6 x Voeding voor een sterk immuunsysteem!

Gepubliceerd op 30 maart 2020 om 16:50

Je immuunsysteem wat ook wel weerstand genoemd wordt, is een mechanisme in je lichaam die je beschermt tegen lichaamsvreemde/ziekteverwekkers als bacteriën, parasieten en virussen. Zaken die je immuunsysteem kunnen versterken zijn goede voeding en een gezond levensstijl. Dingen die je immuunsysteem verzwakken zijn: ongezonde voeding, roken, stress, alcohol en weinig lichaamsbeweging. Voeding die rijk is aan vitamine, mineralen en bepaalde stoffen kan je immuunsysteem versterken. Je kan ervoor kiezen om supplementen te gebruiken. Maar je kan deze stoffen ook uit je voeding halen! Daarom heb ik 6 voedingsmiddelen op een rijtje gezet die bijdrage aan een sterk immuunsysteem.

1. Broccoli

Broccoli is een groente die veel vitamine en mineralen bevat. Zo bevat broccoli vitamine A, C en E en ook antioxidanten als glutathion. Glutathion is een stof die het lichaam inzet om gifstoffen waar wij continu aan worden onschadelijk maakt.

2. Gember

Niet voor niets dat gember shots zo populair zijn de afgelopen jaren. Gember bevat vitamine C, diverse antioxidanten en veel mineralen. Daarnaast bevat gember Ginerol. Deze zorgt voor de sterke en scherpe smaak. Ginerol helpt bij het stimuleren van de leverfunctie en helpt ook bij het verminderen van misselijkheid. Daarnaast bevat gember Shogoal. Een stof die ontstekingsremmend en pijnstillend werkt.

3. Citrusvruchten

Vruchten als citroen, sinaasappel, grapefruit en mandarijnen bevatten veel vitamine C! Vitamine C helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen helpen bij het bestrijden van infecties, eet daarom meer citrusvruchten. Ook kan je een citroen bijvoorbeeld toevoegen aan je water om zo extra vitamine C binnen te krijgen.

4. Amandelen

Amandelen kunnen je immuunsysteem versterken door stress tegen te gaan. Amandelen bevatten riboflavine en niacine, beide vitamine B’s (B2 & B3) beide stoffen die stress in het lichaam tegen gaan. Ook bevatten amandelen vitamine E, die cel beschadiging tegen gaat.

5. Chilipepers

Als je een beetje van pittig eten houdt is chili een goede keuze om toe te voegen aan je maaltijden! Naast verschillen vitamines bevatten chilipepers bevatten het stofje capsaïcine. Capsaïcine activeert het immuunsysteem en verhoogt het aantal witte bloedcellen die infecties bestrijden. Daarnaast kan dit stofje pijn verlichten bij onder andere mensen die last hebben van maagzuur.

6. Gevogelte

Je hebt vast weleens gehoord dat kippensoep goed is voor als je ziek bent. Kip en andere gevogelte kunnen bijdrage aan een sterk immuunsysteem doordat er vitamine B6 in zit. Vitamine B6 reguleert bepaalde hormonen, en draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem. Het helpt onder ander bij de aanmaak van rode bloedcellen, die voor transport van zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam

zorgen. Als je bijvoorbeeld bouillon maakt van kippenbotten, bevat deze ook nog eens gelatine en chondroïtine. Dit zijn bouwstoffen voor gezond kraakbeen en botten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.