Is vet ongezond?

Gepubliceerd op 22 juni 2020 om 16:54

Vetten, er zijn veel verschillende meningen over. De één beweert dat vet ongezond en een dikmaker is, terwijl de ander zegt dat je beter ketogeen (een voedingspatroon hoog in vet) en koolhydraten moet schrappen. Om meer duidelijkheid te geven kan ik je alvast een ding vertellen. Balans is belangrijk en ieder lichaam is anders. Dus hoeveel je van iets nodig hebt hangt af van veel verschillende factoren zoals je leeftijd, leefstijl, geslacht, lengte en gewicht.

Wat wel zeker is, is dat voor de meeste mensen vetten een essentiële voedingstof is, maar het is bijvoorbeeld geen vervanger voor koolhydraten. En dan nog iets, waarom wordt vet als iets slecht gezien door sommige? Vet heb je nodig maar er zijn verschillende vetten. Zo heb je verzadigd vet, dit zijn de ‘slechte’ vetten waar je beter niet te veel van binnen kan krijgen. En je hebt de ‘goede’ vetten, de onverzadigde vetten.

Het verschil tussen deze vetten?

Het verschil tussen deze twee vetten is dat ze een andere scheikundige structuur hebben, om het niet te ingewikkeld te maken zal ik hier niet te ver op in gaan, maar uitleggen wat het effect is van deze vetten. Zo is er aangetoond dat verzadigd vet het LDL-cholesterol in het bloed verhoogd, waardoor de kans op hart en vaatziektes groter wordt. Dit komt omdat cholesterol in de bloedvaten gaat zitten, dit kan uiteindelijk leiden tot onstekingen in de vaatwand, waardoor een ophoping genaamd plaque onstaat. Deze plaque vernauwd ook de slagaderen en dit kan leiden tot hartproblemen. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het risico op hart- en vaatziekte omdat dit het LDL-cholesterol verlaagd. Van dit vet is het dus belangrijk dat je voldoende binnenkrijgt. Deze vetten zijn nodig om een lichaam goed te laten functioneren. Daarnaast zijn er vetten die je lichaam niet zelf kan aanmaken maar wel nodig heeft, en die je dus via je voeding binnen moet krijgen. Dit zijn de essentiële vetzuren, 2 bekende zijn bijvoorbeeld omega 3 en omega 6.

Onverzadigde vetten hebben meerdere functies, een aantal belangrijke zijn:

  • Het opnemen van in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K) deze vitamines kunnen niet in water oplossen en je hebt dus vet nodig om deze vitamines te kunnen laten functioneren in je lichaam.
  • Ze dienen als bouwstenen voor je cellen.
  • Het draagt bij aan een goede werking van je hersenen, spieren en ogen.
  • Vet maakt hormonen aan die bijdrage aan een verzadigd gevoel.

Kan je dan zoveel onverzadigd vet eten als je wilt? Dat is misschien ook niet helemaal waar. Je hebt deze onverzadigde vetten wel nodig, maar niet in overvloed. Alle vetten bevatten meer kcal dan bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten, als je heel veel vet eet kan het zijn dat je te veel kcal binnenkrijgt waardoor je bijvoorbeeld aankomt, maar dat gebeurt ook als je te veel koolhydraten of eiwitten eet dan je nodig hebt. Daarom is een goede balans in wat je eet belangrijk. Als je voldoende, maar niet te veel van alle 3 de stoffen binnenkrijgt is de kans op bepaalde tekorten ook kleiner. Daarnaast is het ook niet heel erg als je zo af en toe wat verzadig vet binnenkrijgt, maar het is wel belangrijk om dit zoveel mogelijk te beperken.

Welke voeding bevat welke vetten?

Om een beter beeld te geven waar de ‘slechte’ verzadigde vetten en de ‘goede’ onverzadigde vetten inzitten heb ik hier een aantal voedingsmiddelen op een rijtje gezet.

Verzadig vet

  • Rood vlees (varkensvlees, rundvlees)
  • Boter
  • Volvette kazen
  • Volle melk/yoghurt
  • Kokosolie
  • Gebak
  • Pudding
  • Chocolade
  • Snacks (frikandelbroodje, kaasbroodje)

Onverzadigde vet

  • Vette vissoorten (Zalm/Makreel/haring)
  • Ongebrande noten
  • Avocado
  • Olijfolie
  • Pindakaas (100% pinda’s)
  • Eieren
  • Lijnzaad
  • Sesamzaad
  • Magere kaassoorten (Hüttenkäse) 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.