5 x food swaps 2.0

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 17:36

Het is weer zover! Ik ben terug met 5 food swaps! Eerder poste ik al een artikel over food swaps, en die werd door veel mensen goed ontvangen. Opnieuw heb ik voor 7 producten een gezond(er) alternatief gezocht. De gezondere varianten bevatten minder kcal en minder verzadigd vet (het vet wat je zoveel mogelijk moet beperken). Daarbij wil ik wel zeggen dat het niet per se beter is om 3 keer zoveel van de gezondere variant te nemen. Juist als je op je op gewicht wil blijven of wit afvallen is het beter om de producten als vervanging te gebruiken in plaats van er 3 x zoveel van te nemen. Maar tuurlijk is het echt niet erg als je een keer niet voor deze gezondere varianten kiest, probeer het alleen te beperken en niet een dagelijkse gewoonte te maken!

1. Nutella  Blue Band Hazelnootpasta minder suiker

Iedereen heeft vast wel eens iets teveel uit de Nutella pot gesnoept. Ik in ieder geval wel. Nutella is alleen wel hoog in kcal, vet en suiker. Zo bevat het per 100 gram 546 Kcal, 11 g verzadig vet en wel 56g suiker. Dat zijn mar liefst 14 suikerklontjes! De variant van Blue band bevat per 100g 444 Kcal, 7,3g verzadigd vet en maar 5,5g suiker. Het is zeker niet het meest gezonde product. Maar het qua voedingswaarde wel een stuk beter dan Nutella!

2. Dubbel fris → Crystal Clear

Zin in een lekker fris en zoet drankje? Vervang dan deze Dubbelfris appel en perzik voor bijvoorbeeld de Crystal Clear appel & peer. Veel mensen hebben soms niet door hoeveel kcal en suiker ze binnen krijgen via drankjes. Deze Dubbelfris bevat misschien niet heel veel kcal (23 kcal/100ml) maar wel relatief veel suiker (5,5g/100ml). Kies daarom voor een variant als Crystal Clear, deze bevat vrijwel geen kcal of suiker, waardoor je toch een lekker drankje hebt zonder dat je ongemerkt veel kcal en suiker drinkt.

3. Ben en jerry’s→ Halo top

Aan het einde van de week plof je op de bank met een volle bak en Jerry's want in een schaaltje scheppen is weer zo'n gedoe ;). Voorje het weet is de hele bak leeg. Het is mij en vast meerdere wel eens overkomen. Zo'n bak Ben en Jerry's ijs bevat alleen wel bijna 1100 Kcal! Dat is meer dan de helft van wat de gemiddelde vrouw per dag nodig heeft. Ook bevat het per bak 37g verzadigde vetten en 101g suiker! Gelukkig is er een goede oplossing voor zulke avonden. Zo heeft Halo top een variant die veel minder kcal bevat namelijk maar 360kcal voor een hele bak! Daarnaast bevat de variant van halo top maar 6,6g verzadigd vet en 28g suiker voor een hele bak. Het bevat dus nog steeds wel redelijk veel suiker maar in vergelijking met Ben en Jerry's is dit veel minder. Ook moet ik zeggen dat Halo top qua smaak erg lekker is en zeker geen straf is om te eten!

4. Roomtoetje Chocola → Melkunie protein pudding Chocola

Als je net zo'n toetjes liefhebber bent als ik dan ken je ze vast wel, die heerlijke zoete roomtoetjes. Wat je misschien niet weet is dat deze toetjes een echte suikerbom zijn. Zo bevat 1 roomtoetje wel 22g suiker. Best veel voor zo'n klein bakje pudding. Laatst kwam ik bij de Albert Heijn de protein pudding van Melkunie tegen. En ik was meteen verkocht! Ze bevatten ongeveer de helft minder suiker en daarnaast ook nog 20g eiwit per toetje! Ideaal voor iemand die ook sport. En om eerlijk te zijn vind ik de de protein pudding van Melkunie minstens zo lekker!

5. Remia Mayonaise  Remia friteslijn

Alles is lekkerder met saus! Of het nou bij de bbq is een stukje vlees of gebakken aardappels. Veel mensen houden wel vaan een sausje bij hun maaltijd. Mayonaise is één van de meest gegeten sauzen in Nederland. Helaas hebben veel mensen waaronder ik zelf wel moeite met de portiegrootte van saus. Ik ken weinig mensen die maar 1 el aan saus bij hun maaltijd nemen. Vaak worden het er ongemerkt toch 3 of meer. Zo kan het zijn dat je makkelijk 300 kcal aan alleen al saus binnenkrijgt. Om een vergelijking te maken dat is meer kcal dan 3 sneetjes brood. Eet je vaak saus dan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld de Friteslijn van Remia. De Remia Mayonaise bevat 632 Kcal en de Friteslijn van Remia slechts 102 Kcal, meer dan 6 keer zo weinig dus! Ook raad ik je aan om ook eens op letten hoe veel saus je erbij doet. Ook als je de 'gezonde' keuze kiest is het alsnog verstandig om wel mate te houden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.