvol en misselijk voelt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.