Medium of large? Ik heb genoeg aan een medium maar toch ga ik voor de large. Vaak eten mensen meer dan ze nodig hebben. Soms bewust en som onbewust. Dit is ook een van de redenen waarom veel mensen overgewicht hebben. Ze eten meer dan ze verbruiken. Dit hoeft niet per se ‘ongezond’ eten te zijn. Maar ook van voeding met goede voedingstoffen kan je aankomen. Dit komt omdat je dan meer energie tot je neemt dan je lichaam verbruikt. Hoeveel energie je verbruikt? Dat verschilt per persoon. Mensen die langer en zwaarder zijn verbruiken over het algemeen meer dan mensen die kleiner en lichter zijn. Ook spelen beweging en genen een grote rol in hoeveel energie iemand gebruikt. Het is niet voor iedereen makkelijk om te weten hoeveel ze nou precies verbruiken. Daar wil ik een andere keer op terugkomen. Maar voor nu wil ik uitleggen waarom veel mensen meer eten dan ze nodig hebben.
1. Portie controle
Je besluit om de zak M&M’s erbij te pakken. Voor je het weet is de hele zak leeg. Of je een hele zak M&M’s nodig had? Waarschijnlijk niet. Nog een voorbeeld: “Ik at alles op omdat het op m’n bord lag”. Veel mensen hebben moeite met portie controle. Hoe je dit kan aanpakken? Doe volgende keer een deel van de M&M’s in een schaaltje, geniet daar dan echt van en als je echt nog het gevoel hebt dat je niet genoeg hebt gehad, zou je altijd nog meer kunnen pakken. Hetzelfde met een bord eten. Schep niet meteen een hele berg eten op je bord maar probeer het gewoon bij een beetje normale portie te houden. Je kan altijd nog meer pakken als je trek hebt.
2. Te snel eten
Soms schuiven mensen hun eten zo snel in hun mond dat ze na de maaltijd het gevoel hebben dat ze ontploffen. Het is veel beter om rustig je eten te proeven en te kauwen. Je merkt niet altijd dat je vol zit. Het duurt namelijk ook even voordat je lichaam een signaal stuurt naar je hersenen om aan te geven dat je vol zit. Door het eten worden er hormonen in je lichaam aangemaakt die de signalen aan je hersens afgeven. Meestal duur dit zo’n 20 minuten. Daarom merken menen pas na een maaltijd dat ze te veel hebben gegeten.
3. Het overslaan van maaltijden
Heb je weleens gehad dat je in de ochtend snel een kop koffie drinkt, vergeet te eten, en in de avond een hele bulk aan eten naar binnen werkt omdat je zoveel trek hebt? Maaltijden overslaan kan een ervoor zorgen dat je op andere momenten te veel gaat eten. Dit komt omdat het overslaan van maaltijden een lage bloedsuiker als gevolg kan hebben. Op het moment dat dit zo is word je hongergevoel groter en is de kans dat je te veel eet ook aanwezig.
4. Jezelf eten verbieden
Soms willen we minder snacken of producten met minder gunstige voedingstoffen eten. Op zich is dit erg goed en raad ik je aan om dat ook te doen. Maar als je soms echt ergens zin in hebt, neem het dan gewoon en geniet er optimaal van. Als jij dingen die je lekker vindt allemaal voor jezelf gaat verbieden, is de drang dat je het wilt juist groter, en zal je op het moment dat je wel iets ‘ongezonds’ eet ook eerder er te veel van eten. Denk echter wel bij jezelf goed na of je ergens echt zin in hebt of dat je het gewoon eet om jezelf op te vullen.
5. Stress
Stress heeft veel invloed op je lichaam. Wanneer jij lang veel stress ervaart gaat je lichaam cortisol aanmaken. cortisol is een hormoon die de eetlust laat stijgen. En niet de trek naar een salade met quinoa maar de trek in vette, suikerrijke producten. Belangrijk is om dan toch gezond te blijven eten. Dus genoeg groente/fruit, vezels, volkoren producten en gezonde eiwitten/vetten. Daarnaast zijn slaap en rust ook erg belangrijk om stress en de gevolgen zoals de toename in cortisol, te verminderen.
Reactie plaatsen
Reacties